Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

7 съвета за предотвратяване на катаракта

7 съвета за предотвратяване на катаракта

7 съвета за предотвратяване на катаракта

Катарактата е състояние, част от естествения процес на стареене, който води до помътняване на лещата на окото. С напредването на възрастта това води до прогресивно замъгляване на зрението и чувствителност към ярка светлина. Понякога засегнатият може да вижда цветни кръгове или ореоли. Повечето лекари са категорични, че катарактата е неизбежна, но има мерки, които могат да забавят прогресирането й и съответно необходимостта от операция. А вековната поговорка, че превенцията е по-добра от лечението, е валидна дори за катаракта.

И така, как да предотвратим и забавим влошаването на зрението следствие на катаракта?

Променете диетата си

Воденето на здравословна диета, която включва пресни плодове, зеленчуци, мазна риба и пълнозърнести храни, може да доведе до намален риск от катаракта. Антиоксиданти, витамини, минерали и фитохимикали като витамини А, С и Е, лутеин, зеаксантин и омега 3 мастни киселини също могат да намалят риска от прогресиране на катаракта. Както и за останалата част от тялото, здравословната, балансирана диета е важна за здравето на очите.

 

Защита от ултравиолетово (UV) лъчение

Защитата на очите от вредното UV лъчение е важно. Шапка с широка периферия и качествени слънчеви очила са най-простите мерки, за да предпазите очите си от вредните слънчеви лъчи. В допълнение към това може да помислите за фотохроматични лещи и контактни лещи, блокиращи ултравиолетовите лъчи, за да се предотврати увреждането на окото, предизвикано от ултравиолетовите лъчи. Известно е, че UV радиацията повишава риска както от катаракта, така и от свързана с възрастта макулна дегенерация.

Спрете пушенето

Може да се учудите, но тютюнопушенето също е свързано с увеличаване на риска от катаракта, точно както UV радиацията. Това е така, защото неблагоприятните ефекти и на двете са причинени от освобождаването на свободни радикали в тялото. Пушенето увеличава риска от образуване и прогресиране на катаракта почти три пъти. Ако все пак ви е трудно, взимайте Зелен чай с Мента, Селен и натурален витамин Е в таблетки за смучене. Той е изключително силен антиоксидант и предпазва клетките и организма от „оксидативен стрес” чрез неутрализиране на свободните радикали.

Контролирайте кръвната захар

Повишената кръвна захар води до образуване на катаракта. Всъщност средната възраст, на която хората с диабет и лош контрол на захарта имат катаракта, е много по-ниска от тази на средното население. Следователно е жизненоважно да се осигури правилен гликемичен контрол. В допълнение, високите кръвни захари предразполагат към потенциално застрашаващо зрението състояние, наречено диабетна ретинопатия, при което се образуват нови кръвоносни съдове върху светлочувствителната ретина. Тези нови кръвоносни съдове са склонни да пропускат както течност, така и кръв, което води до подуване на ретината и кръвоизливи.

Лутеин и зеаксантин

Лутеинът и зеаксантинът са мощни антиоксиданти, които предлагат много ползи за здравето, но като че са най-известни с това, че предпазват очите от слънчевите UV лъчи и вредната синя светлина.

Много проучвания показват, че тези хранителни вещества са свързани с намален риск от хронични очни заболявания, включително катаракта, свързана с възрастта дегенерация на макулата, отлепване на ретината, диабетна ретинопатия и увеит.

Ниските нива на лутеин и зеаксантин се свързват с катаракта, докато по-високите нива могат да намалят риска от развитието й, сочат проучвания.

Според изследване, консумацията на 6-20 mg лутеин и зеаксантин на ден може значително да намали риска от очни заболявания. Тези антиоксиданти се съдържат в редица храни като спанак, манголд, кейл, магданоз, шамфъстък, зелен грах, яйчни жълтъци, сладка царевица, червено грозде.

Дори да консумирате тези храни, шансът да приемате достатъчно количество лутеин и зеаксантин не е голям. Затова е най-добре да си ги набавяте като хранителна добавка.

Лутеин и зеаксантин са в основата и на една уникална за българския пазар добавка – Грижа за очите – Eye Care.

Капсулите са произведени под строг контрол в Швейцария и съдържат ценни съставки, които поддържат здравето на вашите очи. Комбинацията от лутеин, зеаксантин и витамин D доказано подобрява зрението. Уникалната комбинация от микроелементи е особено ефективна за предотвратяване на очни заболявания като катаракта и макулна дегенерация. И още нещо – благодарение на уникалната технология Gelpell, се гарантира висока биодостъпност.

Антиоксидантно действие срещу проникващи лъчи, които могат да образуват свободни радикали. Предпазва от вредната синя светлина. Дава защита срещу увреждане на клетките.

Омега-3

Офталмолозите редовно препоръчват на пациентите си храни, богати на омега-3 - и ако пациентът не получава достатъчно от тези мастни киселини в диетата си. Добавка Омега-3 се намират главно в мазни риби като риба тон, сьомга, скумрия или херинга и някои ядки и семена.

Експерти посочват омега-3 като хранително вещество, което може да забави развитието на свързаната с възрастта катаракта.

Черна боровинка Витал

Черната боровинка в течна форма на Vivasan е невероятен антиоксидант и доказано помага за поддържане на очите и нормалната зрителна острота, за снабдяване на организма с витамини и минерали и повишаване на имунитета. Съдържа специфични танини и е богата на антоцианоциди, флавоиди и пигменти, придаващи на плода наситеният му цвят, представляващи мощни антиоксиданти ефективно борещи се със свободните радикали. Дълготрайната употреба може значително да подобри късогледство, при лошо кръвоснабдяване на мускулите на крайниците, за профилактика срещу развитие на анемия, неразположение и умора. Полезна за сърцето и кръвоносните съдове. Подпомага забавянето на процесите на стареене.

Червена боровинка

Боровинките са богати на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, есенциални мастни киселини - OMEGA-3, OMEGA-6, каротиноиди и фитостероли. Червената боровинка съдържа и много каротин (провитамин А) и витамин В2. Течната хранителна добавка Червена боровинка с маракуя и витамини комбинира червена боровинка с натурални витамини А+С+Е, укрепва капилярите и ускорява регенерацията на зрителните пигменти в клетките на ретината. В състава има и маракуя, която съдържа голямо количество желязо(1.6 мл. на 100 г), никотинова киселина (1,5 мл. на 100 г.), калций (20 мл. на 100 г.) и витамин В2 (0,13 мл на 100 гр).

Избягвайте травми

Травматичната катаракта няма възрастово предразположение, тоест може да се случи на всяка възраст. Ето защо е от съществено значение да се избягват наранявания на очите, като се вземат подходящи превантивни мерки. Най-важното нещо е да използвате защитни очила, включително очила и щитове за очи, за да предотвратите наранявания на очите в опасни ситуации по време на работа и игра.

Избягвайте ненужната употреба на стероиди

Стероидите са потенциално животоспасяващи лекарства, но тяхната безразборна и неконтролирана употреба доведе до редица проблема. Стероидите трябва да се приемат само по медицински съвет и под строг медицински контрол. Най-добре е да обсъдите с Вашия лекар възможността да използвате щадящи стероиди лекарства за заболяването си, когато е възможно.

Регулярни прегледи

Дори и да нямате симптом и оплаквания, препоръчително е да правите редовни профилактични прегледи, особено след четиридесетгодишна възраст. Рутинните посещения позволяват на Вашия лекар да търси признаци на катаракта, глаукома, макулна дегенерация и други зрителни нарушения. Това означава, че може да се предприеме ранна намеса и проблемите, свързани със здравето на очите и зрението, могат да се контролират по-добре.

 

Leave a comment