Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Ревматоиден артрит - 5 естествени начина да се справим с него

Ревматоиден артрит - 5 естествени начина да се справим с него

Ревматоиден артрит - 5 естествени начина да се справим с него

Артритът e проблем, който често не виждаме, но той засяга изключително много хора. Смята се, че приблизително 350 милиона души по света имат артрит или страдат от симптоми на артрит.

Една от най-често срещаните форми на това заболяване е ревматоидният артрит. Той се определя като системна автоимунна болест (автоимунен ревматоиден артрит), която причинява хронично възпаление на ставите, но наред с това може да засегне тъканите около ставите, както и други органи в цялото тяло. Ревматоидният артрит може да се появи на всякаква възраст, но най-често засяга хора на възраст от 20 до 50 години.

Ревматоиден артрит - първи симптоми

Заболяването започва обикновено със симптоми като обща умора, дори и след ставане сутрин, физическа отпадналост, скованост и болезненост на ставите. С течение на времето засегнатите се оплакват от трудна подвижността на ставата, деформации, дори ерозия на хрущяла и костите.

Ревматоидният артрит често протича на „вълни“ – може да има периоди на силна билка, последвани от такива, в които не се проявяват никакви симптоми. Няма установена ясна и конкретна причина за появата на ревматоидния артрит, но общото предположение е, че той е провокиран от инфекция, дори и протекла в миналото.

Имунната система обикновено произвежда антитела, които атакуват бактерии и вируси, помагайки в борбата с инфекцията. Ако имате ревматоиден артрит, имунната система погрешно изпраща антитела към лигавицата на ставите, където те атакуват тъканта около ставата. Това води до възпаление на тънкия слой клетки, покриващи ставите ви, което отделя химикали, които увреждат кости, хрущяли, сухожилия, връзките между костите и хрущялите.

Ако ревматоидният артрит не се лекува, тези химикали постепенно причиняват загуба на формата и подравняване на ставата. В крайна сметка може да разруши ставата напълно.

В своя статия американския лекар и експерт д-р Джош Акс пише, че причините за появата на ревматоидният артрит може да се коренят в здравето на червата, което е изненадващо за много хора. Ето защо един от начините за справяне с него е ефективна диета и правилни хранителни добавки.

Експерти, лекари и диетолози са единодушни, че интелигентната диета за артрит трябва да бъде богата на противовъзпалителни храни. Кои са най-подходящите за целта храни, които е добре да включите в ежедневното си меню.

1. Омега-3 храни

Многобройни научни изследвания показват, че диетичните  омега-3 мастни киселини могат да помогнат за намаляване на възпалението в организма. Мазни риби като сьомга, скумрия, херинга, трябва да бъдат храна номер 1 по избор. Подходящи са говеждото месо, ленено семе, чиа и орехите. Закуска, към която добавите малка шепа орехи и стафиди, дива сьомга за вечеря и малко ленено семе или семена от чиа в следобеден шейк, е чудесен избор за една здравословна диета.

2. Храни с високо съдържание на сяра

Полезни за справяне с ревматоидния артрит са храните с високо съдържание на сяра. Сярата естествено съдържа форма на метилсулфонилметан (MSM). Както посочват редица изследвания, MSM помага за намаляване на възпалението и болката в ставите, защото действа като аналгетик в тялото, като намалява нервните импулси, които предават болка.

Най -добрите храни с високо съдържание на сяра са лукът, чесънът, аспержите и зелето. Например можете да ядете готвено зеле с малко чесън, да добавите към телешкия бургер и да изберете аспержи като гарнитура за всяко месно ястие.

3. Костен бульон

Изключително полезна храна за всеки, страдащ от ревматоиден артрит, е костният бульон. Той е богат на колаген, който съдържа аминокиселините пролин и глицин, а те от своя страна  помагат за възстановяването на тъканите.

Изследователи по хранене от фондация Weston A. Price обясняват, че костният бульон съдържа също хондроитин сулфати и глюкозамин, съединенията, продавани като скъпи добавки за намаляване на възпалението, артрита и болките в ставите.

Костният бульон е чудесен за организма по толкова много причини, но може да бъде особено полезен, ако имате някакъв вид дегенерация на ставите.

4. Плодове и зеленчуци

Не на последно място, трябва да ядете много плодове и зеленчуци. Те са богати на храносмилателни ензими и противовъзпалителни съединения. Някои от най-добрите такива са папая, която съдържа папаин, и ананас, който съдържа бромелаин. Проучване от 2015 г., публикувано в  Molecular Nutrition and Food Research, установява, че „екстрактите от папая и фитохимикалите, свързани с папая, притежават противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства“.

Бромелаинът от своя страна е предпочитан като противовъзпалително и болкоуспокояващо средство както при ревматоиден артрит, така и при пациенти с остеоартрит. Бромелаинът може да се приема под формата на добавка, защото намалява подуването и подобрява подвижността на ставите.

Храни, които да избягвате:

Ако страдате от ревматоиден артрит, ето кои са храните, които е добре да избягвате:

Захар
Хидрогенирани масла и транс –мазнини
Масла с високо съдържание на омега 6 - соево, памучно семе, царевично и  рапично масло . Продукти на основата на зърнени храни
Изкуствени подсладители
Мононатриев глутамат – в изкуствени супи и дресинги, както и деликатесни меса.

Хора, които страдат от по – тежка форма на артрит е препоръчително и да избягват домати, бели картофи, патладжан, пипер, червен пипер, защото се смята, че тези храни може да влошат болката и възпалението.

5. Наред с противовъзпалителната диета, е добре да включите в ежедневието си и някои хранителни добавки:

1. Рибено масло

Това определено може да бъде добавка No1. Рибеното масло носи редица ползи за здравето, а според проучване, публикувано в Допълнителна и алтернативна медицина, комбинацията му с маслото от пореч е особено ефективна за справяне с проблема.

Нашият избор за висококачествено рибено масло е ОМЕГА 3 Форте с Крил и Витал Плюс - Омега 3. Двете добавки са на швейцарската компания VIVASAN и са с високо съдържание на ценните Омега 3 мастни киселини. Първата добавка е с масло от крил - маслен екстракт от антарктически Крил /Euphausia superba/. Съдържа уникална комбинация от витамини Е и А, есенциални омега-3, 6 и 9 мастни киселини, астаксантин – мощен антиоксидант и фосфолипиди – градивни елементи на клетъчните мембрани. 
Витал Плюс е концентрат от масло на сьомга 500 мг, в т.ч. минимум 30% полиненаситени мастни киселини ОМЕГА-3: ейкозапентаенова киселина (ЕПК - 18%) - 90 мг, докозахексаенова киселина (ДХК - 12%) - 60 мг.

2. Куркума

Куркумата е много мощна противовъзпалителна билка. Изследване от Япония оценява връзката му с интерлевкин (IL) -6, възпалителния цитокин, за който е известно, че участва в процеса на ревматоиден артрит, и установява, че куркумата „значително намалява“ тези възпалителни маркери. Това предполага, че редовната употреба на куркума може да бъде като превенция за предотвратяване на развитието на артрит от самото начало.

Препоръчва се около 1000 милиграма куркума на ден.

Нашият избор е Микрокапсули куркумин, олеуропеин и пиперин. Добавката има антиоксидантно действие, защитава клетките от действието на свободните радикали, укрепва имунната система, има мощно противовъзпалително действие, във връзка с което е високоефективна при ревматоиден артрит, с антисептично, антибактериално, антивирусно, антипаразитно, антигъбично действие.

3. Протеолитични ензими

Третата суперхрана или супер добавка, която трябва да използвате, са протеолитични ензими. Протеолитичните ензими като богатия на ползи бромелаин  са добавки, които приемате на гладно и заедно с рибеното масло, те са може би най-ефективното нещо, което можете да направите, за да получите незабавно облекчение от артрит.

4. Глюкозамин

Глюкозамин хондроитин, или глюкозамин сулфат, е много ефективен, като всъщност дава на тялото ви хранителните вещества и нещата, от които се нуждае за възстановяване на здрави стави, което е начинът, по който е естествено средство за болки в костите и ставите.

Нашият избор е Глюкохон Форте за Подвижни Стави – добавката съдържа d-глюкозамин сулфат дикалиев хлорид от хрущял на акула;  хондроитин сулфат от хитиновата обвивка на скариди и други ракообразни (Crustacean). Глюкозаминът и хондроитинът са жизненоважни за здравето на ставните хрущяли. С напредване на възрастта човешкият организъм произвежда все по-малко и по-малко ставен хрущял, поради намаляващото количество на хранителни вещества спомагащи възстановяването му. Глюкохон Форте допринася за поддържане на нормалната работа на ставните хрущяли.

Освен дразнеща болка и загуба на подвижност, артритът може да причини и различни усложнения. И за съжаление, повечето конвенционални лечения за артрит не се занимават с основните му причини - плюс това могат да причинят зависимост в дългосрочен план и да предизвикат много странични ефекти. Затова комбинацията на балансирана диета и качествени хранителни добавки може да помогнат за поддържане на активността и мобилноста, както и да облекчи всички последствия, които идват с ревматоидния артрит.

Leave a comment