Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

7 симптома на свръхрастеж на кандида. И как да се отървете от нея

7 симптома на свръхрастеж на кандида. И  как да се отървете от нея

7 симптома на свръхрастеж на кандида. И как да се отървете от нея

В нашето тяло живеят различни видове гъбички, включително Кандида. При споменаването й много хора изпитват ужас, но ако имунната система функционира добре, инфекцията от кандида не е проблем. Здравите бактерии в тялото поддържат нивата на кандида под контрол, а при подходящи нива в тялото тя подпомага храносмилането и усвояването на хранителни вещества.

В случай, че имунитетът на човек е слаб обаче, кандида може да причини сериозни симптоми, защото инфекцията мигрира в различни части на тялото.

В своя статията по темата американският лекар и холистик др. Джош Акс обяснява, че когато естественият рН баланс на тялото е нарушен, дрождите кандида може да започнат да се размножават неконтролируемо, създавайки системен проблем и причинявайки неприятни симптоми на кандидоза (свръхрастеж). Ето защо „добрите“ бактерии и правилно функциониращата имунна система са от съществено значение при борбата с тази упорита инфекция.

Кандида обикновено се среща в малки количества в устата, червата и по кожата, което не е проблем когато е в нормални нива.

Кои са факторите, които могат да доведат до свръхрастеж на кандида?

•             Прием на антибиотици

•             Диета с високо съдържание на захар и рафинирани въглехидрати

•             Прием на алкохол

•             Отслабена имунна система

•             Приема на орални контрацептиви

•             Диабет

•             Високи нива на стрес

Когато кандида започне да се продуцира, това може да доведе до различни здравословни проблеми. Свръхрастежът може да бъде труден за диагностициране и от лекар. Разбира се, има методи на изследване, включително изследване на органичен материал или серум, тест за кандида, PCR тестване на изпражненията и изследване на микробни органични киселини. 

Ако все пак се притеснявате, че може да имате кандида, вижте няколко симптома на свръхрастеж на Candida и как можете да ги лекувате.

1. Устна млечница

Кандидозата, която се развива в устата или гърлото, се нарича "млечница". Най-често се среща при новородени, възрастни хора и тези с отслабена имунна система. Бактериите може да са следствие на лоша устна хигиена или подвижни протези. Хората с млечница в устата обикновено развиват бели, неравни петна по езика, вътрешните бузи, венците, сливиците или гърлото, а понякога лезиите могат да бъдат болезнени и да кървят леко при остъргване. Устната млечница често се свързва със зачервяване или болезненост на езика и устата.

2. Умора

Един от най-честите симптоми, свързани с кандида, е умората. Сама по себе си бактерията няма как да причини умора, но предразполага за такава. Първо, кандидозата често е придружена от хранителни дефицити, като витамин В6, есенциални мастни киселини и магнезий. Второ, инфекциите с кандида често се появяват, когато имунната система е отслабена, а слабо функциониращата имунна система сама по себе си може да ви накара да се чувствате уморени и изтощени. Според проучване продължителната кандидоза на червата може дори да бъде потенциална причина за синдром на хроничната умора.

3. Повтарящи се генитални инфекции или инфекции на пикочните пътища

Кандида се съдържа във вагиналните пътища на повечето жени. Прекомерният растеж обаче може да доведе до гъбична инфекция. Смята се, че 75% от всички жени са имали поне една вагинална гъбична инфекция през живота си, а често се стига и до рецидив. Гъбичните инфекции са срещани и при мъжете, но е много по-рядко.

Симптомите на вагинална кандидоза включват зачервяване, подуване, сърбеж, болезнен полов акт и гъсто бяло течение.

Въпреки че се среща много по-рядко, кандида може да причини и инфекция на пикочните пътища. Те са най-чести при възрастни хора, хоспитализирани или със слаб имунитет.

4. Храносмилателни проблеми

Здравето на храносмилателната система зависи до голяма степен от добрия баланс между „добрите“ и „лошите“ бактерии, които живеят в червата. „Добрите“ бактерии, които обикновено се намират в червата, са важни за храносмилането, тъй като помагат за преработката на нишестета, фибрите и някои захари.

Когато бактериите в червата са в дисбаланс, може да изпитате храносмилателни проблеми, включително запек, диария, гадене, газове, спазми и подуване на корема.

Проучвания показват, че свръхрастежът на кандида е свързан със заболявания на стомашно-чревния тракт, включително улцерозен колит и болест на Крон.

 5. Инфекции на синусите

Хроничните инфекции на синусите са познати до болка на много хора и включват хрема, запушен нос, загуба на миризма и главоболие. Въпреки че краткосрочните инфекции на синусите се причиняват предимно от бактерии, хроничните инфекции на синусите се смятат за гъбични.

И въпреки, че антибиотиците са обичайният метод за лечение на инфекции на гъбичките, те може да влошат състоянието.

6. Гъбични инфекции на кожата и ноктите

Точно както в червата, така и по кожата има бактерии, които пречат на кандида да расте неконтролируемо. Всички бактерии се развиват при различни условия, включително различна температура, влажност или нива на киселинност.

Ето защо промяна в козметиката, сапуните и овлажнителите може да позволи на кандида да се размножава. Кожната кандидоза може да засегне всяка част на тялото, като подмишниците и слабините, са особено податливи на инфекция.

Сърбежът и видимият обрив са двата най-чести симптома на кожни гъбични инфекции.

7. Болки в ставите

Ако инфекция с кандида навлезе в кръвта и преминава през тялото ви, тя може да зарази ставите и да причини артрит. Това, разбира се се случва много рядко, обикновено след операция или когато свръхрастежът на бактерията не се лекува за продължителен период от време. Кандидозният артрит се свързва с болка, скованост и подуване на ставите, като най-често се заразяват бедрата и коленете.

Как да се борим с кандилозата

Най-добрият начин за лечение на кандидоза и предотвратяване на повтарящи се инфекции е да се обърне внимание на основната причина за нея.

Храната, която консумирате, играе важна роля в поддържането на баланса между „добрите“ и „лошите“ бактерии в червата. Рафинираните захари , въглехидратите и млечните продукти с високо съдържание на лактоза могат да насърчат развитието на бактерията и други „лоши“ микроорганизми. Затова е добре да увеличите консумацията на храни, които насърчават растежа на „добрите“ бактерии и инхибират растежа на кандида. 

Такива храни са:

  • Чесън
  • Кокосово масло
  • Куркумин
  • Ксилитол
  • Алое вера
  • Нар
  • Комбуча
  • Пробиотици

Кои са  най-добрите пробиотици?

Днес на пазара може да намерите много видове пробиотици, които обещават отлични резултати. Доколко ефективни са обаче, няма как да се разбере. Ето защо нашият съвет е да се доверите на швейцарското качество и на доказан продукт, какъвто е FLORAMAX Пробиотик с Витамини на VIVASAN.

Хранителна добавка “ФЛОРАМАКС”  помага за отстраняване на дисбактериоза и възстановяване на чревната микрофлората. Това е пробиотик с три вида лактобактерии и витамини от група В, който възстановява нормалната чревна флора, пречи на растежа на патогенни микроорганизми /едноклетъчния паразит Entamoeba hystolitica, салмонелната бактерия Salmonella Typhi, грам-отрицателната, подвижна бактерия Salmonella, която е част от сем. Еnterobacteriaceae, патогенни чревни пръчици, стрептококи, стафилококи, Hel.Pilori и др./, подобрява усвояването на желязо, калций и повишава нивото на хемоглобина. Наред с това подобрява храносмилането, пречиства стомашно-чревният тракт, поддържа имунната система и нормалната микрофлора, препятства развитието на патогенни микроорганизми и дисбактериоза. Благоприятно действа на кожата и спомага за отстраняването на пришки, акне и други кожни проблеми, свързани с нарушения на микрофлората.

В състава му влизат витамините В1, В2, В6 и три вида млечно кисели бактерии.

Витамин В1 – участва във въглехидратната обмяна, образуването на ацетилхолин, подобрява предаването на нервните импулси по нервните влакна. Стимулира функцията на гладко- мускулните влакна на СЧТ.

Витамин В2 – участва в системата на клетъчното дишане и зрителните възприятия, подобрява състоянието на кожата.

Витамин В6 – спомага за съзряване на еритроцитите, участва в мастната обмяна и правилното протичане на обменните процеси в кожата и черния дроб. Той е необходим и на мускулите, тъй като съвместно с калция помага за нормалното им функциониране и ефективна  релаксация.

Ацидофилните лактобактерии /Lb. Аcidophilus/ –  най-широко прилагания пробиотик. Тези бактерии са нормална флора за червата на човека. Те помагат за добро храносмилане, като разграждат сложните органични вещества и целулозата, участват в процеса на липидната обмяна, неутралните мазнини и мастните киселини, спомагайки за понижаване нивото на холестерола в кръвта. Осигуряват нормална перисталтика на червата, създават благоприятни условия за  съществуване  микрофлората на дебелото черво.

Лактобактерии казеи /Lb. Casei/ –  живите бактерии намаляват диарията, променят микрофлората на храносмилателния тракт при преминаването си през стомашно-чревния тракт, укрепват имунната система. Съвместими са с други пробиотици.

Лактобактерии саливариус /Lb. Salivarius/ –Прилага се при дисбактериоза на дебелото черво, понижен имунитет, след прилагане на антибактериални препарати, хронични заболявания на СЧТ тракт, стрес и др.

Тези три вида бактерии, размножавайки се, възстановяват нормалната чревна флора. Изработвайки млечна киселина те препятстват растежа на патогенни микроорганизми /причинители на дизентерия, коремен тиф, салмонелоза, патогенна чревна пръчица,  стрептококи, стафилококи и др./, подобряват усвояването на желязо, калций и др. микроелементи, повишават нивото на хемоглобина.

Leave a comment