Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Как да преодолеем есенната депресия?

Как да преодолеем есенната депресия?

Как да преодолеем есенната депресия?

Ако по-късите дни и промените във времето отнемат енергията и ви карат да се чувствате уморени и апатични, изглежда имате класически симптоми на сезонно афективно разстройство. Зад това иначе сложно име стои лека форма на депресия, предизвикана от промени в дневната светлина. Затова и обичайно периодът, в който настъпва е предимно през есента и зимата.

Експертите не са сигурни защо някои хора страдат от това състояние, но се смята, че се дължи на нарушен циркаден ритъм на тялото. Това е вътрешният телесен часовник, който регулира начина, по който тялото функционира по време на сън и бодърстване, кара ни да се чувстваме енергични и бдителни понякога, но мудни и сънливи в други моменти.

Възможна теория е, че смяната на сезоните нарушава хормоните, като серотонин и мелатонин , които регулират съня, настроението и чувството за благополучие.

Каквито и да са причините за тази есенна депресия, признаците и симптомите обикновено са липса на енергия, чувство на апатия, проблеми със съня, загуба на интерес към обичайните хобита и забавления и затруднено концентриране. Промените в теглото и апетита също са чести. По-тежките случаи могат да доведат до безнадеждност и вина, както и мисли за самонараняване. За щастие ако знаете, че вие или ваш близък е предразположен към подобно състояния, има няколко неща, които можете да предприемете, за да му помогнете.

1. Подгответе съзнанието си за есента

Подготовката за прехода от лято към есен не се ограничава до актуализации на гардероба или подготовка на дома ви за новия сезон. Мислете и в посока да подготвите ума си.

Отделете време за дейности които помагат да повишите настроението, да се чувствате физически и психически по-здрави. Правете приятни дейности, инициирайте срещи с приятели и излети, избирайте забавни хобита и участвайте в клубове или общественополезен труд.

Редовното участие в подобни дейности преди да настъпи есента е чудесен начин за плавен преход към хладния сезон.

На помощ тук могат да бъдат етеричните масла – адаптогени.

2. Опитайте терапия с ярка светлина

Един от начините за справяне с депресията е да опитате терапия с ярка светлина - кутия за светлинна терапия – устройство, което имитира слънчевата светлина и може да помогне при управлението на подобни меланхолични състояния. Обикновено се препоръчва седене пред светлинната кутия за около 20 до 30 минути на ден. Смята се, че това води до химическа промяна в мозъка, която повишава настроението и облекчава симптомите. Експертите обикновено препоръчват да използвате светлинната кутия в рамките на първия час след като се събудите сутрин.

3. Помислете за естествени добавки с антидепресивно действие

Говорейки за антидепресанти, подчертаваме, че говорим само и единствено за хранителни добавки, които имат успокояващо действие и седативен ефект. Подобни добавки са напълно безвредни и макар да нямат бързото действие на лекарствата с рецепта, няма да изпитате техните странични симптоми като сънливост, сърцебиене и дори пристастяване.

Важно е да разпознаете кога започват симптомите и да предприемете бързо мерки, за да повлияете преди пика на есенната депресия.

Такава добавка е Релакс с Витамини – на базата на жълт кантарион. Той е известен с влиянието си  върху нивото на серотонина в централната нервна система (ЦНС), което предопределя антидепресантните свойства на растението, преди всичко за сметка на хиперицина. Затова жълтият кантарион може да се разглежда като растителен антидепресант и да се използва при състояния, свързани с невротични разстройства.


4. Дайте приоритет на социалните дейности

Изследванията са открили причинно-следствена връзка между социалната изолация и депресията. Според проучване периодите на изолация могат да имат дългосрочно психологическо въздействие върху хората, включително симптоми на депресия и посттравматично стресово разстройство.

Намирането на креативни начини да поддържате връзка с другите е важно, казва Бърджис. Ако през зимата тъмнината или времето ви карат да стоите на закрито повече от желаното, има начини, различни от личните взаимодействия, за общуване.

5. Добавете ароматерапия

Доказано е, че използването на някои етерични масла с терапевтична цел може да облекчи и намали симптомите на лека есенна депресия, проблеми като тревожност и проблеми със съня. Това се дължи на факта, че етеричните масла влияят на лимбичната система и по-специално на областта от мозъка, която е отговорна за контролирането на настроенията и вътрешния часовник на тялото.

Заедно с това, етеричните масла могат да бъдат лесен и безопасен начин за подобряване на психическото благополучие - особено когато са съчетани с друга релаксираща дейност, като вземане на вана или наслаждаване на компания на свещ.

Най-безопасните начини за използване на ароматерапия включват масла за тяло, аромадифузер, и бижута, направени с абсорбиращи материали, върху които можете да нанесете етерични масла.

Сред маслата, които са най-добри антидепресанти са тамян, лавандула, портокал, нероли, жасмин. Заедно с тях препоръчваме и смес от етерични масла Винаги бодър – Get Up.

6. Създайте си график за сън

Хората, които страдат от есенна депресия, често имат проблеми със съня през нощта и ставането сутрин. Следването на график за сън подобрява съня и облекчава симптомите на сезонна депресия. Заедно с това дифузирайте Sleep Well – композиция от етерични масла, които помагат за по-лесното заспиване и насърчават здравословния сън.

7. Движете се

Както и при други форми на депресия, движението е ключово и може да помогне. Заедно с това то може да компенсира наддаването на тегло. Упражненията на открито са най-полезни за облекчаване на симптомите на депресия и предвид факта, че сте на дневна светлина. Но ако не можете да тренирате навън, защото е студено или вали сняг, опитайте да използвате бягаща пътека, велоергометър или елиптична машина, поставени близо до прозорец у дома или във фитнеса.

 

8. Пуснете слънцето у дома

Ако имате сезонна или зимна депресия, най-хубаво е да излизате и да се възползвате от слънчевата светлина, която има. Дори и в най-студените дни не оставайте в къщи, а се разходете в парка или някъде в природата.

У дома дръжте щорите си отворени, за да пропускате възможно най-много естествена светлина. В работата, ако имате възможност изберете работно пространство близо до източник на естествена светлина.

9. Вземете ваканция

Зимната ваканция на място с по-топъл климат може да подобри симптомите на депресия, като ви помогне да избягате от студа и мрачното време. Дори кратка почивка от ежедневието на слънчево място може да бъде полезна. Това е и благодарение на вълнението за подготовка за ваканцията, колкото и кратка да е тя.

Ако бюджетът е предизвикателство, помислете вместо това за място, което е различно от дома – може да е близък град, посещение на фестивал, базар. Целта е да имате поне ден – два, в който напълно да се откъснете от ежедневието.

10. Избягвайте алкохола

Често, когато страдат от някаква форма на депресия, хората посягат към алкохола. Пиенето причинява допълнителна депресия, оттук и спиралата надолу.  Ако забележите, че пиете през повече дни от седмицата, отколкото преди, или че пиете по-голямо количество алкохол от преди, тези промени в крайна сметка могат да доведат до пристрастяване. Важно да се определи какво стои зад поведението.

11. Приемайте витамини

Дефицитът на витамини може да бъде рисков фактор за депресивни симптоми. През студените сезононабавянето на всички необходими микро и макронутриенти е трудно, затова е важно да взимате качествена хранителна добавка. Препоръчваме All day Fit – изключително качествена швейцарска добавка, съдържаща 27 витамини, микро- и макроелементи само в 1 таблетка.

12. Взимайте пробиотици

Да, правилно сте прочели. Защото здравето на червата оказва влияние върху нивата на стрес. Положителните ефекти на пробиотичните добавки върху здравето са доказани с многобройни изследвания. Приемането на пробиотични култури, може да потисне нежеланите бактерии в червата и да подпомогне растежа на полезните бактерии. “Biorepair+” Antistress е пробиотичен продукт, предназначен за хора, страдащи от стрес, тревожност и психологически проблеми. Всички тези фактори оказват решаващо влияние върху нашия храносмилателен тракт.  Комбинация от бактериални щамове укрепва имунната система, помагапри алергии и различни кожни заболявания. Ефективно срещу възпаление на червата, което може да причини различни заболявания.

 

Есента е красив сезон, но може да доведе и до емоционални предизвикателства. Ключът към справянето с есенната депресия е да бъдете проактивни в грижата за себе си. Със светлина, движение, здравословно хранене и подкрепа от близките, можете да преминете през този период с повече лекота и дори да намерите радост в сезонните промени.

 

 

 

 

 

 

Leave a comment