Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Победа над цистита

Победа над цистита

Победа над цистита

3 часа през нощта е! Ана отвори очи и усети, че трябва да отиде до тоалетна. Напоследък се случва често, въпреки, че избягва да пие много течности вечер. Става и влиза, но мисълта за парещата болка, която я очаква, я кара да тръпне. Ана е една от много жени, които страдат от цистит.

Циститът е възпаление на пикочния мехур, а в повечето случаи причината е инфекция на пикочните пътища. Това се случва, когато бактериите навлизат в пикочния мехур или уретрата и започват да се размножават.

Като цяло циститът засяга в повечето случи жените, но се среща и при мъже.

Какви са симптомите на цистит?

Симптомите на цистит могат да включват:

  • чести позиви за уриниране
  • желание за уриниране, след като сте изпразнили пикочния мехур
  • мътна или силно миришеща урина
  • ниска температура
  • кръв в урината
  • болка по време на полов акт
  • усещане за натиск или пълнота на пикочния мехур
  • спазми в корема или гърба

Ако инфекцията на пикочния мехур се разпространи в бъбреците, това може да се превърне в сериозен здравен проблем.

Причини за цистит

Видът на цистита зависи от неговата причина. Възможните причини за цистит включват:

  • инфекция на пикочните пътища
  • приемане на определени лекарства
  • излагане на радиация
  • продължителна употреба на катетър
  • дразнещи хигиенни продукти


Видове цистит

Циститът може да бъде както остър, така и интерстициален. Острият цистит се проявява внезапно, докато интерстициалният цистит е хроничен или продължителен случай на цистит, който засяга множество слоеве тъкан на пикочния мехур.

Както за острия, така и за интерстициалният цистит има редица възможни причини. Реално причината за цистита определя и вида му.

Бактериален цистит

Бактериалният цистит възниква, когато бактериите навлизат в уретрата или пикочния мехур и причиняват инфекция. Това може да се случи и следствие дисбаланс на нормално растящите бактерии в тялото. Инфекцията води до цистит или възпаление на пикочния мехур.

Цистит, предизвикан от лекарства

Някои лекарства също могат да бъдат причина за възпаление на пикочния мехур. Преминавайки през тялото, част от веществата в лекарствата излизат през пикочната система, а някои могат да раздразнят пикочния мехур.

Радиационен цистит

Ако човек е подложен на лъчева терапия за унищожаване на ракови клетки и свиване на тумори, лечението често води и до увреждане на здрави клетки и тъкани. Смята се, че радиационното лечение в областта на таза може да доведе до възпаление на пикочния мехур.

Цистит от чуждо тяло

Употребата на катетър може да увеличи риска от бактериална инфекция и да увреди тъканите в пикочните пътища. Както бактериите, така и увредените тъкани могат да причинят възпаление.

Химичен цистит

Употребата на спермицидни желета, диафрагма със спермицид, спрейове за женска хигиена, както и тампони или превръзки също могат да бъдат причина за цистит.

Наред с това здравословни проблеми като диабет, камъни в бъбреците, ХИВ, увеличена простата по един или друг начин също могат да доведат до цистит.

Как се лекува цистит?

Медикаменти

Антибиотиците са често срещаното средство за лечение за бактериален цистит. Интерстициалният цистит може да се лекува и с медикаменти, но и с диета, както и следване на някои здравословни навици като техники за управление на стреса, акупунктура, промени в начина на живот като упражнения и отказване от тютюнопушенето за намаляване на възпалението.

Хранителни добавки

Прекомерната употреба на антибиотици може да има дългосрочни негативни последици, като увреждане на нормалните, здрави бактерии в пикочните пътища и вероятно да допринесе за развитието на устойчиви на антибиотици щамове бактерии.

Ако подозирате, че имате цистит, е важно да се консултирате с лекар услуги възможно най-бързо, защото това, което може да започне като лека инфекция, може бързо да стане сериозно, ако не се лекува.

Ако често имате повтарящи се кризи с възпаление на пикочните пътища, може да потърсите естествени и алтернативни решения.

1. D-маноза

D-манозата е вид проста захар, която често се използва за предотвратяване и лечение на леки инфекции на пикочните пътища.

Среща се естествено в различни храни, включително червени боровинки, ябълки и портокали, но обикновено се консумира под формата на прах или таблетки, когато се използва като терапия.

2. Цистимин

ЦИСТИМИН за Отделителната Система е хранителна добавка във формата на капсули на швейцарската компания VIVASAN. Съдържа екстракт от манука, екстракт боровинка, екстракт от явайски чай, екстракт от мечо грозде, витамин C, витамин В6, фолиева киселина.

Редовният прием на добавката има диуретично, антимикробно, противовъзпалително и стягащо действие. Наред с това успокоява спастични болки, стимулира имунитета и усилва активността на фагоцитите, левкоцитите и другите неспецифични имунологически фактори. ЦИСТИМИН за Отделителната Система е много подходяща добавка при цистит, уретрит, хематурия (кръв в урината), бъбречна недостатъчност, бъбречни отоци, жлъчно-каменна болест и други.

Една от важните съставки в Цистримин е екстрактът от мечо грозде.

Листа от мечо грозде се използват в традиционната и народната медицина от векове. След като листата бъдат събрани, те могат да бъдат изсушени и накиснати за приготвяне на чай или екстракти от листа могат да се консумират под формата на капсули или таблетки.

3. Крем мащерка

Крем мащерка на VIVASAN е профилактично средство, произведено по древна швейцарска рецепта, на базата на натурални етерични масла от мащерка, евкалиптови листа, дълголистен бор, листа на розмарин, кори на лимон, цветове на лайка, камфор и глицинова соя, за ефективно и бързо въздействие при възпалителни процеси, простудни и инфекциозни заболявания, при отслабен имунитет, болка, възпаления на пикочо-половата система и за подхранване и регенериране на кожата.  

Има противовъзпалително, отхрачващо, имуностимулиращо, антисептично, болкоуспокояващо, заздравяващо и противоалергично действие.

Нанасяйте два пъти дневно крем от мащерка в комбинация с 1-2 капки масло от евкалипт, лавандула или чаено дърво в абдоминалната област и на кръста за максимален ефект.

4. Чесън

Чесънът е популярна билка, която е била широко използвана както в кулинарните, така и в традиционната медицина през цялата история. Често се използва в медицината за лечение на широк спектър от физически заболявания, включително гъбични, вирусни и бактериални инфекции.

Лечебният потенциал на чесъна обикновено се приписва на присъствието на съдържащо сяра съединение, известно като алицин, който проявява силни антибактериални ефекти срещу различни инфекциозни бактерии, причиняващи уринални инфекции.

5. Червена боровинка

Продуктите от червена боровинка, включително сокове и екстракти, са сред най-популярните избори за естествени и алтернативни лечения за цистит.

Червените боровинки съдържат голямо разнообразие от химични съединения, като D-маноза, хипурова киселина и антоцианини, които имат съществена роля в ограничаването на способността на инфекциозните бактерии да се придържат към пикочните пътища, като по този начин възпрепятстват техния растеж.

6. Зелен чай

Зеленият чай се извлича от листата на растение, известно като Camellia sinensis . Той е бил използван заради широкия си фармакологичен потенциал в различни практики на традиционната медицина от векове. Зеленият чай съдържа богато количество растителни съединения, наречени полифеноли, които са добре известни със силни антимикробни и противовъзпалителни ефекти.

Епигалокатехинът, съединение в зеления чай, има мощни антибактериални ефекти срещу щамове на E. coli , водещи до уринална инфекция.

Една чаша (240 мл) сварен зелен чай съдържа приблизително 150 mg епигалокатехин. Настоящите изследвания показват, че само 3-5 mg от него може да са достатъчни, за да спрат бактериалния растеж в пикочните пътища.

 

Leave a comment