Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Защо задържаме вода

Защо задържаме вода

Защо задържаме вода

Човешкото тяло се състои от около 60% вода. Водата е жизненоважна за правилното му функциониране и до голяма степен е отговорна за усвояването на хранителните вещества и елиминирането на отпадъците. Когато тялото не успява да изхвърли водата, означава, че я задържа. Обикновено това е временно и се оправя лесно, но понякога може да е индикация за сериозно медицинско състояние. Ако усещате, че задържате вода повече от седмица, важно е да се консултирате с вашия лекар, за да определите причината и да изключите всички възможни здравословни състояния. В случаите, когато задържането на вода не е резултат от сериозно медицинско състояние, дискомфортът от оток може да се облекчи бързо и лесно.

Но първо – какво означава задържана на вода?

Задържане на течности или оток означава, че в тъканта на тялото има прекомерно количество вода, което причинява подуване, особено в крайниците. Задържането на течности често е следствие на повишаване на кръвното налягане върху вените, което увеличава натиска върху капилярите. Това от своя страна често e свързанo с лоши хранителни навици.

Как да разпознаем, че тялото ни задържа вода?

Първият признак е подуване на крайниците, на корема, усещане за постоянна тежест. Много хора казват, че не могат да отслабнат, въпреки спазването на диета.

Един от начините да разберете дали задържате вода е като леко натискате стъпалото, глезена или прасеца с палеца. Ако има оток, върху кожата ще се появи вдлъбнатина.

Видове задържане на вода

Има два общи вида задържане на течности. Първият е генерализиран оток, който се характеризира с отоци по цялото тяло, а вторият тип е локализиран оток, който засяга определени части на тялото. Това състояние се среща най-често в краката и стъпалата и може да засегне лицето, ръцете и дланите.

Специфичен вид локализиран оток, наречен лимфедем, е мястото, където течностите се натрупват в крака или ръцете поради отичане на лимфната система (лимфен застой).

Причини за задържане на вода

Факторите, допринасящи за задържането на вода могат да се търсят от начина на живот, през диетата, до хормонални нарушения.

Например телата на някои хора реагират зле на определени видове храни, които увеличават задържането на вода. Често това може да е свързано с дефицит на протеини, анемия и прекален прием на витамини и добавки.

Задържането на вода може също да бъде резултат от медицинско състояние, включващо проблеми с черен дроб, сърце или бъбреци. Когато дадена част от тялото не функционира правилно, тялото има тенденция да задържа течност в тази част и става неспособно да елиминира течността правилно, което води до подуване.

Стоенето и седенето за дълги периоди от време причинява натрупване на течности в краката, като по този начин увеличава задържането на вода.

Горещото време също може да доведе до задържане на течности, тъй като тялото е по-малко ефективно за изхвърлянето им от тялото.

Приемът на някои лекарства, особено за високо кръвно налягане и стероидни медикаменти е друг фактор, който допринася за задържането на течности.

Фактор, който малко хора подозират, но е възможна причина за оток е бързата загуба на тегло, следствие на диети, обещаващи мигновени резултати. Когато внезапно ограничите приема на енергия (храна), за да отслабнете, тялото е принудено да съхранява въглехидрати и да разгражда протеина в мускулите. Тъй като протеините и въглехидратите задържат вода в клетките, загубата на тези хранителни вещества води до загуба на вода.

Това е и причината бързо да се възвръщат килограми при приключване на подобна диета –защото тялото възстановява необходимия му воден баланс.

Рискът от задържане на течности е по-висок при жените поради различни нива на хормони. Менопаузалният и предменструалният оток е следствие ефекта на хормоните върху баланса на течностите. Хормоналните промени при жените преди цикъл водят до задържане на вода и могат да доведат до симптоми като чувствителност на гърдите.

Как да намалим задържането на вода

Един от начините за намаляване на задържането на вода е чрез увеличаване на приема на калий. Това означава да консумирате повече здравословни храни като зеленчуци и плодове. Те съдържат и хранителни вещества, които помагат да се предотврати изтичането на течност от кръвоносните съдове в тъканните пространства.

Прекомерната консумация на натрий е сред основните причини за задържане на течности. Освен да сведете до минимум приемът на консервирани храни, чипс, солети и храни със скрита сол, може да включите и Морска сол с билки на VIVASAN. За разлика от обикновената сол, тази осигурява ценни витамини и минерали, както и макро - и микроелементи от билки и морски водорасли (калии, натрий, магнезий, хлор, флуор, калций, фосфор, цинк, желязо, селен, мед, йод, сяра, силиций). Морска сол с билки се препоръчва дори при хора със сърдечно-съдови заболявания, исхемична болест на сърцето, при бъбречни и стомашно-чревни заболявания.

Пийте вода. Може да звучи странно, но именно недостатъчният прием на вода може да се окаже причина за задържане на течности. Няма по-хубава и полезна напитка от водата, а колкото повече консумирате, толкова по – лесно ще отслабнете и ще изхвърляте излишни течности. Водата действа като метла и буквално ще отмие токсини и вредни натрупвания по червата.

Заедно с това, добавете и ЕЛДЪРБЕРИ (ЧЕРЕН БЪЗ) - хранителна добавка в течна форма. Натурална напитка на базата на черен бъз прочиства организма и повишаване на защитните му сили. Бъзът представлява прекрасен източник на гликозида самбунигрин и витамин С. Сиропът от бъз притежава диуретично, изпотяващо, антипирептично, противовъзпалително, отхрачващо и успокояващо действие. Изхвърля излишните течности и плаки от организма, което помага за ефективното намаляване на теглото и укрепването на организма.

Извлечени от скъпоценни растения, етеричните масла са концентрирани растителни екстаркти, богати на активни и ефективни съставки. Някои етерични масла, които имат диуретични свойства, те са страхотни стимуланти и могат да помогнат за детоксикация на тялото и кожата. Всичко това прави етеричните масла добри естествени решения за облекчаване на задържането на вода. Сред най-подходящите етерични масла срещу оток са цитрусите (лимон, портокал), лайка, чаено дърво, хвойна, сребърна ела, лавандула.

Най-добрият начин да се възползвате от качествата им е с масаж. На 5 мл. базово масло (кокос, жожоба, авокадо) сложете по 2 к. хвойна, сребърна ела и лимон и нанесете на засегнатата област.

Композиция от масла I’m Strong на VIVASAN е натурално и друго много ефективно средство, което помага за очистване на лимфната система, за извеждане на токсини и за детоксикация. Блендът е много подходящ за лимфодренажен масаж. Това е процедура, която спомага за подобряване на лимфотока в човешкия организъм и извеждане на излишната течност от междуклетъчното пространство. Наред с това може да сложите няколко капки I’m Strong във ваната или да вдишате аромата с аромалампа или аромамедальон.

И не на последно място - носенето на компресионни чорапи, които оказват високо налягане върху глезените, също може да бъде ефективно.

Ето обобщени съветите за намаляване на задържането на вода:

  • Намалете приема на натрий;
  • Избягвайте преработените храни;
  • Пийте 8-12 чаши течности (вода, чай);
  • Консумирайте повече цитрусови плодове и зелени листни зеленчуци;
  • Намалете консумацията на червено месо и го редувайте с риба;
  • Включете пълнозърнести въглехидрати в ежедневната диета;
  • Яжте на 3 часа – три основни хранения и поне 2-3 междинни закуски, богато на протеини;
  • Движете се – потенето и дейности като колоездене и ходене също могат да помогнат за изхвърлянето на вода.

 

Leave a comment