Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Да се отървем от синини и малки рани: изпитани естествени лекове

Да се отървем от синини и малки рани: изпитани естествени лекове
By май 10, 2022 0 Comment

Да се отървем от синини и малки рани: изпитани естествени лекове

Без значение дали са причинени от падане, неволен удар, порязване или травма, синините и натъртванията по кожата са част от нашето ежедневие. Разбира се, не са приятни, могат да бъдат болезнени, а ако са големи и на видима част на тялото са естетически неприятни.

Синините обикновено са причинени от нараняване или удар в определена част от тялото, който разкъсва малките кръвоносните съдове под кожата, а резултатът е обезцветяване, подуване и болка.

Синините могат да бъдат причинени и от недостиг на хранителни вещества, употреба на определени лекарства или проблеми с кръвосъсирването. Обикновено жените са по-податливи на синини от мъжете.

За щастие има много естествени средства за справяне със синините и натъртванията. Истината е, че обикновено това няма как да се случи за 24 часа. В зависимост колко дълбока и тежка е травмата, това може да отнеме около две - три седмици, а понякога и месеци.

1. Студено и горещо

При прясна синина трябва да започнете със студен компрес. През първите 24 часа налагайте пакет с лед върху зоната на синините. Увийте пакет с лед в тънка кърпа, така че да не е в пряк контакт с кожата ви. Това ще помогне за намаляване на отока и ще намали болка или дискомфорт, които изпитвате в резултат на синината. Ден или два след това, можете да продължите с топъл компрес или да вземете топла вана, за да подпомогнете заздравяването.

2. Повдигнете

Друго просто, но много ефективно средство за справяне със синини е, ако е възможно, е да повдигнете частта на тялото, която има синината. Това е най-лесно за краката – повдигнете натъртената област (пищяла, например) над нивото на сърцето, за да се предотврати натрупването на кръв в зоната на синини.

3. Етерични масла

Етеричното масло от тамян е силно противовъзпалително, което го прави чудесен избор за заздравяване на синини. Втривайте няколко капки масло от тамян директно върху наранената област три пъти дневно. Ако имате чувствителна кожа, първо разредете маслото от тамян с базово масло - кокосово или жожоба.

Кипарисът е друго етерично масло, което действа кръвостесняващо и дава чудесен резултат. Просто разредете и намажете засегнатата област.

Лавандулата е задължително етерично масло, което да включите като помощно средство за справяне със синините. Етеричното масло от лавандула има антибактериално, антивирусно, дезинфектантно, противогъбично, антипиретично, действие, регенерира клетките, лекува рани, стимулира кръвообращението.  

Етерично масло от Чаено дърво, манука и канука на VIVASAN се е доказало като натурален антибиотик от природата. Ефикасно е при кожни проблеми - заличава белези от шарка, акне, порезни рани, действа при гнойни пъпки, циреи, младежки пъпки; подпомага регенерирането на кожата и зарастването на рани и изгаряния.

4. Бромелаин

Бромелаинът е ензим, открит в ананаса, който има впечатляващи противовъзпалителни способности, което го прави едно от най-добрите естествени средства за лечение на синини за намаляване на отока и синини.

5. Витамин С

Витамин С е антиоксидант, който помага за производството на колаген , който е от решаващо значение за заздравяването на увредените кръвоносни съдове. Хората, които лесно получават синини, също понякога имат ниски нива на витамин С в кръвта. Доказано е, че увеличаването на хранителния прием на витамин С, както и добавянето на този ключов хранителен елемент подобряват възстановяването.

6. Заздравяващи кремове

Когато говорим за синини, натъртвания и малки рани, но нямате време за налагане на компреси или не разполагате с етерично масло, което да приложите, е добре да имате под ръка крем, който може да ви помогне.

Крем Календула (невен) е профилактично средство, произведено по швейцарска рецепта, на базата на екстракт от невен, масло от сладък бадем, пчелен восък, витамин Е, алантоин, бизаболол. Той е с омекотяващи и овлажняващи добавки, за ефективно и бързо въздействие при травми с подутини, синини, драскотини. Наред с това е чудесен за третиране на следоперативни шевове и пресни белези, изключително подходящ при суха и чувствителна кожа.

Препоръчваме винаги да имате и Болкоуспокояващ микс READY STEADY GO. Обезболяващо средство, разработено на основата на Мента, Камфор, Гаултерия(Уинтър грийн), Портокал, Смърч, Джинджифил, той подпомага регенерацията на тъканите. Ефективен е при травми, спортни травми, мускулни, ставни и невралгични болки.

9. Масло от арника

Арниката е друго едно от най-популярните естествени средства за лечение на синини. Всъщност арниката обикновено се използва локално за болка и подуване, които са резултат от натъртвания, навяхвания и дори артрит. Научните изследвания също показват ползите от използването на арника за синини. Проучване, публикувано в British Journal of Dermatology , разкрива как локално лечение, съдържащо 20 процента арника, е било в състояние да ускори заздравяването на синини по-добре от плацебо или локално лечение с ниско ниво на витамин К.

Арника е една от съставките на Гел за стави P.C. 28. Обезболяващият гел е на основата на етерични масла и екстракти от арника, дяволски нокът, новозеландски миди и бреза. Успокоява мускулни, ставни и невралгични болки, подобрява самочувствието. Има бързо действие и може да се използва като първа помощ след травми.

 

Всички тези средства са леснодостъпни и напълно безопасни. Все пак ако почувствате много болезнено подуване в зоната на синините, забележете образуването на бучка (хематом) над синината или болката не отшумява до няколко дни, се обърнете към лекар.

Leave a comment