Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Ползи и употреби на аргановото масло

Ползи и употреби на аргановото масло
By май 30, 2022 0 Comment

Ползи и употреби на аргановото масло

В света на грижата за кожата има десетки масла. Всяко от тях носи своите безценни качества и ползи, обещава блестящи резултати, което може да бъде малко объркващо за потребителите. Освен това повечето хора смятат, че ако имат по мазна или склонна към омазняване кожа, идеята да намажат лицето си с масло изглежда меко казано противоинтуитивна.

Но ето фактите: не всички масла са създадени еднакви. Така че, да, макар че има някои масла, които не са добри за всеки тип кожа, други не само са подходящи за всички типове кожа (дори и склонна към акне!), но дори са полезни. Едно такова чудотворно масло е аргановото.

Какво е арганово масло?

Аргановото масло е извлечено от ядките на плодовата костилка на аргановото дърво (известно още като Argania spinosa), което расте в Мароко. Традиционният процес на извличане на масло е чрез студено пресоване – чрез механично налягане с малко или никаква приложена топлина. Нарастващата популярност и търсене на арганово масло обаче доведоха до индустриализирани методи за извличане, които използват разтворители, затова, когато търсите арганово масло, избирайте само такова, което идва от доказал се производител.

Въпреки че аргановото масло се смята за най-подходящо за сухата, повяхнала кожа, то също е безценно и за кожа, склонна към образуване на акне, тъй като се счита за некомедогенно и няма да остави мазен филм.

Аргановото масло може да намерите както чисто, така и в различни продукти за кожата и косата. Кое го прави обаче толкова специална съставка?

Богато на антиоксиданти и предпазва кожата от увреждане от слънцето

Аргановото масло е богато на антиоксиданти като полифеноли и витамин А, които предпазват кожата от увреждане на околната среда. Витамин А е много подходящ за кожата заради неговите анти ейдж и омекотяващи свойства. Мароканските жени отдавна използват арганово масло, за да предпазят кожата си от увреждане от слънцето. Антиоксидантната активност в аргановото масло помага за защита на кожата от увреждане на свободните радикали, причинено от слънцето. Резултатът е предотвратяване на изгаряния и хиперпигментацията като резултат. В дългосрочен план това може дори да помогне за предотвратяване на развитието на рак на кожата, включително меланом.

Точно такова е Функционално масло Аргана. Функционалното арганово масло за кожа осигурява ефективна грижа за нормална, суха, чувствителна и отпусната кожа. Може да се използва като слънцезащитен крем: защитава кожата, осигурява добър равномерен тен.  Съдържа: арганово, маслиново, палмово, соево масло и витамин Е. Регенерира и защитава кожата, подобрява еластичността й като образува емулсионен защитен филм.

Чрез масажиране на кожата се стимулира микроциркулацията на кръвта.

 

Лекува кожни инфекции и подпомага заздравяване на рани

Едно от традиционните приложения на аргановото масло е за лечение на кожни инфекции. Аргановото масло има както антибактериални, така и фунгицидни свойства. Това го прави предпочитано за лечение и предотвратяване както на бактериални, така и на гъбични кожни инфекции.

От друга страна, силната комбинация от антиоксиданти и витамин Е, намиращи се в аргановото масло помага на раните и порязванията да заздравяват по-бързо.

Богато на мастни киселини

Аргановото масло е изключително богато на мастни киселини - около 95% от него се състоят от такива. Те овлажняват и подхранват кожата в дълбочина.

Един чудесен продукт е Крем за Ръце и Нокти Аргана. Той съдържа още бадемово масло, хамамелис, витамин Е и провитамин B5. Подхранва, омекотява и хидратира кожата на ръцете, като оказва грижа и благоприятен ефект и върху ноктите и кутикулите. Овлажнява кожата, защитава я от сухота и раздразнения и я предпазва от вредното действие на свободните радикали. Особено подходящ за суха и увредена кожа, и чупливи нокти.

Противовъзпалително

Друго предимство на мастните киселини -  олеинова и линолова е, че те също са противовъзпалителни. Това не само прави аргановото масло подходящо за успокояване на раздразнената кожа, но и е ефктивно при акне, защото няма да остави кожата да се усеща мазна.

Освен това аргановото масло е ефикасно при различни възпалителни кожни състояния като псориазис и розацея .

Успокоява атопичния дерматит

Атопичният дерматит е често срещано кожно заболяване със симптоми като сърбеж, зачервена кожа. Изследванията установиха, че локалното приложение на арганово масло върху засегнатата област може да помогне за лечение на симптомите. Витамин Е и естествените възпалителни свойства, открити в аргановото масло, могат да доведат до този успокояващ ефект.

Овлажнява

Като цяло аргановото масло и продуктите с арганово масло може да се ползват и от хора със суха кожа. Това се дължи на неговите хидратиращи свойства. И нещо много важно – хидратацията е важна за всеки тип кожа – без значение дали е мазна или суха.

Помага за предотвратяване на трансепидермалната загуба на вода

Аргановото масло осигурява защита на външния слой на кожата, което не само помага за подобряване на външния вид, но също така предотвратява допълнително изсушаване и увреждане.

За лечение и предотвратяване на стрии

Аргановото масло често се използва за предотвратяване и намаляване на стрии. Това се дължи на факта, че може да помогне за намаляване на възпалението и подобрява еластичността на кожата.

Как се използва

Аргановото масло често се среща във формулите на кремове на много световни брандове. Неслучайно VIVASAN създаде серия с Арганово масло, която оказва изключително благотворно въздействие върху всеки тип кожа.

Крем за лице Аргана на VIVASAN съдържа натурално масло от аргана, бадемово масло, пчелен восък, витамин Е и провитамин B5 за ежедневна грижа при нормална, суха, повяхнала и чувствителна кожа. Успокоява и омекотява кожата, хидратира я в дълбочина и я защитава от сухота и раздразнения.

 

Арганово масло за коса

Аргановото масло е изключително ценно и полезно за косата. Затова често може да го намерите като основна съставка във формули за шампоани или балсами.

Точно такъв е шампоан Аргана на VIVASAN. Естествените съставки шампоан "Аргана",проникват дълбоко , хидратира и омекотява кожата на главата на косата.

Шампоанът осигурява дългосрочни грижи, подхранване на косата, която оживява и изглежда свежа и еластична.

 

Шампоанът нежно почиства и ефективно подкрепя здравето на косата, което се дължи на високото съдържание на аргановото масло. Косата получава защита от вредното въздействие на околната среда. Това е оптимална грижа за кожата на главата и възстановяване на структурата на косата от вътрешната страна.

Как да изберем арганово масло и продукти с арганово масло:

Изберете продукти, в които има студено пресовано масло, защото този метод на извличане помага да се запази целостта на маслото и неговите полезни свойства.

Избягвайте пластмасови шишета и такива от тъмно стъкло, когато е възможно. Тъмното стъкло предпазва маслото от светлината, което може да разруши най-добрите му свойства и да го направи по-малко ефективно.

Аргановото масло трябва да има леко мътен вид. Това е знак, че маслото е органично и не е фалшиво.

Мароканското арганово масло е златно на цвят, откъдето идва и прозвището „течно злато“. Ако цветът е блед или много по-тъмен, може да не е чисто арганово масло.

Арганът трябва да бъде единствената съставка в чистото масло. Избягвайте масла, които съдържат добавки или консерванти.

Leave a comment