Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Най-добрите етерични масла - адаптогени

Най-добрите етерични масла - адаптогени
By юни 01, 2022 0 Comment

Най-добрите етерични масла - адаптогени

Природната медицина отдавна е оценила ползите от билките и  храната като лекарство. Един такъв пример за това са адаптогенните билки или „адаптогени“, които могат да повлияят положително на реакцията на човек към стреса.

Може би знаете, че когато е под стрес, тялото ни отделя хормона кортизол, който помага да остане в режим на оцеляване. Повишените нива на кортизол за дълги периоди от време обаче (известен още като хроничен стрес) могат да засегнат всяка физиологична система в тялото, включително щитовидната жлеза и надбъбречните жлези.

Начинът за намаляване на хроничния стрес може да бъде многопластов и зависи от конкретния човек и причините за него. Един ефективен начин за естествено облекчаване на стреса, както и за намаляване на дългосрочните нива на кортизол, е използването на адаптогени.

Какво представляват адаптогените?

Адаптогените са уникален клас лечебни растения, включително определени храни и билки, които могат да бъдат и под формата на добавки като капсули, прахове и етерични масла, чиято основна цел е да помогнат за балансиране, възстановяване и защита на тялото. Неслучайно те се използват като част от „ фитотерапевтичния “ подход към лечението, който се отнася до използването на растенията за техните терапевтични способности.

Според натуропата Едуард Уолъс адаптогенът помага на човек да реагира на всяко влияние или стрес, нормализирайки физиологичните функции.

Как действат адаптогените?

Точно както подсказва името, адаптогените помагат на човек да се адаптира към различни форми на стрес. Изследванията показват, че те са много ефективни при смяна на средата (например пътуване в различни часови пояси), подпомагат спокойния сън, повишават енергията през деня и подпомагат физическото натоварване, възстановяване и концентрация по време на работа или училище. Друг начин да се опише как работят е, че те „нормализират” много от процесите в тялото и помагат да се поддържа тялото в хомеостаза.

Един от начините, по които те правят това, е чрез взаимодействие с оста HPA  (хипоталамус-хипофиза-надбъбречна ос), която контролира освобождаването на много от хормоните. Един такъв хормон е кортизолът, първичен „хормон на стреса“, който също допринася за симптомите, свързани със стареенето. Когато нивата на кортизол се покачват, вие изпитвате реакцията „борба или бягство“, която стимулира симпатиковата нервна система и надбъбречните жлези.

Хората, които изпитват реакцията се бори или бягай много пъти на ден, може да са в състояние на постоянен стрес, което може да окаже натиск върху надбъбречните жлези, да натовари храносмилателния тракт и да причини редица проблеми като умора, наддаване на тегло, ниско либидо и акне.

По същество адаптогените възпират вредните ефекти, свързани със стреса и ни карат да се чувстваме по-издръжливи и като цяло по-здрави.

Има редица билки, които са посочвани като ефективни и действащи адаптогени. Сред най – предпочитаните са

  • Азиатски женшен (Panax ginseng)
  • Тулси (свещен босилек)
  • Корен на ашваганда
  • Корен на астрагал ( Astragalus membranaceus)
  • Корен от женско биле
  • Родиола
  • Кордицепс гъби
  • Шизандра
  • Куркума

Адаптогените обикновено се предлагат под формата на прах, тинктура или капсули. Наред с това има няколко етерични масла, които имат мощно действие и са чудесни адаптогени.

Лавандула

Лавандулата е една от по-познатите и добре познати билки. Има успокояващи и релаксиращи свойства, които могат да помогнат при стрес и нервно напрежение. Лавандулата също може да помогне за насърчаване на съня, особено когато стресът е причината за лош сън или трудно заспиване.

Когато се използва под формата на етерично масло, лавандулата може да се разпръсква или прилага локално преди лягане, а през деня за успокояване на стресови и напрегнати чувства.

Лайка

Лайката е красива и нежна билка, която има успокояващо действие. Това е чудесно средство за храносмилане, защото може да успокои стомаха, а също така може да успокои нервната система и да намали стресовите чувства.

Етеричното масло от лайка има успокояващ и релаксиращ ефект (подобно на лавандулата). Ако стресът вреди на съня ви, маслото от лайка е още едно добро средство, което да опитате, особено ако установите, че лавандулата не работи за вас.

Цитрусови масла

Етеричните масла от цитрусови плодове са едни от най-добрите средства за повдигане на настроението и борба със стреса . Всички цитрусови масла могат да окажат позитивен и енергизиращ ефект върху настроението ви, да намалят чувството на стрес и да насърчат релаксацията.

Изберете портокал, лимон, лайм, грейпфрут или бергамот, за да видите кое от тях работи най-добре за вас.

Разпръскването или накапани на арома медальон на етерични масла от цитрусови плодове е един от най-добрите начини, за да се насладите на положителния им ефект през целия ден. Вдишването директно от бутилката също е добър начин за повдигане на настроението и освобождаване от стреса.

Кедрово дърво

Етеричното масло от кедрово дърво е друго успокояващо масло, което може да се използва със или вместо етерично масло от лавандула за облекчаване на чувството на стрес и за по-спокоен сън. Кедровото дърво има много сладък и дървесен аромат и се използва от древни времена. Това е едно от най-нежните етерични масла, което го прави особено добро за деца и безопасно за домашни любимци.

Начин на употреба: Нанесете разредено етерично масло от кедрово дърво върху шията, краката или гърдите преди лягане. Можете също да нанесете върху врата, китките или челото през деня, за да усетите успокояващия му аромат.

Тамян

Етеричното масло от тамян е едно от най-обичаните етерични масла. Доказано е, че то може да намали чувството на стрес, да насърчи усещането за комфорт и заземяване и да повиши настроението ви.

Не е случайно, че това етерично масло е използвано от древни времена, особено в духовни практики като медитация. Ако се чувствате претоварени, тамянът може да ви върне към по-спокойно състояние.

Начин на употреба: Тамянът може да се дифузира, вдишва и прилага локално, за да помогне при стрес. Смесете с базово масло (жожоба) и да нанесете върху слепоочията или челото си, когато се почувствате напрегнати или претоварени. Или го нанесете сутрин, когато знаете, че ще имате труден ден. Вдишвайте тамян директно от бутилката, когато сте под силен стрес.

Евкалипт

Знаем, че маслото, извлечено от листата на евкалипт, стимулира имунната система, облекчава кашлица и настинка и облекчава ставните и мускулните болки. По-малко известна полза от евкалипта обаче е способността му да облекчава стреса. Евкалиптът съдържа голямо количество евкалиптол, за който се смята, че активира парасимпатиковата нервна система, като по този начин намалява реакцията на тялото към стреса.

Доказано е, че вдишването на етерично масла от евкалипт в продължение на поне 30 минути на ден има анти-тревожни ефекти и дори понижава кръвното налягане. Може да накапете малко количество на аромамедальон или да дифузирате.

Розмарин

Розмаринът освен, че е по-известен като подправка, е и мощен адаптоген! Наситен е с огромно количество витамини, антиоксиданти и минерали. Химическият състав на розмарина включва калий, магнезий, фосфор, флуор, натрий, манган, желязо, мед и цинк – всички от които е научно доказано, че носят много ползи за здравето на тялото. В допълнение маслото от розмарин вдъхва усещане за спокойствие и релаксация.

Мента

Още едно чудесно масло със свеж и приповдигащ аромат. Само няколко капки на челото или тила, разредени с базово масло, ще ви дадат незабавно усещане за лекота и прохлада. В комбинация с портокалово масло, ефектът е енергизиращ, а настроението ви веднага ще се повиши. Ако знаете, че имате стресови ситуации, предстои ви тежък ден или ви трябва незабавен приток на сили, вдишайте малко масло от мента!

Композиция от етерични масла

Когато няколко масла работят в синергия, ефектът, който те оказват за дадено емоционално или физическо състояние е още по – голям. Това важи в пълна степен и за адаптогенните масла. Когато няколко масла се съчетаят по правилния начин, ефектът е още по – голям.

Смес от етерични масла "Винаги бодър" GET UP е комбинация от 100% натурални етерични масла с ободряващо и тонизиращо действие – портокал, мента, мирта, евкалипт, лавандула, масло от Хо. Повишава работоспособността и концентрацията. Идеален спътник по време на пътуване, както за шофьора, така и за пътуващите с него.

Композицията има антибактериално, антивирусно, имуностимулиращо, противовъзпалително действие, стимулира кръвообращението, ревитализира кръвообращението, засилва лимфния поток, облекчава спазмите, предизвиква положителни мисли, повишава концентрацията, насърчава, повишава оптимизма, самочувствието и чара. Може да вдишвате GET UP или да накапете на аромамедальон при стрес и психоемоционална възбуда. Препоръчва се при страхове и нервно напрежение, при нужда от състрадание и топлина.

Зелен чай

Както вече споменахме много билки са адаптогени, което се дължи на техния успокояващ и детокс ефект. В тази връзка тук трябва да включим и зеления чай. Той има силно противовъзпалителното действие и е чудесен антиоксидант.

Често наричат зеления чай най-добият антиоксидантен адаптоген на природата. Известно е, че оксидативният стрес е свързан с възпаление, където свободните радикали причиняват клетъчно увреждане. Тук зеленият чай е източник на адаптогенни съединения, включително екзогенни (отвън на тялото) антиоксиданти.

Приемът на първокласен зелен чай дава на тялото ви повече антиоксиданти за защита на клетките и борба с възпалението.

Заедно с ментата, зеленият чай може да помогне в борбата със свободните радикали и да изчисти тялото от токсините по-ефективно, отколкото без него. А наред с това, същите тези мощни антиоксиданти са свързани с редица здравни, когнитивни адаптогенни ползи.

Най-добрият начин да се възползвате от силата на зеления чай и ментата е с един уникален продукт - Зелен чай с мента, получен като екстракт от листата по специален метод на извличане (т.нар. квинтесенция). Това е суперконцентриран продукт под формата на таблетки, а ефективността на една таблетка е равна на няколко чаши зелен чай. Зеленият чай от мента е ефективно оръжие в борбата със свободните радикали, като основна роля в това играе комплексът от антиоксидантни витамини и микроелемента селен под формата на биоорганични съединения. Тази комбинация от антиоксиданти – селен, витамини Е и С – е в състояние напълно да неутрализира различни видове свободни радикали и да предотврати преждевременното стареене, възпаление и рак.

 

 

Leave a comment