Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Ползите от етеричното масло от мента

Ползите от етеричното масло от мента
By юни 03, 2022 0 Comment

Ползите от етеричното масло от мента

През горещите дни на лятото всеки търси ефективен начин да се разхлади. И ако климатикът и широкополата шапка са само някои от начините за справяне, има и още един изпитан метод, за който малко хора знаят. Представяме ви вашето нова тайно оръжие за преодоляване на жегата: етерично масло от мента!

Много почитатели на етеричните масла гледат на мента като на едно от най-основните масла , които трябва да имат в домашната си колекция. Маслото от мента има много мощни ползи, които могат да помогнат при всичко - от мигрена до хронични стомашно-чревни проблеми, и дори в почистването в къщи!

Ето защо днес ще разгледаме всички ползи от ментовото масло, за какво е полезно и как един качествен продукт може да помогне при множество симптоми.

Какво е масло от мента?

Етеричното масло от мента се добива от листата на Mentha arvensis L и е известно още като дива мента. Подобно на други членове на семейството на ментата, Mentha arvensis L е билка с отличително остър аромат. Охлаждащият ефект, който изпитваме, когато миришем или приемаме мента (под формата на подправка или сироп), се дължи на ментола, естествено срещащ се съединение в ментата, което задейства чувствителните към студ рецептори в кожата ни.

Етерично масло от мента и екстракт от мента

Нещо важно, което трябва да отбележим, е, че етеричното масло от мента и екстрактът от мента са много различни неща. Етеричното масло от мента запазва летливите ароматни съединения на растението мента, тъй като те се извличат внимателно чрез парна дестилация. Екстрактът от мента , от друга страна, обикновено се прави чрез накисване на мента в алкохол за определен период от време. Единствените съединения, които се озовават в екстракта, са тези, които са разтворими в алкохол, като ароматни и цветни съединения. Така че, докато екстрактът от мента може да има вкус и мирис на истинска мента, той не съдържа пълния набор от летливи съединения, които правят маслото от мента толкова полезно.

Ползи от маслото от мента

Маслото от мента има противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни за справяне с всички видове симптоми и състояния, произтичащи от възпаление. Също така то има свойството да облекчава болката, благодарение на начина, по който ментолът взаимодейства с рецепторите за болка в тялото, но и способността да насърчава притока на кръв.

Ето някои от специфичните проблеми, при които маслото от мента може да помогне:

Синдром на раздразнените черва

Синдромът на раздразнените черва е хронично стомашно-чревно заболяване, което може да причини симптоми като коремна болка, запек и диария. Проучванията са открили обещаващи доказателства, че капсулите с ментово масло с ентерично покритие са безопасно и ефективно лечение на симптомите на Синдром на раздразнените черва, поради противовъзпалителното и болкоуспокояващо действие на маслото от мента.

(„Ентерично покритие“ означава, че ментовото масло се съдържа в защитна обвивка, която се разтваря едва след като достигне тънките черва. Много видове лекарства са с ентерично покритие, за да се предотврати дразненето на стомаха).

Друг начин да се възползвате от силата на етеричното масло от мента е да масажирате корема с базово масло – на 5-6 капки масло от жожоба, сложете 2-3 к мента и разтрийте леко.

При болка

Както споменахме, маслото от мента също може да помогне за облекчаване на болката. Малко проучване сред хора с мигренозна болка установи, че прилагането на ментолов разтвор върху челото и слепоочията води до по-продължително облекчаване на болката, както и по-малко гадене и чувствителност към светлина в сравнение с групата на плацебо.

Повечето от настоящите изследвания за болкоуспокояващите свойства на ментовото масло и ментола се фокусират върху мигрена и главоболие от напрежение. Но много хора използват масло от мента, за да успокоят други болки като мускулни болки, артрит и дори болка в гърдите.

За красотата

Изтръпващият, стимулиращ ефект на маслото от мента може да бъде полезен не само за успокояване на възпалените мускули, но и да помогне за стимулиране растежа на косата, защото подпомага кръвообращението. Това води до заключението, че маслото от мента може да бъде обещаващо лечение и при загуба на коса!

За борба с бактериите

През последните години интересът към антибактериалните и противогъбичните свойства на ментовото масло расте, особено след като резистентността към антибиотици се превърна в глобален здравен проблем. В проучване от 2011 г. учените оценяват активността на маслото от мента срещу патогенни щамове на Staphylococcus aureus , за които е известно, че причиняват кожни, респираторни инфекции и хранително отравяне.

След като разгледахме някои предимства на ментовото масло, нека видим начините да се възползваме от тези предимства!

Ето 21 употреби на ментовото масло, които доказват колко полезно е да го имате у дома!

1. При главоболие

Нанесете капка или две ментово масло върху слепоочията, шията и синусите, за да облекчите болката от упорито главоболие!

2. Облекчете симптомите на алергия

Както етеричното масло от мента, така и лимоновото масло могат да ви помогнат да отворите дихателните пътища по време на сезона на алергиите. Добавете няколко капки от двете масла в дифузер или на арома медальон и дишайте дълбоко, за да помогнете за облекчаване на симптомите на алергия по естествен начин.

3. За енергия

Нуждаете се от малко енергия, за да се справите със задълженията на работа или у дома? Просто добавете малко етерично масло от мента в дифузер или натрийте на китките и вдишайте дълбоко!

4. Увеличете производителността

Ментата може да помогне за подобряване на концентрацията и да помогне да се чувствате по-енергични и бдителни. Можете да вдишате направо от бутилката, ако сте в движение или да носите на арома бижу! Ако сте напрегнати, разтрийте няколко капки мента с малко базово масло на тила и ще усетите прилив на енергия.

 

5. Бъдете бодри, докато шофирате

Важно е да сте нащрек, докато шофирате, особено при дълги пътувания, когато е лесно да се отегчите. Добавете няколко капки ментово масло към арома медальон или сложете в дифузер в колата. Енергизиращият аромат на мента ще ви държи нащрек (и ще освежи въздуха в колата!)

6. Облекчаване на зъбобол

Маслото от мента съдържа ментол, който е добре известен със способността си да притъпява болката и да отпуска мускулите. Нанесете няколко капки около челюстта си след стоматологична интервенция или за да облекчите болката от зъбобол.

7. Премахнете миризмата на боклука

Поставете няколко капки масло от мента на дъното на кофата за боклук. Ментовият свеж аромат ще тушира миризмите, като същевременно ще помогне за спиране на мравки и малки буболечки.

8. Облекчаване на запека

Масажирайте ментовото масло в долната част на корема, за да облекчите запека и да помогнете за перисталтиката.

9. При треска

Ако някой в семейството има треска, не посягайте веднага към температуропонижаващите. Вземете бутилка с ментово масло и втрийте няколко капки на стъпалата на краката.

10. Изгонете паяците

Нямате нужда от химикали, за да изгоните паяците, ако имате ментово масло под ръка! Паяците мразят маслото от мента и ще избягват областите, където го прилагате.

 

11. Контрол на апетита

Ароматът на ментово масло може да ви помогне да намалите глада и да се почувствате по-сити. Особено полезно е, ако в късния следобед се изкушите да посегнете към парче торта или някоя вафла.

12. Облекчава гадене по време на път

Маслото от мента е чудесно за успокояване на гаденето по време на пътуване. Втрийте няколко капки мента върху стомаха, за да облекчите дискомфорта.

13. При уморени крака

Стоенето цял ден на крака води до пулсираща болка, подуване и отоци. Добавете няколко капки етерично масло от мента към ваничка или леген със студена вода, след което накиснете краката. Може да масажирате леко няколко капки мента с крем Аргана.

15. Подобрете тренировката си

Вдишвайте ментовото масло преди и дори по време на тренировка, за да повишите енергийните си нива и да намалите умората.

16. Почистете дома си ефективно

Маслото от мента има противогъбични и антибактериални свойства, което го прави отличен избор за почистване. Добавете го към почистващи продукти или го използвайте самостоятелно за почистване на плотове и повърхности в банята!

17. Успокойте възпалените мускули

Болки в мускулите след тежка тренировка? Добавете около 5 капки масло от мента към една чаена лъжичка от любимото си базово масло (например жожоба) и го използвайте като масажно масло, за да успокоите мускулното напрежение и болка.

18. Облекчаване на болката при артрит

Благодарение на съдържанието си на ментол, етеричното масло от мента може да бъде също полезно при артритни болки! Нанесете го върху области, засегнати от артрит, тендинит и други форми на болки в ставите, за да облекчите неразположението.

 

19. Премахнете кърлежите

Използвайте масло от мента върху памучен тампон, за да задушите досадните кърлежи. Те ще извадя главите си, за да излязат за въздух, след което ще можете да ги извадите с пинсети.

20. За свеж дъх

Смесете капка масло от мента с капка етерично масло от лимон във вода за уста или в  обикновена вода и жабурете за 30 секунди. Ментолът почиства и освежава, премахва бактериите.

21. Облекчете сърбежа

Ако имате сърбеж следствие на слънчево изгаряне или ухапване от насекомо, а кожата ви е леко топла и сърбяща, нанесете капка масло от мента (смесено с лавандула), за да охладите, успокоите и спрете сърбежа.

 

 

Безопасно използване на маслото от мента

Етеричните масла са естествени и полезни, не означава, че са напълно безопасни, така че е важно да ги използвате внимателно и разумно.

Ментовото масло не трябва да се прилага при деца под 2 г възраст, както и при бременност и кърмене.

 

 

Leave a comment