Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Синдром на раздразнените черва и как да се справите

Синдром на раздразнените черва и как да се справите
By юни 18, 2022 0 Comment

Синдром на раздразнените черва и как да се справите

Подуване, газове, постоянно усещане за тежест и цялостен дискомфорт. Всичко това са признаци на един много често повтарящ се проблем - синдром на раздразнените черва (IBS)? Симптомите варират много от човек на човек и могат да идват и да си отиват следствие на  стрес и промени в начина на живот.

Като цяло под Синдром на раздразнените черва се описва всеки вид храносмилателно разстройство, което се характеризира с различни симптоми, включително промени в движенията на червата и коремна болка. IBS засяга повече от 10 процента от световното население, но е най-често срещан при млади жени и жени на средна възраст.

Реално няма някакви определени тестове, които могат да потвърдят дали някой има IBS или не, което прави проследяването на симптомите много важно. От медицинска гледна точка IBS се диагностицира, когато група от симптоми се появят заедно и продължават най-малко няколко месеца. Сред най-големите признаци и симптоми на IBS са повтаряща се коремна болка и дискомфорт, промени в навиците на червата (както честотата на възникването им, така и консистенцията на изпражненията).

Освен продължителността, честотата, при която някои изпитва симптоми на IBS, също говори много. За някой с IBS, те могат да се проявят три дни всеки месец, при други - на „клъстери“, докато при трети доминират само един или два симптома (като подуване на корема, диария или запек, например).

 

Най-честите симптоми на IBS:

Промени в нормалните движения на червата, включително запек и диария. Някои хора е възможно да имат епизоди и на двете;
Промени във външния вид на изпражненията, включително текстура и цвят;
Подуване на корема;
Газове и оригване;
Коремни болки, болки и крампи (подобни на тези, причинени от менструалния цикъл на жената);
Гадене, киселини или киселинен рефлукс;
Лесно усещане за ситост или загуба на апетит;

Важно е да се отбележи, че има разлика между синдром на раздразнените черва и възпалителното заболяване на червата. Въпреки, че има известни прилики по отношение на симптомите, второто е по-рядко и по-сериозно състояние.

Как да се справим, ако имаме IBS?

1. Избягвайте обичайните алергени и храни, които предизвикват възпаление

Въпреки че всеки човек има различни реакции към различни храни, някои могат да предизвикват симптоми на IBS повече от други. Такива са например, т.нар. FODMAPS  (ферментиращи олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли), за които изследователите са установили, че обикновено не се абсорбират в червата и лесно ферментират. Това може да причини значителни стомашно-чревни проблеми. Реакциите към фибрите също са смесени, понякога помагат за облекчаване на запека , но друг път увеличават газове и болки, така че увеличавайте приема бавно, за да видите как ще реагира тялото ви.

Опитайте се да изключите от диетата си конвенционални, пастьоризирани млечни продукти, глутен (пшеница, ечемик, ръж), храни с добавени захар и рафинирано брашно, кофеин и алкохол, често срещани алергени, включително яйца, ядки, миди, пикантни храни.

2. Включете ензими и добавки

Натуралните и качествени хранителни добавки са могат да облекчат симптомите на IBS. Ето кои са те:

Пробиотиците помагат за повторното заселване на червата със здрави бактерии и засилват почти всички храносмилателни функции.

Floramax на VIVASAN е ефективен пробиотик с лактобацили за подпомагане на микрофлората на стомашно-чревния тракт. Съдържа витамини B1, B2, B6 и млечнокисели бактерии от 3 вида: Lb Casei (2 милиарда), Lb Acidophilus (1 милиард), Lb.Salivarius (2 милиарда), които оптимизират храносмилателните функции, прочистват стомашно-чревния тракт, поддържат имунитета система и нормална микрофлора, предотвратяват развитието на дисбактериоза.


Възрастни и деца от 12 години да приемат по 1-2 капсули дневно за 30-60 минути преди основното хранене с малко вода за период 2-4 седмици.

Храносмилателните ензими помагат при храносмилането, контролират стомашната киселина и усвояването на хранителни вещества

Meteorin на VIVASAN е фитопрепарат за подпомагане функцията на стомашно-чревния тракт, нормализиране на храносмилането и микрофлората. Той съдържа екстракти от кимион, копър, маточина, анасон и ананас, масло от кимион, копър, анасон, цитронела - както и и витамини В1 и В2, които успокояват стомаха и допринасят за нормализирането на микрофлората на стомашно-чревния тракт, както и за елиминирането на чревните газове, предотвратяват спастични реакции и дискомфорт.

L-глутамин на прах (пет грама два пъти дневно) помага за възстановяване на храносмилателния тракт, особено важен за хора с хронична диария или синдром на пропускливи черва

Омега-3 рибено масло  - то намалява възпалението в стомашно-чревния тракт

Адаптогенните билки помагат за намаляване на ефектите от стреса и хормоналния дисбаланс

Етеричните масла от стотици години играят ключова роля за здравето на хората. Затова не е случайно, че те са и изключително ефикасни при синдром на раздразнените черва.

Етерично масло от мащерка има много благоприятен ефект при симптоми на IBS. За да облекчите дискомфорта, разредете 1 с.л. базово масло (жобоба, кокосово) с 4-5 к. масло от мащерка и масажирайте корема.

В помощ на храносмилателната система, VIVASAN създаде една уникална смес от 100% етерични масла за повишаване на жизнената активност и нормализиране на чернодробната функция. Композиция I’m Strong съдържа масла от фенхел, розмарин, индрише, салвия, лавандула, лайка, зелен пипер и бял равнец, които  имат благоприятно въздействие върху храносмилателния тракт и цялата лимфна система.

3. Намалете стреса

По-високите нива на стрес са свързани с нарушения в храносмилането, защото стресът повишава възпалението и влияе върху нивата на хормоните. Упражненията, медитацията, акупунктурата, прекарването на време сред природата и поддържането на хобита, които харесвате, могат да бъдат естествени средства за облекчаване на стреса.

Наред с това редовните упражнения (аеробика, вдигане на тежести, отборни спортове или йога) помагат за контролиране на стреса и могат да подобрят здравето на храносмилането.

Leave a comment