Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Невероятните ползи за здравето от евкалиптовото масло

Невероятните ползи за здравето от евкалиптовото масло
By юни 22, 2022 0 Comment

Невероятните ползи за здравето от евкалиптовото масло

Убедени сме, че знаете как мирише евкалиптът. Той е във вашия дом под формата на крем за разтривки, във водата за уста, в препарата за почистване. Може дори да сте усетили освежаващия дъх от него в любимия си спа център...

Евкалиптът традиционно се използва за облекчаване на кашлица, настинка и запушени синуси, има много други ползи за здравето, за които дори да не подозирате.

Но за какво друго се използва евкалиптовото масло? Всъщност списъкът е изненадващо дълъг. Маслото от евкалипт може да облекчи алергии, главоболието и болката, да отблъсне комари, да се бори със стреса, да лекува рани и изгаряния, да дезинфекцира дома и дори да помогне при проблеми като акне, пърхот и въшки. Плюс още много…

Етерично масло от евкалипт прави почти всичко. Но с една уговорка – говорим за 100% чисто масло, с качество и от реномирам производител. Само така си гарантирате здраве, безопасност и най – важното – ще получите желания ефект.

Какво е евкалиптово масло?

Вероятно това е едно от най-добрите етерични масла, които някога ще намерите. Извлечено от листата на евкалиптовото дърво, то произхожда от Австралия, където аборигените за първи път го използват като лек срещу треска, както и за рани, инфекции, болки и настинки. Поради това евкалиптът често се нарича дървото на австралийската треска.

Подобно на повечето етерични масла, маслото от евкалипт съдържа много естествени компоненти, най-важният от които е 1,8 цинеол, който придава отличителен аромат и лечебни свойства. С мощни антимикробни свойства, евкалиптът е истинско многофункционално масло, което действа срещу бактерии и вируси, поради което е толкова ефикасно при настинки и други респираторни заболявания, както и гъбички.

Освен това евкалиптът е естествено противовъзпалително и антисептично средство, което намалява зачервяването, подуването и болката, като същевременно насърчава заздравяването на рани. Неговите мощни антиоксидантни свойства помагат за защитата на тялото срещу свободните радикали, които могат да доведат до много заболявания. И освен това, това е ефективен репелент за насекоми и дезинфектант за дома.

Тъй като е толкова силно, етеричното масло от евкалипт винаги трябва да се използва с повишено внимание, особено при малки деца.

Ползи от евкалиптовото масло за дихателната система

1. Облекчава кашлица, настинка, помага при проблеми със синусите

Има основателна причина, евкалиптът да присъства в толкова много лекарства без рецепта, като кремове за разтривки, капки за кашлица и назални инхалатори. Като мощно противовъзпалително и отхрачващо средство, той помага за изчистване на запушванията, помага за намаляване налягането в синусите и позволява по-лесното дишане. Освен това е много ефективен при неконтролируемата кашлица .

Доказано е, че маслото от евкалипт помага при бронхит, астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Просто капнете 1 или 2 капки етерично масло от евкалипт в купа с гореща вода, сложете кърпа върху главата си и дишайте дълбоко в продължение на 5 до 10 минути.


2. Контрол на алергиите

Сенната хрема или алергичният ринит са не само неприятни, но могат да бъдат причина за загуба на тонус и енергия при смяна на сезоните. Проучванията показват, че вдишването на евкалиптово масло може бързо и трайно да намали симптомите.

3. Помага за намаляване на симптомите на грип и треска

Като естествен антиоксидант, противовъзпалително и болкоуспокояващо, прилагането на евкалиптово масло като разтривка на гърдите и тялото може да помогне за намаляване на много симптоми на грип и за понижаване на температурата.

Разтопете 2 супени лъжици масло от ший на водна баня и добавете 10-12 капки евкалиптово масло. Използвайте евкалиптово масажно масло за разтриване на гърдите.

4. Облекчава възпалено гърло

Освен че е противовъзпалително, евкалиптовото масло е и естествено средство за борба с   бактерии, като помага за намаляване на симптомите на възпалено гърло.

Добавете една капка евкалиптово етерично масло в чаша топла вода и правете гаргара. Не поглъщайте.

5. Повишава имунното здраве

Установено е, че евкалиптовото масло стимулира имунния отговор, намалява шанса за настинка и грип. Най-добрият начин е да дифузирате евкалиптово масло у дома през студения сезон.

Това напълно естествено лекарство е единственото нещо, от което се нуждаете за лечение на настинка и грип.

6. Облекчава възпалените мускули и ставите

Благодарение на противовъзпалителните и аналгетични свойства на евкалиптовото масло, то може да направи чудеса, като облекчава мускулната скованост, навяхвания и разтежения след тежки упражнения. Може също да помогне за намаляване на хроничната болка, подуване и възпаление, причинени от болки в гърба, артрит и наранявания на стави, колене или лакти.

Втрийте разреденото евкалиптово етерично масло върху възпалената област с кръгови движения.


7. Облекчава главоболието

Поради способността си да облекчава натиска върху синусите, евкалиптовото масло е най-ефективно за изчистване на синусова мигрена. Установено е обаче, че помага за отпускане както на лицевите мускули, така и на ума, което може да помогне за успокояване на главоболието.

Масажирайте разреденото с крем лавандула евкалиптово етерично масло в слепоочията или редувайте горещ и студен компрес на носа, за да облекчите натиска на синусите.

Ползи от евкалиптовото масло за здравето на ума

8. Бори се със стреса и успокоява ума

Освежаващият аромат на евкалиптово масло стимулира сетивата. Това не само помага за освежаване и енергизиране на тялото, но също така има успокояващ ефект върху ума. Може да се използва и за намаляване на стреса и разстройствата на настроението.

Добавете 5 до 10 капки етерично масло от евкалипт към сутрешния си душ. Просто капнете на пода, където не пада вода и вдишайте лечебните изпарения.

9. Насърчава умствената яснота и изчиства мозъчната мъгла

Като ободрява сетивата, маслото от евкалипт помага за подобряване на фокуса и концентрацията, ефективно прочиства ума. Установено е, че подобрява мозъчната функция.

Дифузирайте 5 капки евкалиптово масло, за да увеличите концентрацията или направете спрей с вода и масло, за да освежите въздуха на работа или у дома.


Ползи от евкалиптовото масло за здравето на кожата

10. Подпомага заздравяването на рани

Като естествен антисептик и противовъзпалително средство, евкалиптовото масло е идеално при малки порязвания, рани и изгаряния, за да предпази от микробите, да намали болката и да ускори заздравяването.

Смесете 2 чаши вода и 10 капки евкалиптово масло в бутилка със спрей. Напръскайте върху чиста кърпа и внимателно избършете наранените места на кожата.

11. Успокоява ухапвания от насекоми и изгаряния

Маслото от евкалипт съдържа химични съединения, които предлагат нежно успокояващо облекчение при ухапвания от насекоми и изгаряния, като помага за намаляване на зачервяването и болката.

Нанесете 2 до 3 капки евкалиптово масло върху памучен тампон и нанесете върху засегнатата област.

12. Облекчава слънчевите изгаряния

Поради способността си да намалява зачервяването, облекчава болката и успокоява изгарящата кожа, евкалиптовото масло е идеално и за облекчение на слънчево изгаряне.

Смесете заедно 2 до 4 капки евкалиптово масло, една чаена лъжичка чист гел от алое вера и 60 мл дестилирана вода в бутилка със спрей. Напръскайте върху цялата кожа за охлаждане и освежаващо облекчение.

 

13. Помага да се отървете от акне

Установено е, че като естествен антимикробен агент евкалиптовото масло действа ефективно срещу бактериите P. acne, а също така помага за намаляване на производството на себум, две от състоянията, които водят до акне. Може също да помогне за лечение на херпес, кисти и циреи.

Добавете 7 капки евкалиптово масло към 3 супени лъжици чист гел от алое вера. Разбъркайте добре, нанесете върху пъпките или като овлажнител.

14. Бори се с гъбични инфекции

Евкалиптовото масло е известно със своите мощни противогъбични свойства. Използвайте го за лечение на инфекции на стъпалото, млечница, трихофития и ноктите на краката.

Добавете няколко капки евкалиптово масло към кокосовото масло и разтрийте на засегнатата област.

Ползи от евкалиптовото масло за дома

15. Пази от насекоми и гризачи

Като мощен естествен репелент за вредители и насекоми, ароматът на евкалиптово масло може да прогони молци, гризачи, мухи, дървеници, хлебарки и комари. Може дори да контролира спорите на мухъл и гъбички.

Добавете 10-20 капки евкалиптово масло към 1 литър вода и напръскайте върху и около проблемните зони. Можете също да добавите няколко капки в пералнята, когато перете спалното си бельо.

16. Естествен антибактериален, почистващ и дезодорант ефект

Със своя остър свеж аромат, евкалиптовото масло се бори с лошите миризми от обувките или коша за боклук до всички ъгли на вашия дом. Добавете няколко капки евкалиптово масло към памучен тампон и го сложете на дъното на кофата за боклук, колата или някъде другаде, където дебнат лоши миризми.

Освен това маслото поддържа кухненските подове и повърхности без микроби.

Добавете чаена лъжичка евкалиптово масло към кофа с гореща вода, за да избършете подовете. За да почистите повърхности, смесете ½ чаша бял оцет с 1 чаша гореща вода, 12 капки течен препарат за съдове и 6 капки евкалиптово масло в бутилка със спрей и разклатете преди всяка употреба.


Ползи от евкалиптовото масло за здравето на косата

17. Бори се с пърхота и въшките

Ако страдате от сух скалп, евкалиптът може да ви помогне. Като мощно противогъбично средство, евкалиптът също е доказано, че се бори с гъбички, подобни на дрожди, които са най-честата причина за пърхот. Активната съставка в евкалиптовото масло, 1,8 цинеол, също е доказана като ефективна при въшки.

Просто смесете 2 до 4 капки евкалиптово масло с 1 до 2 супени лъжици кокосово масло, нанесете върху скалпа, изчакайте 20 минути, след което изплакнете обилно. При въшки увеличете сместа до ½ чаена лъжичка евкалиптово масло с 3 супени лъжици кокосово масло и оставете за 30-40 минути.

18. Стимулира скалпа

Добре известните противовъзпалителни свойства на евкалиптовото масло могат да се използват за намаляване на всяко дразнене на скалпа, което от своя страна насърчава по-здрави корени и растеж на косата.

Добавете няколко капки евкалиптово масло към любимия си балсам. Или смесете 4 капки евкалиптово масло с 2 супени лъжици масло от жожоба, масажирайте скалпа и оставете за 20 минути. Доказано е, че маслото от жожоба подпомага по-бързия растеж на косата .

Ползи от евкалиптовото масло за оралното здраве

19. За здрави зъби и венци

Антибактериалните свойства на евкалиптовото масло отдавна се използват в пастата за зъби и водата за уста. Установено е, че то потиска образуването на плака и се бори с бактериите , които причиняват кариес и заболявания на венците.

Просто добавете 1 или 2 капки във водата, направете гаргара и я изплюйте.


20. Предпазва от лош дъх

Благодарение на факта, че се бори с микробите, които причиняват лош дъх, евкалиптът също така намалява лошата миризма от устата чрез гаргара. Може също да помогне за лош дъх, като помага за премахване на излишното покритие на езика.

Чистото евкалиптов масло е силно, затова трябва да се използва с внимание и да се избягва при  бебета, малки деца под 5 години, бременни жени и възстановяващи се или възрастни хора. Трябва да се внимава, когато се използва с астматици, тъй като те може да не реагират добре на тези масла.

 

Leave a comment