Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

10 ползи и приложения на етеричното масло от розмарин

10 ползи и приложения на етеричното масло от розмарин
By юли 03, 2022 0 Comment

10 ползи и приложения на етеричното масло от розмарин

Ако харесвате италианска кухня, най-вероятно има една билка, която често използвате в кухнята – розмарин. Наричан „морска роса“, тъй като е роден в морските скали на средиземноморския регион, розмаринът принадлежи към семейство ароматни билки, което включва босилек, лавандула, мирта и градински чай.

Розмаринът е смятан за свещен от древните гърци, египтяни, евреи и римляни, които са го използвали за подобряване на паметта, благовоние, защита и като напомняне за цикъла на живота и смъртта.

Всъщност това е едно от най-популярните ароматни и лечебни растения в света и е сред най-предпочитаните етерични масла, а най-висококачественото такова се добива от цъфтящите върхове на растението.

Етеричното масло от  розмарин е сред най-универсалните в ароматерапията, а причините да го  имате не са една или две. Неговите потенциални ползи за здравето и красотата са доказани, а учените продължават да тестват потенциалните му ползи за здравето.

 

Вижте 10 причини да го имате във ваша ароматна аптечка.

1. Може да подобри мозъчната функция

Още в древна Гърция и Рим се е смятало, че розмаринът укрепва паметта. Изследванията показват, че вдишването на масло от розмарин помага за предотвратяване разграждането на ацетилхолина, мозъчен химикал, важен за мисленето, концентрацията и паметта. Изследвания, правени със студенти доказват, че вдишването на масло от розмарин, докато правят тест, води до по-висока концентрация и припомняне на информация в сравнение с вдишването на лавандулово масло или изобщо без етерично масло.

Други изследвания показват, че вдишването на розмарин и други етерични масла може да подобри мозъчната функция при по-възрастни хора с деменция, включително тези с болестта на Алцхаймер.

2. Стимулира растежа на косата

Смята се, че маслото от розмарин има силни противовъзпалителни свойства, които подпомагат заздравяването на кожата и скалпа. Установено е, че то подобрява растежа на косата в специфични случаи на загуба, включително алопеция ареата, андрогенна алопеция и псориатична алопеция. Всъщност, сравнително проучване на ефекта върху растежа на косата на масло от розмарин и миноксидил (водещата съставка в леченията за косопад) установява, че "не е открита значителна разлика между изследваните групи."

Освен това маслото от розмарин ще предпази косата от увреждане и накъсване, като по този начин повлиява на косопада. Редовната употребата с течение на времето ще направи косата по-силна и по-плътна, с повече блясък и еластичност, и с по-малко накъсване.

3. Може да помогне за облекчаване на болката

Маслото от розмарин има противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства, от които можете да се възползвате, масажирайки върху засегнатата област. Смесете 1 чаена лъжичка базово масло с 5 капки масло от розмарин, за да създадете ефективен мехлем. Използвайте го при главоболие, навяхвания, мускулни болки или болки, ревматизъм или артрит. Можете също така да се потопите в гореща вана и да добавите няколко капки масло от розмарин във ваната.

4. При респираторни проблеми

Маслото от розмарин действа като отхрачващо средство, облекчавайки задръстванията в гърлото при алергии, настинки или грип. Вдишването на аромата помага при респираторни инфекции поради антисептичните му свойства. Маслото има и спазмолитично действие, чудесно при случаи на бронхиална астма. Използвайте масло от розмарин в дифузер или добавете няколко капки в чаша или малък съд с вряща гореща вода и вдишвайте парите по около 10-15 минути, до 3 пъти на ден.

 5. Облекчава стреса

Много фактори могат да причинят стрес – от ежедневието до работата. Вдишването на масло от розмарин може да помогне за намаляване на тревожността при теста.

Това се дължи на способността му да намалява нивата на хормона на стреса - кортизола, който ако не се контролира, в дългосрочен план може да окаже вредно въздействие върху тялото.

6. Може да подпомогне кръвообращението

Лошото кръвообращение е често срещано оплакване. Може да го забележите най-вече в ръцете и краката си. Ако страдате от студени крайници, дори при сравнително високи температури – струва си да помислите за масло от розмарин.

В проучване жена с болестта на Рейно – която уврежда кръвообращението – масажира ръцете си със смес от масло от розмарин, откривайки, че това помага за затопляне на пръстите й повече от неутрално масло. Тези ефекти са потвърдени и от термично изображение.

Маслото от розмарин може да помогне, като разширява кръвоносните съдове, като по този начин затопли кръвта, така че да достига по-лесно до пръстите на ръцете и краката.

7. Може да намали възпалението на ставите

Предварителните данни сочат, че маслото от розмарин може да помогне за намаляване на възпалението на тъканите, което може да доведе до подуване, болка и скованост.

Това може да стане, като спре миграцията на белите кръвни клетки към увредените тъкани, за да освободят възпалителни химикали.

Когато на хора с ревматоиден артрит са правени 15-минутни масажи на коляното с помощта на смес от масло от розмарин три пъти седмично, те са имали 50% намаление на възпалителната болка в коляното за две седмици, в сравнение с 12% намаление при тези, които не са получавали маслото.

8. Борба със стомашно-чревния стрес

Маслото от розмарин може да се използва за облекчаване на различни стомашно-чревни оплаквания, включително лошо храносмилане, газове, стомашни спазми, подуване на корема и запек. Той също така стимулира апетита и помага за регулиране на производството на жлъчка, която играе решаваща роля в храносмилането. За лечение на стомашни заболявания, комбинирайте 1 чаена лъжичка базово масло (например кокосово или бадемово) с 5 капки масло от розмарин и внимателно масажирайте сместа върху корема си. Прилагането на масло от розмарин по този начин детоксикира черния дроб и насърчава здравето на жлъчния мехур.

9. Борба с лошия дъх

Етеричното масло от розмарин има антимикробни свойства, които го правят ефективно средство за борба с лошия дъх. Можете да го използвате като вода за уста, просто като добавите няколко капки масло от розмарин към вода и да жабурите. То убива бактериите, бори се с лошия дъх, но и предотвратява натрупването на плака, кариес и гингивит.

 10. За кожата

Антимикробните свойства на маслото от розмарин го правят също толкова ефективно при лечение на кожни проблеми като акне, дерматит и екзема. То хидратира и подхранва кожата, убива бактериите, и е чудесно допълнение към всеки овлажнител. Просто добавете няколко капки към овлажнителя за лице или третирайте проблемните зони като разредете 5 капки масло от розмарин в 1 чаена лъжичка базово масло и нанесете.

 

Как да използвате маслото от розмарин

Маслото от розмарин може да се вдишва или прилага локално.

Най-простият начин е да отворите бутилката и да вдишате. Можете да поставите няколко капки върху кърпа или аромамедальон и да се наслаждавате на аромата ежедневно.

Най-добрият и ефективен начин да получите всички ползи е чрез дифузиране с аромалампа.

Розмаринът и други етерични масла се абсорбират лесно в кръвта, когато ги нанесете върху кожата си (локално приложение). Препоръчва се етеричните масла да се разреждат с неутрално базово масло, като масло от жожоба. Това помага за предотвратяване на потенциално дразнене на кожата и се абсорбира по-добре.

 

 

 

 

 

Leave a comment