Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Как да понижим кръвната захар по естествен начин

Как да понижим кръвната захар по естествен начин
By юли 05, 2022 0 Comment

Как да понижим кръвната захар по естествен начин

Лесни начина заегвайте знаците. Често това може да е предупреждение за хипергликемия и се свързва с диабет и преддиабет (състояние, когато кръвната захар е висока, но не достатъчно, за да бъде класифицирана като диабет).

Кръвната захар се повишава от глюкозата - захарта, която получаваме от консумацията на много храни, богати на въглехидрати. Наред с това фактори като стрес, който може да повиши нивата на кортизола, може да повлияе на това как тялото управлява кръвната захар. Заседнал начин на живот и някои лекарства са също потенциални заплахи за това състояние.

В нормално състояние тялото ни управлява нивата на кръвната захар, като произвежда инсулин - хормон, който позволява на клетките да използват циркулиращата захар в кръвта. Точно затова инсулинът е най-важният регулатор на нивата на кръвната захар.

Повишените нива на кръвната захар, поддържани за продължителен период от време, могат да бъдат предпоставка за развитие на диабет. Ако това състояние не се контролира, може да бъде причина за постоянна умора, наддаване на тегло, желание за захар. В екстремни случаи повишената кръвна захар може дори да допринесе за инсулти, ампутации, кома и смърт при хора с анамнеза за инсулинова резистентност.

Какво можете да направите, за да избегнете опасни промени в кръвната захар и да намалите  симптомите на диабет?

Контролът на кръвната захар е във вашите ръце и ако състоянието позволява, може да вземете навременни мерки, за да избегнете развитие и по – сериозни проблеми.

Как да поддържаме нормална кръвна захар?

Наред с практикуване на някои здравословни навици, включването на качествени и сертифицирани хранителни добавки, е ключов компонент за регулиране на нивата на кръвната захар.

И дори са звучи странно, само малки промени в диетата, рутинни упражнения и график за сън могат да доведат до огромна разлика, когато става въпрос за управление на кръвната захар. Нека разгледаме някои от най-добрите начини да ви помогнем да стигнете до правилния път за достигане и поддържане на нормални нива на кръвната захар за цял живот.

1. Следвайте противовъзпалителна диета

Не е учудващо, че здравословната диета е ключът към управлението на кръвната захар и предотвратяването или лечението на диабет. Факт е, че няма как напълно да избягвате консумацията на въглехидрати или захар, но за да поддържате нормална кръвна захар, просто трябва да балансирате с протеини/мазнини и да се стремите да консумирате истинска, пълноценна храна.

Желателно е във всяко едно хранене да имате източник на протеини, фибри и здравословни мазнини, особено когато консумирате въглехидрати/захар (като нишестени зеленчуци като картофи, плодове или пълнозърнести храни). Те забавят усвояването на захарта в кръвта, помагат да управлявате апетита и също така са важни за метаболизма и храносмилането.

 

Някои от най-добрите протеини: сьомга, яйца, говеждо или агнешко, ферментирали млечни продукти.
Здравословни мазнини: кокосово масло, екстра върджин зехтин, ядки и семена (като бадеми, чиа, коноп и лен) и авокадо, гхи.
Храните с високо съдържание на фибри: пресни зеленчуци, плодове с нисък гликемичен индекс, боб, грах, лимец, артишок, зелени листни зеленчуци, семена от чиа, ленено семе, ябълки, тиквени семки, бадеми, авокадо и сладки картофи.
Други храни и напитки, които са чудесни добавки към диетата, стабилизираща кръвната захар, включват ябълков оцет, канела, зелен чай, билкови чайове, пресни билки и подправки.

2. Внимание към въглехидратите и подсладителите

Когато говорим за захар трябва да отбележим, че всички видове добавени захари могат да повишат нивата на кръвната захар, но някои източници на захар/въглехидрати влияят на нивата повече от други. Когато използвате подходящи количества пестеливо, естествените/нерафинирани, органични източници на захар (като тези от плодове или суров мед) е по-малко вероятно да допринесат за лоши нива на кръвната захар, отколкото рафинираните захари (като бяла тръстикова захар или рафинирани продукти, направени с бяла захар /избелено пшенично брашно).

За да поддържате нормална кръвна захар, четете внимателно етикетите на съставките, тъй като захарта може да фигурира под десетки различни имена.

Избягвайте всичко, приготвено с рафинирано брашно и добавени захари, като цвеклова захар/сок от цвекло, тръстикова захар, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза.

Вместо това изберете естествени подсладители, включително суров мед, стевия, фурми, чист кленов сироп, ксилитол, еритритол или меласа.

Най-важното е, все пак, да следете размера на порциите си, като използвате само малко количество на ден дори естествени подсладители (като една до три чаени лъжички дневно).

Когато става въпрос за продукти от брашно, най-добре е да се консумират зърна в цялата им форма, когато е възможно, за разлика от брашнени, които са склонни да повишават повече кръвната захар. Ако трябва да използвате брашно, изберете тези, направени със 100 % пълнозърнесто, опитайте кокосово или бадемово брашно.

Що се отнася до напитките, придържайте се към вода, сода, билков чай ​​или черен чай и кафе. Кафето е най-добро в умерени количества, което означава една до две чаши на ден, особено в сравнение с подсладените напитки, сокове.

Имайте предвид, че алкохолът също може да повиши кръвната захар, особено ако консумирате подсладени алкохолни напитки (като някои десертни вина, шери, ликьори, смесени напитки със сок и сайдер).

3. Правете редовно упражнения

Вероятно вече сте наясно, че има буквално десетки ползи, свързани с упражненията. Те помагат на клетките в мускулите да поемат повече глюкоза, за да я използват за енергия и възстановяване на тъканите, като по този начин намаляват кръвната захар. Дългосрочните упражнения също правят клетките по-отзивчиви към инсулина и помагат за предотвратяване на резистентност.

 

Практикуването на около 30-60 минути упражнения (като бягане, колоездене, плуване и вдигане на тежести) е прост и полезен начин за намаляване на възпалението, управление на стреса, подобряване на имунитета и балансиране на хормоните.

4. Управлявайте стреса

Както стана ясно, прекомерният стрес може да доведе до повишаване на нивата на кръвната захар поради повишеното освобождаване на „хормона на стреса“ - кортизол. Когато е във високи нива, той може да засили желанието за  рафинирани и богати на захар храни, но и  често пречи на добър сън.

В случая естествените средства за облекчаване на стреса, включително упражнения, йога, медитация и използване на релаксиращи етерични масла за тревожност (като лавандула, роза и тамян) са полезни за диабетици и тези с инсулинова резистентност.

5. Хранителни добавки

Наред с диета и упражнения, за да контролирате нивата на кръвната захар е много важно да включите и правилните хранителни добавки. Но не всички добавки са еднакви, затова се уверете, че купувате само сертифицирани и от доверен производител, за чийто състав сте сигурни. Факт е, че на пазара има десетки, стотици видове, които обаче не отговарят на описанието на етикета, защото не се контролират.

Избирайки хранителните добавки на Vivasan, вие получавате продукт, който е сертифициран в Швейцария и е преминал множество тестове. Освен това всички продукти на компанията се произвеждат еднакви за всяка една страна, за която се изнасят.

Препоръчваме да включите в диетата си напитка от артишок. Тя в уникална течна форма, което помага за по-бързата абсорбация в тялото, помага за предотвратяване развитието на холецистит, намалява образуването на газове в червата, предпазва чернодробните клетки от токсини, алкохол. Наред с това премахва токсините, понижава холестерола и пикочната киселина.

От древни времена артишокът е бил препоръчван за пациенти с подагра и жълтеница. В съвременната медицина има доказателства за неговите диуретични и холеретични свойства, препоръчва се като превенция при хора, предразположени към диабет, подагра, целулит заради способността си да премахва токсините и солите от тялото.

Изследванията на "палеолитната диета" показват, че диетата на нашите предци е съдържала равна част от дневната норма на незаменими мастни киселини Омега-3 и Омега-6. Сега консумацията на омега-3 мастни киселини е намаляла до 1/20 от нормата поради прекомерната консумация на растително масло и животинско месо. Изглежда, че цивилизованият свят преяжда, но в действителност човечеството страда от липса на омега-3 киселини, а това може да причини много болести на цивилизацията.

Капсулите Vital Plus съдържат концентрат на масло от сьомга, което живее в студените води на Далечния изток. Това масло е особено богато на омега-3 мастни киселини, сред които най-ценни са ейкозапентаенова (EPA) и докозахексаенова (DHA) киселини. Многобройни научни изследвания показват, че чрез увеличаване на консумацията на студеноводна риба и рибено масло можете значително да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания. Vital Plus помага за подобряване на метаболизма, предотвратяване на хипертония и атеросклероза, намалява холестерола в кръвта, укрепва имунната система, нормализира щитовидната жлеза и надбъбречните жлези, метаболизма на мазнините, предотвратява развитието на дисбактериоза, атеросклероза, хипертония, инфаркт, инсулт, предотвратява и забавя развитието на тумори и остеопороза, премахва сухата кожа.

Лечебните свойства на ябълковия оцет са отдавна известни на хората – от Древен Рим, през Египет до днес. Факт е, че всички полезни свойства на ябълките почти без загуба и преминават в ябълков оцет, а това са 20 основни минерала и микроелемента, както и оцетна, ябълчена, млечна и лимонена киселини, ценни баластни вещества, редица ензими и аминокиселини. Важна роля за здравето на организма играе пектинът, който се съдържа в ябълковия оцет - баластно вещество, което подпомага храносмилането и изпълнява редица полезни функции: понижава холестерола в кръвта, подобрява кръвоносните съдове, предотвратява атеросклерозата, хипертонията и др. Ябълковият оцет съдържа и витамин Е (токоферол), който се счита за един от най-силните антиоксиданти, тоест неутрализира негативното въздействие на свободните радикали върху организма.

Но не всеки от нас има възможност да използва ябълков оцет в чист вид (поради стомашни заболявания или по други причини). В тази връзка компанията Vivasan предлага уникален инструмент, който съдържа не само здравословен ябълков оцет в необходимото количество, но и допълнителни 10 ценни витамина, както и жизненоважни минерали (калий, натрий, калций, магнезий, желязо, хлор, сяра, фосфор и др.), които лесно се усвояват от организма. Това средство - ябълков оцет на таблетки, който ще ви помогне да решите много проблеми, свързани със здравето и благосъстоянието.

6. Почивайте си достатъчно

Да сте добре отпочинали е от решаващо значение за поддържане на здравословен възглед за живота, придържане към здравословни навици и дори за управление на нивата на хормоните. Липсата на сън може да повиши хормоните на стреса и апетита (като кортизол и грелин , които ви карат да огладнявате), което води до желание за сладки закуски, рафинирани зърнени продукти и предозиране с кофеин.

Сънят и метаболитните процеси са свързани по няколко ключови начина и изследванията показват, че нашите естествени циркадни ритми могат да предизвикат висока кръвна глюкоза или да повишат риска от диабет, когато са нарушени. Прекалено малко сън, некачествен сън или сън в неподходящо време може да наруши секрецията на инсулин, дори ако не промените диетата си.

Стремете се да спите между седем до девет часа на нощ, в идеалния случай като се придържате към нормален график за сън/събуждане – за да балансирате хормоните, да ограничите реакциите на стреса и да имате достатъчно енергия.

 И не на последно място - следете нивата на кръвната захар. Проследяването на нивата на кръвната захар може да ви помогне да управлявате състоянието си по-добре, да определите дали трябва да коригирате храненето си или лекарствата, но и също така помага да научите как тялото ви реагира на определени храни.

Leave a comment