Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

За етеричното масло от кимион

За етеричното масло от кимион
By юли 07, 2022 0 Comment

За етеричното масло от кимион

С високо съдържание на антиоксиданти, с мощно спазмалогично действие, чудесен за храносмилането, вкусна и ароматна подправка. И всичко това в малките черни семенца на кимиона. Но за да се възползвате на-добре от силата му, опитайте етерично масло от кимион.   

Етеричното масло от кимион не се използва в холистичната ароматерапия толкова широко, колкото другите етерични масла, но неговият отличителен аромат и многобройните му качества го правят чудесно допълнение към всяка аптечка.

Ползите от това терапевтично, етеричното масло не са една или две. То има изключително въздействие както за здравето, така и за красотата. То е ободряващо и енергизиращо масло и може да бъде ваш помощник във всяка ситуация.

Но първо – малко история.

Кимионът е много стара подправка, историята му датира от каменната ера. Той произхожда от Азия, въпреки че следи от кимион са открити в Швейцария в раннопалеолитни селища (около 3-то хилядолетие пр.н.е.). Древните египтяни са поставяли кимион в гробниците на своите фараони като лекарство и афродизиак. Древните римляни също са използвали смлян кимион, поръсен върху хляб за медицински цели. За подобряване на метаболизма например, през Средновековието е имало обичай да се сервира на празничната трапеза „кимион в захар“ – за облекчаване на подуването след ядене.

Етеричното масло от кимион се получава чрез парна дестилация на семена от кимион. Ароматът на маслото е сладък, остър, леко пиперлив. Основният компонент на маслото е карвон.

За какво помага етеричното масло от кимион?

За здравето на стомаха и стомашно – чревния тракт

Етеричното масло от кимион (Carum carvi L.) има антисептично, имуностимулиращо, пречистващо, спазмолитично, противоглистно действие.

То действа облекчаващо при подуване на корема, спазми, болка. Наред с това подобрява храносмилането и повишава апетита. Може да се ползва за масаж при чревни спазми, причинени от газове или диария, действа ефективно при колики.

Маслото от кимион има благоприятен ефект върху пикочните пътища, като увеличава уринирането и отделя токсини. То има тонизиращо действие върху черния дроб, облекчавайки състоянието на пациенти с хепатит.

Освен това той е добро слабително и газогонно средство.

За леко дишане

Етеричното масло от кимион се характеризира с добри отхрачващи свойства, успешно се използва при бронхит и бронхиална астма. Помага и при проблеми с гърлото и белите дробове като ларингит и аерофагия (поглъщане на излишния въздух).

Стимулира имунитета и тонизира

Етеричното масло от кимион действа ефективно при болки в ушите, намалява виенето на свят. То тонизира и стимулира цялото тяло, въздействайки на сърцето и нервната система.

Оказва тонизиращо действие върху организма, има особено благоприятен ефект върху черния дроб.

При болка

Спазматичният ефект на маслото от кимион помага при главоболие и зъбобол, както и облекчава менструалните болки.

Психоемоционално въздействие

Изравняващо човешкото енергийно поле, етеричното масло от кимион предпазва от различни вредни външни влияния. Помага при нервно напрежение, умора и стрес, както и при общ понижен тонус и депресивно настроение.

Въздействайки върху съзнанието, маслото от кимион събужда емоциите, тонизира нервите, помага за справяне със задачи, които изискват умствено напрежение, както и умствена умора.

Маслото от кимион стимулира вътрешния баланс, дава увереност, усещане за сигурност и топлина.

Освен това то действа като афродизиак, помага при фригидност и импотентност.

За кожата

Маслото от кимион има благоприятен ефект върху кожата, особено мазната. Маслото е в състояние да резорбира хематоми, предотвратява разпространението на циреи, почиства инфектирани рани, успокоява сърбящата кожа, намалява възпалението на мастните жлези, решава проблеми със скалпа, ефикасно е срещу крастата. Едно време маслото се е използвало за придаване на здрав вид на бледа кожа. Изравнява цвета на кожата.

То ефективно регенерира тъканите, помага за облекчаване на дразнене, сърбеж и възпаление на кожата, намалява целулита.

Използването на етерично масло от кимион предотвратява преждевременното стареене на кожата и насърчава регенерацията на тъканите.

То е и изключително ефективно при косопад, чуплива коса и побеляване.

Етеричното масло може да предизвика дразнене на чувствителна кожа, алергични реакции, затова го разреждайте с базово масло.

Козметично приложение на етерично масло от кимион:

▪  За лице:

- в крем и базово масло има мощен регенериращ ефект;
- ефективен регенератор на тъкани, който има особено благоприятен ефект при мазна кожа;
- омекотява, освежава и тонизира кожата;
-  предотвратява преждевременното стареене на кожата поради прекомерно излагане на слънчева светлина или характерен хормонален дисбаланс по време на менопаузата.

▪  За тялото:

- заздравява кожата от пукнатини, премахва мазоли, мазоли;
-  премахва брадавици и папиломи;
- резорбира хематоми;
-  предотвратява разпространението на циреи;
-  почиства инфектирани рани;
-  успокоява сърбящата кожа;
- ефективно срещу краста.

▪  За коса:

- подобрява състоянието на косата и скалпа;
- намалява възпалението на мастните жлези;
- предотвратява развитието на себорея и свързаната с нея поява на пърхот;
-  предотвратява загубата на коса, чупливостта и побеляването.

Как да използваме етерично масло от кимион?

В арома лампи/дифузьор :

Сложете 3-6 капки масло от кимион в арома лампа/дифузер. Пикантният топъл аромат ще облекчи спазмите, стреса, апатията, нервната суета и ще успокои раздразнения ум. Ще добави самочувствие и ще стимулира еротичните нужди.

Масаж:

Смесете около 10-20 мл масло от жожоба или авокадо Vivasan с 3-5 капки масло от кимион Vivasan и втрийте в кожата. Кимионът ефективно действа при спазми и подобрява кръвообращението, отпуска и облекчава нарушенията на стомашно-чревния тракт.

При масаж на рефлексните зони на стъпалата премахва стресът, успокоява, подобрява физическото и психическото благополучие.

Бани:

Вана с масло от кимион (до 10 капки върху емулгатор) ще помогнат за облекчаване на умората, ще донесат спокойствие, ще възстановят душевния баланс.

 

Leave a comment