Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Карамфилово масло и ползите му за здравето

Карамфилово масло и ползите му за здравето

Карамфилово масло и ползите му за здравето

Етеричното масло от карамфил е прекрасно и силно масло, a само няколко капки могат да донесат много ползи за здравето и красотата. Ароматът на карамфил напомня на есен, на топлина, на семеен уют и комфорт. Въпреки това, етеричното масло от карамфил може да се употребява през цялата година, а следващите редове ще ви убедят в качествата му.

В емоционален план карамфилът създава усещане за защита и смелост. Това е затоплящо масло, което има невероятни аналгетични и антисептични свойства.

В историята карамфилът е бил използван при кожни инфекции, храносмилателни разстройства и най-вече при зъбобол. Още през Античността и Средновековието пикантният карамфил, наричан "цветето на боговете", е високо ценен като лекарство. През Ранното Средновековие цената на карамфила е била равна на цената на златото, дори е ставал причина за войни. По-късно - от 13 век карамфилът става елемент от монашеската медицина. По време на големи епидемии той е бил ценно средство за дезинфекция, което се е използвало и при раждане и зъбобол. Наред с това карамфиловото масло се използва за лечение на заболявания на венците, фистули, лош дъх, хълцане и световъртеж. Карамфиловото масло все още се използва широко за лечение на зъбобол, остър кариес и пародонтоза.

Етеричното масло се добива от малките цветни пъпки на карамфила, които се берат преди да се отворят и след това се сушат, докато придобият характерния наситен червеникавокафяв цвят, преди да бъдат дестилирани.

Тъй като това е горещо масло, не го използвайте неразредено върху кожата, защото може да предизвика дразнене. Експерти препоръчват да се ​​избягва по време на бременност и кърмене, както и да се употребява с изключително внимание за малки деца.

Основният химичен компонент на маслото е евгенолът, който е причина и за силния му аромат. Наред с обичайните си медицински употреби (особено за орално здраве), евгенолът често е компонент във водите за уста и парфюмите, а също така се използва при създаването на екстракт от ванилия.

Когато търсите етерично масло от карамфил, за да се възползвате от неговите качества, изберете продукт от доказан производител, което е 100 % чисто и което е направено само от пъпки на карамфил, а не масло от листа или стъбла. Само така може да се възползвате от всички предимства, които дава това чудесно етерично масло.

Ето някои от най-честите употреби на карамфилово масло, които са подкрепени от научни изследвания.

Поддържа здравето на кожата

Научните изследвания показват, че маслото от карамфил има способността ефективно да убива както планктонните клетки, така и биофилмите на опасна бактерия, наречена  Staphylococcus aureus ( S. aureus) . Какво общо има това със здравето на кожата и по-точно с акнето? S. aureus  е един от няколкото щамове бактерии, които са научно свързани с патогенезата на акнето.

Като естествено средство срещу акне, смесете три капки масло от карамфил с две супени лъжици суров мед. Измийте лицето, след това изплакнете и подсушете.

За оралното здраве


Ако някога сте обръщали внимание на етикета на пастата за зъби, ще видите, че карамфилът е една от нейните съставки. Благодарение на силните си бактерицидни свойства и съединението, наречено евгенол, карамфиловото масло се бори много ефективно със зъбобол, възпалени венци и язви в устата. Поради силните си ароматни свойства, гаргарата с карамфилово масло и топла вода може да ви помогне в борбата с лошия дъх.

Просто добавете четири капки масло от карамфил в чаша хладка вода и правете гаргара поне два пъти на ден за ефективни резултати.

По-силен имунитет

Карамфиловото масло може да направи чудеса за повишаване на имунитета. Тъй като то е изключително богато на антиоксиданти, действа като „чистач“ срещу свободните радикали, които могат да причинят различни състояния като рак и сърдечни заболявания. Изсушената цветна пъпка на карамфил съдържа съединения, което помага за подобряване на имунната система чрез увеличаване на броя на белите кръвни клетки, като по този начин подобряват свръхчувствителността от забавен тип.

Бори се с инфекциите

Благодарение на своите антисептични свойства, карамфиловото масло може да се използва за лечение на порязвания, рани, гъбични инфекции, ухапвания от насекоми и дори ужилвания. Ако раната е твърде възпалена, препоръчително е да разредите карамфиловото масло, като добавите бадемово или кокосово масло.

При болки в гърлото, кашлица и настинка


Поради силните си противовъзпалителни свойства карамфиловото масло може да бъде полезно при възпалено гърло, кашлица, настинка и синузит. Вдишване и втриване на масло от карамфил може не само да изчисти носа, но и да облекчи респираторни проблеми.

Облекчава главоболието

Страдате от хронично главоболие? Смесете четири капки карамфилово масло със сол и го нанесете върху челото за незабавно облекчение.

Флавоноидите в карамфиловото масло имат противовъзпалителни свойства, които ще помогнат за облекчаване на възпалението и също така ще имат охлаждащ ефект. Карамфиловото масло може да се използва и като отлично болкоуспокояващо при болки в мускулите и ставите.

При лошо храносмилане


Карамфиловото масло е едно от най-старите средства за борба с лошо храносмилане и стомашни проблеми. Евгенолът както в карамфила, така и в карамфиловото масло е ефективен за лечение на стомашни проблеми като лошо храносмилане и метеоризъм. Може да бъде полезен и за лечение на хълцане и морска болест.

За красива коса

Нанасянето на карамфилово масло върху скалпа засилва кръвообращението, което намалява косопада и също така насърчава растежа на косата. Освен това придава така необходимия блясък на сухата и изтощена коса. Малко количество масло от карамфил, смесено със зехтин, може да бъде чудесен балсам. За най-добри резултати нанесете сместа върху влажна коса и я увийте с топла кърпа. Оставете да престои двадесет минути и изплакнете със студена вода.

Може да помогне при гадене

Карамфиловото масло може да бъде много полезно за бременни жени със сутрешно гадене. Благодарение на силната си миризма, то може да се използва като част от ароматерапията. Нанесете го върху възглавниците си вечер и спете спокойно.

Помага при болки в ушите


Карамфиловото масло е ефикасно средство за неприятни болки в ушите. Направете топла смес от 2 супени лъжици сусамово масло и 3-4 капки чисто карамфилово масло и леко нанесете тази смес около ушите. Тя ще облекчи болката.

Облекчава стреса

Почти всеки има някакъв вид стрес на работа или у дома? Нека успокояващият масаж с карамфилово масло ви облекчи. Благодарение на своите стимулиращи свойства карамфиловото масло помага за намаляване на умората, умственото изтощение, безпокойството и стреса. Може да комбинирате с лавандула, портокал, здравец или иланг-иланг.

Може да се използва като репелент срещу насекоми

Маслото от карамфил работи като отличен репелент срещу насекоми. То е често срещан компонент в много репеленти за насекоми, но дори само няколко капки в аромалампа ще държат комарите далеч.

Насърчава мотивацията


Карамфилът може да вдъхнови активност и действие. Неговият успокояващ аромат може да увеличи фокуса върху задачата. Това е идеално масло при работа по важен проект.

 

Leave a comment