Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

В какво се крие тайната на здравата кожа

В какво се крие тайната на здравата кожа
By юни 25, 2021 0 Comment

В какво се крие тайната на здравата кожа

Дори да използвате най-добрите за кожата кремове, лосиони, почистващи серуми, тонери, ексфолианти и овлажнители, няма да как да се радвате на наистина хубава кожа, ако не си набавяте всички витамини и минерали, които я поддържат здрава.
Когато кожата е подхранена, тя изглежда по-красива и блестяща. А в основата на това са някои ключови витамини, които може да включите към вашия ежедневен режим. 

Има два начина да подпомогнете здравето на кожата – с локално нанасяте (под формата на маска) и вътрешно – с добавки. Но кое е по добре?

Въпреки че локалното приложение незабавно и пряко засяга кожата, оралната добавка влияе върху здравето на цялото тяло. Факт е, че приемът на витамини през устата може да не промени незабавно външния вид на кожата, но определено ще подобри цялостно здравето и кожата в дългосрочен план.

И така, кои са най-добрите добавки и витамини за здрава кожа и какви ползи носят те? 

1. Витамин С
Този витамин е особено полезен за хора, които имат по-светъл тен и е полезен през летните месеци, когато дните са по-дълги. Приемът на витамин С ограничава въздействието на ултравиолетовите лъчи върху кожата, като по този начин спомага за повишаване на ефективността на слънцезащитните продукти.

2. Витамин Е
Това е един от витамините, които  работят в симбиоза с витамин С . Той осигурява допълнителна фотозащита от слънчевите UV лъчи чрез укрепване на клетъчните стени. Това от своя страна помага да се абсорбира енергията от слънцето, като същевременно предпазва кожата от бръчки, отпускане и образувания. 

3. Цинк
Често пренебрегвано хранително вещество, той е един от най-важните за кожата, особено след нараняване. Цинкът се намира в много високи концентрации в епидермиса и спомага за ускоряване на оздравителния процес след нараняване на тъканите. Той също така той предпазва кожата от увреждане от слънцето и играе ролята на антиоксидант. Недостигът на цинк се проявява като симптоми, подобни на екзема.
4. Селен
За още по-силна защита от слънцето помислете за селен. Този микроелемент има много вкусни източници - раци, риба, пшеница, пиле и пуйка. Той предпазва от свободните радикали, забавя процеса на стареене, намалява сухотата на кожата и подпомага лечението на увредените тъкани. 

5. Ненаситени мастни киселини
Ненаситените мастни киселини са съществена част от диетата и за разлика от някои други хранителни вещества, тялото не може да ги създаде самостоятелно. Омега 3 се съдържат естествено в соята, скумрията, лена и орехите. Омега 6 често се срещат в птиче месо, зърнени храни, печени храни и зехтин. Те помагат за изграждането на здрави мембрани, които произвеждат естествената маслена бариера на кожата, а така кожата да изглежда свежа и млада. 

6. Витамин D
Може би един от най-добрите източници на витамин D е естествената слънчева светлина. Въпреки това от  WebMD отбелязват, че дефицитът е по-често срещан, отколкото повечето хора си мислят, вероятно защото съвременния човек прекарва толкова много време на закрито. Според проучване локалното приложение на този витамин помага за възстановяване на кожа с псориазис.

7. Витамини от група В
Някои кожни заболявания може да са симптом на липса на определени витамини. Витаминният комплекс В включва витамини В-1, В-2, В-3, В-5, В-6, биотин, фолиева киселина и В-12. Този комплекс отговаря за ключовите функции на тялото като енергия, метаболизъм и мозъчна функция. Когато нивата са ниски, симптомите са обриви, цепнатини в края на устата, сухи устни и куп други симптоми, които не са свързани с кожата.
Така че, ако страдате от обрив или суха, люспеста кожа (особено близо до устата), отговорът може да е дефицит на витамин В. 

8. Бета-каротин
Добавете още един UV-боец в списъка с полезни за кожата добавки: бета-каротин. Той е мощен антиоксидант, който може да предпази кожата от увреждания от слънцето .
Приемът на бета-каротин може да ви направи по-малко чувствителни към слънчевата светлина, но всеки пак не забравяйте, че слънцезащитният крем остава най-добрият начин да защитите кожата. 
Най-добрият начин да си набавите бета-каротин е чрез морковите, както и чрез листни зеленчуци, тиква и пъпеш. Обикновено човек може да си набави достатъчно количество бета-каротин чрез храната, стига да консумира достатъчно такива зеленчуци.

9. Витамин К
Витамин К е известен с това, че подпомага кръвосъсирването. Той помага за зарастване на рани и намалява състоянията на кожата като розацея, паякообразни вени и стрии. Повечето хора получават достатъчно витамин К от диетата си, защото той се намира в листните зеленчуци.

Но как да успеем да си набавим всички тези вещества? 
Добрата грижа за кожата започва от храната. Наред с продуктите, които използвате на лицето си, веществата, които получавате от храната и добавките, са също толкова важни. 

Leave a comment