Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Естествени методи да излекуваме болки в гърлото

Естествени методи да излекуваме болки в гърлото

Естествени методи да излекуваме болки в гърлото

Болка в гърлото е нещо, което всеки човек е преживявал и знае колко неприятно и дразнещо усещане може да създава. Факторите, които водят до болки в гърлото може да са няколко – със сигурност не само настинка или грип, но и алергии и киселинен рефлукс. Обикновено при болки в гърлото при преглъщане без температура не е необходимо да тичаме веднага към лекаря, но е добре да вземем бързо мерки, за да облекчим симптомите и да успокоим дразненето или възпалението.

Причините за болка в гърлото могат да бъдат различни:

  • Болка в гърлото може да е следствие на вируси, като тези, които причиняват настинки, грип или COVID-19
  • Болки в гърлото може да е и заради стрептококов фарингит или стрептокок в гърлото , стрептококова бактериална инфекция от група А
  • Алергиите също могат да бъдат причини за болка в гърлото
  • Болки в гърлото заради киселинен рефлукс
  • Пушене или излагане на вторичен дим са често причина за болки в гърлото при преглъщане без температура

Болка в гърлото обикновено не е причина за безпокойство, но може да бъде неприятно усещане и затова ви предлагаме да опитате няколко естествени и напълно безопасни, но ефективни средства у дома, за да облекчите дискомфорта.

1. Използвайте спрей с етерични масла срещу болка в гърлото за смучене

Освен, че може да облекчи болки в гърлото, спреят за гърло с етерични масла на Vivasan има антибактериални и противовъзпалителни свойства осигурява ефективна защита срещу различни вируси. Използвайте спрея няколко пъти на ден, особено след контакт с други хора. 

2. Срещу болки в гърлото смучете пастили

Пастилите се предлагат без рецепта и могат да помогнат за облекчаване на болки в гърлото при преглъщане.

Те се разтварят в устата, освобождавайки съставки, които успокояват сухото, раздразнено гърло.

3. Хапвайте мед срещу режеща болка в гърлото

Медът е традиционен домашен лек за болки в гърлото. Приемането на 1 супена лъжица мед два пъти дневно може да помогне за облекчаване на възпалено гърло. Проучването посочва, че медът има противовъзпалителни, антибактериални и антиоксидантни свойства, които могат да осигурят облекчение от болки в гърлото и да насърчат по-бързото възстановяване.

4. Пийте топли или студени течности

Пиенето на горещи или студени течности може да помогне за облекчаване на дискомфорта от болки в гърлото като поддържа влажността на гърлото и го успокоява, при вирус със силни болки в гърлото.

 

5. Гаргара със солена вода

За много хора гаргарата с топла солена вода помага за облекчаване на болки в гърлото. Когато усетите болка в гърлото при преглъщане, сложете около 1-2 чаени лъжички сол в чаша и да я напълнете с вряща вода. Изчакайте да изстине и направете гаргарата. Може да добавите етерично масло от чаено дърво с канука и манука на Vivasan за по – силен ефект.

 6. Вземете антиацид като лек за болки в гърлото

Понякога киселинният рефлукс може да причини болки в гърлото. Киселинен рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест е често срещан проблем и може да причини болка при преглъщане, затруднено преглъщане, болка в гърлото и кашлица.

Въпреки това, ако човек трябва да приема антиациди често, за да облекчи киселинния рефлукс, той трябва да говори с лекар за алтернативни лечения. Промените в начина на живот и диетата на човек могат да облекчат хроничния киселинен рефлукс.

7. Вземете антихистамини

Болката в гърлото може да се дължи и на възпалено гърло. Алергиите възникват, когато имунната система на тялото разпознае безвредно вещество като заплаха и реагира.

Това може да се случи заради прашец, прахови акари, животни, мухъл.

Антихистамините без рецепта могат да помогнат за облекчаване на симптомите на алергия, включително възпалено гърло.

8. Приемайте витамини и хранителни добавки, за да предотвратите болки в гърлото

Тялото се нуждае от витамини , за да се бори с болести, включително тези, които причиняват болки в гърлото. Приемът на витамини може да помогне за предотвратяване на обикновени настинки и техните симптоми.

Четири основни добавки играят важна роля за предотвратяване на обикновени настинки и поддържане на имунната система здрава. Това са витамин D, Витамин С, цинк и ехинацея.

Приемането на тези витамини и добавки намалява симптомите на обикновена настинка и насърчава по-бързото възстановяване, облекчава болките в гърлото.

9. Почивайте си

Тялото се нуждае от много почивка, когато имунната система се бори с вирус или настинка. Това е така, защото сме по – уязвими към инфекции и заболявания, тъй като липсата на сън оказва влияние върху имунната система и намалява производството на антитела.

 

10. Срещу болка в гърлото използвайте дифузер или овлажнител

Хората често получават болки в гърлото, когато въздухът около тях е твърде сух. Дифузер с етерични масла или овлажнител превръща водата в пара и я освобождава във въздуха, повишавайки влажността.

 

Това от своя страна помагат за овлажняване на гърлото и за справяне с болката.

 

Leave a comment