Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Защо ушите ми звънят?

Защо ушите ми звънят?

Защо ушите ми звънят?

Случвало ли ви се е да чувате звън в ушите си? Още по-лошо, случва ли се често?

Звънене, свирене или друг шум в ушите или главата, когато няма външен звук, се нарича тинитус. Обикновено това е по-скоро неудобство, отколкото сериозен медицински проблем, а само в редки случаи може да е признак на сериозно медицинско състояние, което се нуждае от внимание.

С най-висок риск да развият това сложно аудиологично и неврологично състояние са обикновено възрастни хора, пушачи, хора с анамнеза за ушни инфекции или сърдечно-съдови заболявания. Повечето експерти смятат, че това не е разстройство само по себе си, а по-скоро симптом на друго основно разстройство, което засяга слуховите усещания и нервите близо до ушите.

При много хора симптомите на шум в ушите се появяват постепенно и в крайна сметка изчезват, когато мозъкът и ушите се приспособят. При други обаче шумът в ушите може да продължи с години и да причини различни усложнения. Голям процент от хората с шум в ушите, който е постоянен и нелечим, също развиват тревожност или депресия като резултат.

Част от шума в главата е нормален

Повечето хора не са наясно с нормалните шумове, които тялото издава, тъй като околната среда ги маскира. Ако човек влезе в звукоизолирана кабина, тези звуци ще станат очевидни. Всичко, което блокира фоновия шум от ежедневието, като ушна кал, тапи за уши или чуждо тяло в ухото, може да накара хората да осъзнаят по-добре естествените звуци, които тялото ни издава.

Има редица причини за шум в ушите:

  • Течност, инфекция или заболяване на костите на средното ухо или тъпанчето (тимпаничната мембрана)
  • Увреждане на микроскопичните окончания на слуховия нерв във вътрешното ухо, което може да се появи и в напреднала възраст
  • Излагане на силен шум, като например от огнестрелни оръжия или музика на концерт
  • Лекарства
  • Синдром на Мениер (нарушение на вътрешното ухо, което засяга слуха и равновесието в различна степен)

В редки случаи шумът в ушите може да бъде симптом на сериозен медицински проблем като мозъчна аневризма или тумор на слуховия нерв .

Лечението на тинитус зависи от основната причина и може да включва не само лекарства, но и естествени методи и средства като терапия.

Истината е, че няма лекарства, които могат директно да излекуват шума в ушите, а само такива, които могат да помогнат да го направите по-поносим. Обикновено се приписват медикаменти против тревожност или антидепресанти.

Когато става въпрос за естествено намаляване на симптомите на шум в ушите обаче, са нужни малки промени в начина на живот, които да започнете да практикувате още днес.

Ето какво може да предприемете:

Упражнения

Тъй като тревожността, депресията, стресът, болестта и липсата на сън влошават звъненето в ушите, систематичните и последователни упражнения могат да помогнат. Един добър пример е практикуването на йога.

Намаляване на стреса, базирано на вниманието
Базираните на вниманието упражнения за намаляване на стреса може да са полезни за намаляване на симптомите на тинитус, защото тази терапия може да помогне на хората да контролират вниманието си и да изтеглят фокуса и мислите далеч от неприятните емоции.

Алтернативна медицина, допълнителни терапии и лекарства
Има различни алтернативни възможности за лечение на шум в ушите. Такива например са акупунктура, хомеопатия, дори хипноза.

Добавки за тинитус или как могат хранителни добавки и билки да помогнат за намаляване на звъненето в ушите ви?

Въпреки последните разработки в съвременната медицина, все още няма определено лечение за загуба на слуха и шум в ушите. Затова хората се обръщат към алтернативната медицина, както и към терапевтичните подходи с билки и добавките, които биха могли да помогнат при това състояние. Но кои са най-добрите?

Цинк

Цинкът е основен елемент, който играе жизненоважна роля в кохлеарната (кухина на вътрешното ухо, която съдържа нервни окончания, важни за слуха) и невронната функция. Ниските нива на цинк в кръвта се свързват със звънене в ушите, което означава, че хората с тинитус често имат и дефицит на цинк.

Това обаче не означава, че трябва да приемате добавките с цинк като лечение за шум в ушите във всеки случай, но може да видите известно подобрение на симптомите.

Витамин B12

Витамин B12 е жизненоважен за кръвообращението и неврологичните функции. Например твърде ниските нива на B12 могат да увредят съдовата система и нервите на слуховата система и по този начин да доведат до загуба на слуха, както и шум в ушите.

Мелатонин

Първо, мелатонинът ви помага да заспите и да спите по-добре. Второ, предпазва от свободните радикали и притежава антиоксидантно действие. По този начин, въпреки че мелатонинът може да не лекува шум в ушите, той може да покаже ползи при проблеми със съня, причинени от звънене в ушите.

Магнезий

Магнезият е жизненоважен минерал за множество телесни функции, както и за слуха. Следователно ниските нива на магнезий са свързани със звънене в ушите. Ранните проучвания показват, че магнезиевите добавки вероятно могат да подобрят функциите на ушите, което предполага, че магнезият може да помогне за това, как човек възприема шума в ушите.

Гинко билоба

То притежава съдово модулиращо действие, подобрява притока на кръв, регулира съдовия тонус и може да спре образуването на кръвни съсиреци. Тъй като сърдечно-съдовите проблеми са една от предполагаемите причини за шум в ушите, Гинко билоба може да помогне.

Един от най-добрите продукти, които може да приемате е Гинколин Форте - билков препарат с екстракт от Гинко билоба и витамин С за подпомагане кръвоснабдяването на мозъка и укрепване на паметта. Допринася за повишена концентрация на вниманието, умствена дейност, подобряване на настроението и съня. Предпазва организма от разрушителното действие на свободните радикали. Предотвратява преждевременното стареене.

Етерични масла

Етеричните масла могат да бъдат ефективни, когато става въпрос за намаляване на шума в ушите. Ето кои са най-добрите.

Етерично масло от индрише – то е особено ефективно при ушни инфекции. Комбинирайте с крем Мащерка и нанасяйте около ухото/ ушите за още по – добър резултат.  

Етерично масло от хелихризум - възстановява кръвоносните съдове и нервите, намалява възпалението. Използването на хелихризум за лечение на шум в ушите ще улесни дренажа на излишните течности и ще облекчи налягането.

Етерично масло от пачули – подпомага кръвообращението, с дрениращи свойства.

Етерично масло от босилек – антиспазматично действие, успокоява пулсирането и влияе на гладките мускулни клетки, разположени в ушите.

Етерично масло от хвойна – ефективно при шум в ушите, причинен от продължителна инфекция. Релаксиращият аромат на плодове от хвойна също помага за облекчаване на напрежението.

Етерично масло от петитгрейн - може да помогне за намаляване или спиране на мускулните контракции, които причиняват шум в ушите. С успокояващи и седативни свойства.

Етерично масло от кипарис - стимулира кръвообращението и поддържа здрава нервна система.

Етерично масло от лавандула – облекчава напрежението, когато постоянното звънене в ушите ви ви кара да се чувствате стресирани, изтощени и дезориентирани. Лавандуловото масло има седативни свойства, които могат да успокоят ума и да отпуснат тялото.

Leave a comment