Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Най-добрите витамини за поддържане на имунитета

Най-добрите витамини за поддържане на имунитета

Най-добрите витамини за поддържане на имунитета

Един от най-добрите начини да подкрепите естествения имунитет е да подсилите тялото с основните витамини и минерали, от които се нуждае. И ако повечето хора си мислят, че ако ядат плодове и зеленчуци всеки ден, успяват да си набавят всички необходими витамини, истината е, че това съвсем не е така. Най - малкото, защото човек няма как да изяде толкова голямо количество храна, за да покрие нужната му дневна доза витамини. Освен това има и такива, които няма как да бъдат набавени от храна, но са важни, за да бъде тялото ни здраво.

Наред с това човек се нуждае и от някои водоразтворими витамини и минерали всеки ден, тъй като тялото не може да ги съхранява. Например, не може да ядете 20 портокала всеки ден или да пиете огромни количества таблетки с витамин С, за да си набавите за няколко седмици. Имаме нужда от витамин С всеки ден.

Пълният спектър от витамини от група В също попада в тази категория.

Други витамини са мастноразтворими, което означава, че се разтварят в мазнини и се съхраняват в тялото. Такива витамини са A, D, E и K. За щастие, ако следвате балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци, ще си набавяте голяма част от необходимите витамини, от които се нуждаете.

Но колко от нас всъщност успяват в напрегнатото ежедневие да намерят този така необходим баланс? Ако избягвате плодове и зеленчуци или имате ограничителна диета, може да се стигне до недостиг на определени витамини, от които имунната система се нуждае, за да функционира.

Защо са важни витамините като добавка?

Витаминните добавки съдържат различни съставки, които помагат на хората да получат хранителните вещества, от които се нуждаят, в препоръчителните количества. Съставките често включват витамини, минерали, ензими, аминокиселини и понякога билки. Витаминните добавки могат да осигурят широк спектър от предимства, включително помощ при превенция на заболявания и предотвратяване на дефицит на хранителни вещества.

Всъщност няма само един витамин, който помага за поддържане на имунната система. За да бъде тялото в баланс и да е здраво, е добре да включите здравословен коктейл от витамини и минерали, какъвто може да намерите в Мултамини Ол дей фит на Вивасан. 

Ето и топ витамините за здрав имунитет

Витамин C

Когато става дума за здраве и имунитет, един от първите витамини, за които повечето хора се сещат, е витамин С. Този водоразтворим витамин е известен със способността си да предпазва от болести и може да намали продължителността на настинките. Той е мощен антиоксидант, може да се бори със свободните радикали Включването на витамин С в ежедневието о може да помогне за предотвратяване и лечение на респираторни инфекции.

Витамин С в храната: богати на витамин С са портокалите, както и тропическите плодове като киви, гуава папая и личи и нецитрусовите плодове като сливи, череши, ягоди, касис и райска ябълка. Зеленчуците, които са добър източник на витамин С, включват кръстоцветни като брюкселско зеле и броколи, спанак, сладки пиперки, люти чушки и зеле. Шипките, магданозът и мащерката също дават доволно количество витамин С.

Витамин А

Витамин А може да помогне на тялото да се бори с инфекции, особено от респираторен тип. Известен е като противовъзпалителен витамин поради ролята си в развитието и укрепването на имунната система. Тъй като тялото не произвежда витамин А само, е добре да си го набавяме с добавки.

Витамин А от храната: Храните, богати на витамин А, включват натурални сирена (непреработени), млечни продукти като кисело мляко, яйца и мазна риба като сьомга, риба тон, аншоа и херинга.

Витамин D

Изследванията показват, че витамин D може да ни предпази от настинки и грип, състояния, които са по – типични за студените месеци. Проучванията също така установяват, че над 80% от пациентите с COVID-19 имат дефицит на витамин D. Тъй като получаваме 90% от необходимия витамин D от излагането на кожата на слънце, а през зимата сме склонни да избягваме дейности навън и се обличаме с повече дрехи, е добре да приемаме витамин D през зимата като добавка.

Витамин Д от храната: Мазната риба – като сьомга, сардини, херинга и скумрия – червеното месо, черният дроб и яйчните жълтъци са страхотни източници на витамин D. Но необходимата доза от тази храна е трудно постижим, затова добавките са препоръчителни.

Витамин B6

Витамин B обикновено се отнася към група от осем витамина (която включва рибофлавин и ниацин), но когато става дума за имунитет, витамин B6 е този, върху който трябва да се съсредоточим. Известен като пиридоксин, витамин B6 е отговорен за поддържането на имунната система силна, като подпомага производството на бели кръвни клетки и Т клетки (които регулират имунния отговор) и помага за транспортирането на кислород в тялото. Недостигът на витамин B6 може да доведе до намаляване на антителата, необходими за предпазване от инфекция.

Витамин B6 в храната: свинско и птиче месо, отгледано на пасища, доставя много витамин B6. Риба тон и сьомга също са добри варианти. Растителните източници включват фъстъци, соя, нахут, листни зеленчуци, овесени ядки и банани.

Цинк

Цинкът не е витамин, а микроелемент, но може да помогне на имунната система да се бори с нахлуващите вируси и бактерии. Според проучвания, приемането на цинк скоро след появата на симптомите на обикновена настинка може значително да намали както продължителността, така и тежестта на симптомите.

Проучванията също споменават ефикасността на добавките с цинк за предотвратяване на COVID-19 и други респираторни инфекции.

Цинк от храната: Докато цинкът преобладава в стриди, раци, омари, говеждо, нахут, кашу и боб, може да е трудно да си набавите достатъчно за повишаване на имунитета само чрез диета. В такива случаи добавките под формата на капсули или таблетки.

Селен

Наравно важен колкото витамините, този антиоксидант е от съществено значение за дейността на почти всички части на имунната система. Хората с дефицит на този микроелемент може да имат по-слаба защита срещу бактерии, вируси и дори рак. От друга страна, проучванията показват, че повишените нива на селен в кръвта са свързани с повишен имунен отговор на грипа.

 Селен от храната: бразилските орехи са един от най-добрите източници на селен, но можете също да си набавите това хранително вещество в здравословни дози чрез риба тон, шунка, пуешко и извара.

Как да засилим имунната система по естествен начин

В допълнение към здравословната диета и витаминните добавки, няколко други фактора на начина на живот също могат да допринесат за подсилване на имунната система. Упражненията и поддържането на здравословно тегло са сред полезните тактики, както и достатъчно сън, минимизиране на стреса, спазване на препоръчаните ваксини, практикуване на добра хигиена, умерена консумация на алкохол и отказване от тютюнопушене.

Leave a comment