Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Неочаквани причини за болка в мускулите

Неочаквани причини за болка в мускулите

Неочаквани причини за болка в мускулите

Надали има човек, който да не е усещал болка в мускулите. Това е доста често срещан проблем, а причините могат да бъдат много – от претоварване и натоварване на определена мускулна група, през настинка, до стрес. А знаете ли, че има медицински термин за мускулна болка. Това е миалгия. Миалгията е общо наименование за болка, причинена от различни заболявания и нарушения в човешкото тяло, както краткотрайни, така и хронични. Освен това тя може да засегне само един мускул, но и цяла мускулна група.

Най-честите причини за мускулни болки са стрес, претоварване, наранявания и напрежение. Мускулна болка – по-специално системна мускулна болка – може да бъде причинена от заболяване, инфекция или страничен ефект на определени лекарства.

Признаци и симптоми за мускулна болка

В зависимост от причината, мускулната болка може да бъде лека или тежка, дори изтощителна. Болката е и често симптом на много хронични заболявания.

Ако е причинена от инфекции мускулната болка може да доведе до треска или втрисане. Наред с това тя може да причини симптоми като болки в ставите или слабост (умора). При хронична болка говорим дори за депресия и чувството за прекомерна умора. Други симптоми могат да включват чувствителност, подуване или зачервяване.

Болката в мускулите може да изглежда безобидно състояние, но често тя може да е причина за извършване на някои от ежедневните дейности.

Облекчение на болката в мускулите

Ако мускулната болка е следствие на претоварване или нараняване, може да бъде облекчена с повече почивка на тялото и прием на болкоуспокояващи. Редуването на топли и студени компреси може също да намали болката и възпалението, да действа успокояващо на мускулите, освобождавайки напрежението или възлите.

Причини за болката в мускулите

Ако болката в мускулите е следствие на претоварване, може да се лекува с масаж или леки упражнения за разтягане. Наред с това си направете почивка от тренировки и използвайте компресионна превръзка.

Когато болката е в цялото тяло, това може да се дължи на инфекция, на някакво заболяване или да е от прием на някакво лекарство.

Проблем с кръвния поток

Ако имате болка в ръцете, краката или и в двете, причината може да е, че мускулите не получават достатъчно кръв - проблем, наречен клаудикация. В началото този симптом не е постоянен, а само по време на тренировка, например. Когато обаче това се превърне в хронично състояние, обърнете внимание, защото може да става въпрос за артериосклероза.

Хипотиреоидизъм

Когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно количество определени ключови хормони, последствията може да са болки в мускулите и ставите, както и подуване и чувствителност. Симптомите, наред с това са проблеми с паметта, изтъняване на косата, суха кожа, висок холестерол, забавен сърдечен ритъм и други.

Грип или вирусни инфекции

Обикновено свързваме грипа с треска, запушен нов, болка в гърлото, общо неразположение. Често обаче всичко това е съпътствано с мускулни болки, особено в гърба, краката и ръцете. За щастие това минава за няколко дни.

Лекарства

Лекарствата, наречени статини , се използват за контролиране на високия холестерол, но една от хората, които ги приемат, казват, че имат болки в мускулите.

Лупус

Това е вид автоимунно заболяване и то може да засегне ставите или мускулите. За съжаления няма лечение, но определени лекарства и упражнения могат да помогнат за контролиране на симптомите.

Ревматоиден артрит

Това също е автоимунно заболяване и то засяга главно ставите, но наред с това може да доведе до загуба на костна маса. Ревматоидният артрит може да причини болка и възпаление по цялото тяло, а ставите да се подуят.

Leave a comment