Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Естествени средства при болка в мускулите

Естествени средства при болка в мускулите

Естествени средства при болка в мускулите

Според Международната асоциация за изучаване на болката „Болка е неприятно сетивно и емоционално преживяване, свързано с актуално или потенциално увреждане на тъканите. Тя е най-ранният симптом на увреждане на тъканите или на заболяване“.

Понякога болката в мускулите може да бъде лека и да е по-скоро дискомфорт, но в други случаи силна и дори непоносима. Причините за болка в мускулите могат да са много – от прекалено натоварване, през възпаление, настинка, до някои автоимунни заболявания.

Ако не се вземат мерки за лечение на мускулната болка, тя може да повлияе на начина на живот, взаимоотношенията и работата. Истината е, че в аптеките може да се намерят множество средства за облекчение на болката – под формата на гел, таблетки или сиропи. Все пак за много от тях се смята, че идват със странични ефекти. Ето защо все повече хора търсят естествени алтернативи срещу мускулна болка.

Естествени средства при мускулни болки, свързани с упражнения

Болката в този случай често се дължат на леки мускулни увреждания, причинени по време на тренировка, дехидратация и недостатъчни хранителни вещества и електролити.

В този случай експерти съветват пиене на сок от череши. Изследванията показват, че антоцианините (съединение, заредено с антиоксиданти) могат да помогнат за намаляване на възпалението в мускулите.

Сокът от цвекло пък е богат на естествени електролити - калий и натрий и може да помогне за естественото попълване на електролитите, загубени чрез потта по време на тренировка.

Други богати на електролити напитки, които могат да помогнат за попълване на тези загуби, са кокосова вода, както и сокове, направени от червени, оранжеви и жълти плодове и зеленчуци.

Ново изследване показва, че пиенето на 1-2 чаши кафе преди тренировка може да помогне за предотвратяване или намаляване на мускулната болка след тренировка поради способността му да блокира аденозина, съединение, което може да причини болка.

Разбира се, водата и хидратацията, са ключови за предотвратяване на мускулни болки както в ситуации след тренировка, така и като цяло. Много хора, които изпитват мускулни болки, всъщност са дехидратирани.

Болката в мускулите и ставите може да бъде свързана с хронични заболявания, но в повечето случаи може да се намери облекчение.

Течностите са от ключово значение, тъй като са подходящи както за свързаната с упражненията болезненост, така и за обща мускулна болезненост. Както споменахме по-рано, липсата на достатъчно хидратация е една от най-честите причини за мускулни крампи, болки в мускулите на крака, дори при хора, които не спортуват.

Считан за електролит, магнезият е ключов за предотвратяване на мускулни болки и спазми. С увеличаването на консумацията на преработени храни, изследванията показват, че много хора не си набавят достатъчно магнезий. Освен, че предотвратява болката в мускулите, особено болка в мускулите на краката, магнезият е ключов за спокойния сън. Наред с това е добре да включите качествена добавка с мултивитамини, микро- и макроелементи.

Английската сол е класически лек за болки в мускулите. Тя помага за отпускане на възпалени и напрегнати мускули, като осигурява ключовия електролит – магнезий през кожата (тялото ви всъщност може да усвои най-добре магнезия по този начин); освен това, топлината на ваната може също да помогне за отпускане на възпалени и напрегнати мускули. Вана с  английска сол действа добре както при болезненост след тренировка , така и при общо неразположение.

Нищо не помага по-добре при болка в мускулите както масаж. Освен, че е мощна терапия за отпускане на възпалени и напрегнати мускули, в комбинация с етерични масла като композиция Blue Relief има много по-мощно действие.

Наред с това може да опитате болкоуспокояващ микс READY STEADY GO - обезболяващо средство, разработено на основата на Мента, Камфор, Гаултерия(Уинтър грийн), Портокал, Смърч, Джинджифил. Подпомага регенерацията на тъканите и е ефективно при травми, спортни травми, мускулни, ставни и невралгични болки.

Едно от основните съединения, открити в лютите чушки, може да помогне за облекчаване на болката . Когато се прилага локално под формата на крем, капсацинът може да насърчи освобождаването на съединение, наречено вещество P, което може да помогне естествено за облекчаване на болката. Локалният капсацин отдавна се използва за предотвратяване на облекчаване на болката при много хронични заболявания, които причиняват мускулни болки.

Упражнения за облекчаване на мускулна болка може да звучи контраинтуитивно, но активността е един от ключовите компоненти за предотвратяване на мускулна болка и други болки. Телата ни са създадени да се движат и заседналият ни начин на живот, който включва седене през по-голямата част от деня, може сам по себе си да причини силни мускулни болки. Спокойна разходка, час по йога или разтягане могат да помогнат.

Leave a comment