Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

5-те най-добри витамини за растежа на косата (+ 6 натурални продукта за здрава коса)

5-те най-добри витамини за растежа на косата (+ 6 натурални продукта за здрава коса)
By юли 08, 2021 0 Comment

5-те най-добри витамини за растежа на косата (+ 6 натурални продукта за здрава коса)

Здравият човек се познава по….здравата коса. Колкото и да не ви се вярва, но именно здравата и силна коса е доказателство и за цялостното ни състояние. И подобно на всяка друга част на тялото, косата се нуждае от разнообразни хранителни вещества, за да бъде лъскава и жизнена. 
Истината е, че косопадът и състоянието на косата ни е следствие и на хранителни дефицити. Наред с фактори като възраст, генетика и хормони, които влияят върху растежа на косата, оптималният прием на хранителни вещества и качествената козметика за коса е от ключово значение за състоянието й.
Ето кои са витамините и добавките, които са важни за растежа на косата и откъде може да набавите най-качествените такива.
1. Витамин А
Всички клетки се нуждаят от витамин А за растеж. Това включва косата, най-бързо растящата тъкан в човешкото тяло.
Витамин А помага на кожните жлези да образуват мазна субстанция, наречена себум. Той  овлажнява скалпа и е фактор за поддържането на здрава коса. Косопадът често се свързва с дефицитът на витамин А в тялото, но имайте предвид, че прекаляването с него също не е препоръчително. 

Витамин А може да намерите в сладките картофи, морковите, тиква, спанак и зеле, както и в животински продукти като мляко, яйца и кисело мляко. Маслото от черен дроб на треска е особено добър източник.



2. Bитамини от В групата
Един от най-известните витамини за растежа на косата е B-витамин, наречен биотин. Биотинът е водоразтворим витамин, който подпомага растежа на косата, кожата и ноктите. Изследванията свързват недостига на биотин с косопада, въпреки, че дефицитът е много рядко срещан, защото той се среща естествено в широк спектър от храни.

Като цяло B-витамините помагат за образуване на червени кръвни клетки, които пренасят кислород и хранителни вещества към скалпа и космените фоликули – процеси, които са важни за растежа на косата.

Можете да си набавите витамини от много храни, включително пълнозърнести храни, бадеми, месо, риба, морски дарове и тъмни листни зеленчуци. Като цяло храните от животински произход са единствените добри източници на витамин В12. Така че, ако спазвате вегетарианска или веганска диета, помислете за прием на добавка.
3. Витамин С
Увреждането на свободните радикали може да спре растежа на косата и да я направи по-суха и безжизнена. 
Витамин С е мощен антиоксидант, който помага да се предпазите от оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Освен това тялото ви се нуждае от витамин С, за да създаде протеин, известен като колаген - важна част от структурата на косата.
Витамин С също помага на тялото да усвоява желязо – още един минерал, необходим за растежа на косата.
Ягодите, чушките, гуава и цитрусовите плодове са добри източници на витамин С.
4. Витамин D
Ниските нива на витамин D са свързани с алопеция, технически термин за косопад. Изследванията също така показват, че витамин D може да помогне за създаването на нови фоликули - малките пори в скалпа, където може да расте нова коса. 
Вашето тяло произвежда витамин D чрез директен контакт със слънчевите лъчи, затова в летните дни почти е изключено да имате дефицит. 

Добрите хранителни източници на витамин D включват мазна риба, масло от черен дроб на треска, някои гъби и обогатени храни. В зимните месеци много хора не получават достатъчно витамин D, което означава, че е добре да помислят за добавка с витамин D.
5. Витамин Е
Подобно на витамин С, витамин Е е антиоксидант, който може да предотврати оксидативния стрес. В проучване с хората с косопад, растежът на косата им е нараснал с 34,5% след като приемат витамин Е в продължение на 8 месеца. 

Слънчогледовите семки, бадемите, спанакът и авокадото са добри източници на витамин Е.



6. Миглиорин Трикокс за здрави коса, нокти и стави
Миглиорин Трикокс е хранителна добавка на „COSVAL S.p.A “ - Italy – Viale delle Industrie 10/5 20020 Arese(Ml) за швейцарската компания Вивасан. Тя се предлага под формат на желатинови капсули и съдържа масло от семена на соя, масло от пшенични зародиши, екстракт от семена на просо, сух екстракт от полски хвощ, L - метеонин, L - цистин, соев лецитин, хидролизиран кератин, пантотенова киселина.

Редовият прием  на добавката спомага за укрепване корените на косата и кожата на главата, възстановява луковицата на косъма, стимулира растежа на косата, запазва обема и жизнената сила на косата, спомага за предотвратяването на косопад.

Те съдържат екстракт от просо, L-цистин, масло от кълнове на пшеница, L - метионин, екстракт от хвощ (17,7%), соев лецитин, соево масло, калциев пантотенат, кератин, сорбитол.

Редовният прием на добавката подпомага спирането на косопада, осигурява на организма необходимите за растежа на косата вещества, спомага за възстановяване на структурата на увредените коса и нокти, обогатява организма със силиций, който е необходим за възпроизводство и поддържане на здравословното състояние на костите, кожата, ноктите и косата, защитава организма от UV-облъчване. 
И двата подхранващи продукти за коса са много подходящи при силно изразен косопад. 

Календулата или невенът е известен от древни времена като „лечебно цвете“, а шампона с екстрактът от това ценно растение е незаменим за всеки, който иска да има здрава и блестяща коса. 
Шампоанът от невен на VIVASAN нежно почиства косата, благодарение на меките почистващи вещества. Той овлажнява роговия слой на епидермиса, като предпазва косата от изсушаване, ексфолира сухи и увредени кожни клетки. Екстрактът от невен в комбинация с хиалуронова киселина с високо молекулно тегло придава на косата подхранен и здрав вид и има стягащ и успокояващ ефект, засилва бариерната функция на кожата. 
Това е най-подходящия шампоан за суха коса и стресиран скалп. Продуктът е с висока бионаличност, заради висококачествени суровини, влизащи в състава му и гарантира добра поносимост. 

Leave a comment