Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Настинка срещу грип: Как да разберем разликата

Настинка срещу грип: Как да разберем разликата

Настинка срещу грип: Как да разберем разликата

Кашлица. Кихане. Треска, Хрема….Има десетки думи, за да опишем физическите симптоми, които изпитваме, когато се разболеем. И въпреки че не е приятно да се говори за тях, тези досадни подробности могат да бъдат важни, за да намерим разликата между обикновена настинка и грип (сезонен „грип“).

Дали имате хриптяща суха кашлица или кихане, придружено с храчки? Имахте ли треска или температура и отмина ли тя бързо? Ранното разпознаване на симптомите може да ви помогне да предприемете правилните стъпки за бързо възстановяване – и да предпазите другите от заболяване.

И така, как можете да различите симптомите на грип и симптомите на настинка ? Ето какво трябва да знаете.

Грипът и настинката са два заразни вируса, които споделят много еднакви симптоми. Но начинът, по който можете да изпитате тези симптоми и колко чести са те, обикновено е различен.

Например, грипът често е придружен с температура и мускулни болки, докато възпаленото гърло и кашлица са по-често срещани при настинка.

Eто и още симптоми, с които ще различите грип от настинка:

1. Симптомите на грипа се появяват бързо

Грипът често ще ви изненада с това, колко бързо започват симптомите и колко сериозно може да стане заболяването. Класически грипът започва с внезапна поява на треска, втрисане, болки в мускулите, леко главоболие и умора. Може да имате и други симптоми като хрема и кашлица.

Колко време продължава грипът?

Грипът обикновено се появява около един до четири дни след инфекцията и симптомите обикновено продължават пет до седем дни. Все пак при грип може да чувствате умора няколко дни след това.

Колко дълго продължава настинката?

Настинката възниква постепенно и обикновено продължава по-дълго от грипа, а болните са заразни през първите три дни. Ако имате кашлица, тя може да продължи до три седмици, но някои симптоми на настинка като треска, дискомфорт в гърдите или болка в синусите, може да продължат и по-дълго и да са признак на бактериална инфекция или инфекция на синусите.

Ако изпитвате дълготрайни симптоми, не ги пренебрегвайте. Говорете с лекар, който да диагностицира проблема и да препоръча план за лечение.

2. Настинката обикновено не идва с висока температура

Настинката рядко е придружена от висока температура. Грип може да имате и без температура, но чест симптом е такава с над 38 градуса, която продължава няколко дни. Температурата се среща особено често при малки деца, затова им обърнете внимание. Давайте много течности и оставете са почват.

3. Сухата кашлица крещи грип

Докато кашлицата е едновременно симптом на настинка и симптом на грип, типът кашлица, който изпитвате, е много различен. Грипът ще причини суха кашлица, която не произвежда слуз. Но настинката често произвежда слуз, така че мократа кашлица с храчки е често срещана.

 

4. Възпалено гърло, кихане или запушен нос са по-чести симптоми на настинка

Ако имате тези симптоми, най-вероятно имате настинка. Въпреки че кихането или запушеният нос могат да съпътстват грипа, те са по-чести по време на настинка.

5. Грипът идва с мускулни болки

Болките са много чести при грипа, но рядко при настинка. Ако имате треска и изпитвате обща неразположение, почти сигурно е грип.

6. Силната умора е издайнически признак за грип

Ако се влачите или чувствате силна умора, най-вероятно е от грип. Може да се чувствате отпаднали в продължение на няколко дни, дори след като други симптоми на грип изчезнат. От друга страна, настинката рядко ще ви попречи да изпълнявате ежедневните си задачи.

 

Ами COVID-19? Как се различават симптомите от настинка или грип?

Подобно на обикновената настинка и грипа, COVID-19 е заболяване, причинено от вирус, който предизвиква респираторни симптоми. Така че и трите заболявания могат да споделят много от същите симптоми.

Тъй като COVID-19 се промени и създаде различни варианти, става все по-трудно да се направи разлика между симптомите на COVID-19 и грипа или настинката. При някои варианти на COVID-19, като Delta, вероятно ще имате висока температура заедно с упорита суха кашлица, които са подобни на симптомите на грип. Но при други варианти, като Омикрон, симптомите може да са запушен нос, болки в гърлото и главоболие, които са често срещани при настинки.

Единственият начин да изключите коронавируса е като си направите тест за COVID-19 .

Leave a comment