Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Хигиена на съня или има ли значение часа в който лягаме и ставаме

Хигиена на съня или има ли значение часа в който лягаме и ставаме

Хигиена на съня или има ли значение часа в който лягаме и ставаме

Ако най-накрая заспите след полунощ и се събудите в 5 сутринта, имайте едно наум, че този неефективен модел на сън може да повлияе на ежедневието ви. 

Но какво можете да направите, за да подобрите режима си? Дали събуждането по едно и също време всеки ден е отговорът на този проблем?

Професор Колин Еспи от Nuffield Department of Clinical Neuroscience в Оксфордския университет дава известна представа.

„Създаването на модел за сън, който работи добре за вашия личен комфорт, е най-добрата стратегия. От опит знаем, че всеки ден ще бъде различен в резултат на срещи, изживявания или промени в начина на живот.“

Той съветва, независимо от часа, в който се събуждате, да не пестите сън, като количеството, необходимо на всеки, варира от човек на човек.

„Лошият или недостатъчен сън може да повлияе на всичко в ежедневието ни, от настроението и начина, по който общуваме с хората, до продуктивността ни на работа.“, категоричен е професор Еспи. 

Въпреки това, когато става въпрос за това кога трябва да се спи, професор Еспи обяснява, че правила...няма.

„Важно е да не зацикляме върху идеята, кое време за лягане е подходящо за всички, защото различните хора могат да имат различни хронотипове. Повечето от нас сапо средата между това да бъдем ранни птици или нощна сова, но има хора, които са в двете крайности на това.”

Той обясни, че всеки човек „трябва да открие от какво се нуждае лично и след това да превърне това в повтарящ се навик“.

Leave a comment