Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Веганството може да увеличи преживяемостта при рак на простатата

Веганството може да увеличи преживяемостта при рак на простатата

Веганството може да увеличи преживяемостта при рак на простатата

Спазването на здравословна растителна диета след диагностициране на рак на простатата може да помогне за предотвратяване на прогресирането или повторната поява на болестта, показва ново проучване.

Мъжете, които следват диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, имат 52% по-нисък риск от прогресиране на рака и 53% по-нисък риск от рецидив, в сравнение с мъжете, които следват растителна диета, установява проучване.

„Прогресирането до напреднало заболяване е един от многото основни проблеми сред пациентите с рак на простатата“, казва Вивиан Лиу, координатор на клиничните изследвания в Osher Center for Integrative Health към Калифорнийския университет, Сан Франциско.

Диетата на растителна основа може да бъде решение, тъй като плодовете и зеленчуците съдържат антиоксиданти и противовъзпалителни компоненти, както и диетични фибри, които подобряват контрола на глюкозата и намаляват възпалението, обяснява тя.

Освен това тази диета намалява потенциално вредните експозиции на храни от животински произход, като хормони и хетероциклични амини, създадени по време на готвене при висока температура, които са свързани по-специално с рак на простатата, каза Лиу.

Диетите с високо съдържание на животински протеин също могат да повишат инсулиновата резистентност, докато млякото и млечните продукти могат да повишат нивата на растежния фактор IGF1, който е свързан с риска от рак на простатата, отбелязва тя.

За проучването Лиу и нейните колеги са използвали данни от проучване, събрало информация за повече от 2000 мъже с рак на простатата.

За средно седем години изследователите установиха, че мъжете, които следват диета, богата на растителни храни, имат по-нисък риск както от прогресия, така и от рецидив, в сравнение с мъжете, които се хранят с месо и млечно. Тази връзка не варира според възрастта, темпото на ходене или тежестта на рака.

„Постдиагностичните здравословни диети на растителна основа, включително зеленчуци, плодове, бобови растения и пълнозърнести храни, могат да бъдат свързани с намаляване на риска от прогресиране и рецидив на рак на простатата, добавяйки към списък с други многобройни ползи за здравето, включително намаляване на диабета, сърдечно-съдови заболявания и обща смъртност", каза Лиу.

Д-р Антъни Д'Амико, началник на отдела по радиационна онкология на пикочно-половата система в Института за рак на Dana-Farber в Бостън, предупреждава, че въпреки че откритията са обещаващи, те не могат да докажат, че растителната диета е довела до подобряване на резултатите от рака на простатата, само че има връзка между двете.

Той добавя, че има биологични доказателства, че диетите на растителна основа са по-здравословни и могат да стимулират имунната система.

Здравословният начин на живот също намалява риска от повторна поява и прогресия на рака, тъй като пациентите могат да понесят по-добре лечението, има по-голяма вероятност да се излекуват, казва Д'Амико.

Leave a comment