Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Диета при диабет

Диета при диабет

Диета при диабет

Диетата, която човек трябва да следва, ако има диабет, е сред най-важните стъпки, които трябва да предприеме по пътя за справяне със заболяването. И ако думата диета плаши повечето хора и навява асоциации с глад и постоянни лишения, това не е така. Реално правилното хранене по време на диабет е просто един здравословен план, който ще помогне за контрол на кръвната захар.

Но как и откъде да започнем с правилното хранене при диабет?

Диета за диабет означава да консумирате здравословни храни в умерени количества и да се придържате към редовни часове на хранене.

Диабетната диета е план за здравословно хранене, който е естествено богат на хранителни вещества и с ниско съдържание на мазнини и калории. Ключови елементи са плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни. Всъщност диетата при диабет е най-добрият хранителен план за повечето хора.

Защо трябва да разработите план за здравословно хранене при диабет?

Ако имате диабет или преддиабет, вашият лекар вероятно ще ви препоръча да посетите диетолог, който да ви помогне да разработите план за здравословно хранене. Това помага да контролирате кръвната захар (глюкоза), да оптимизирате теглото си и оттам да намалите всички последствия на заболяването.

Приемът на повече калории и мазнини може да доведе до покачване на кръвната захар, а именно нейният контрол е ключов фактор  за хора с диабет. Ако това състояние стане хронично, последствията могат да бъдат увреждане на нервите, бъбреците и сърцето.

За повечето хора с диабет тип 2 намалението на на тегло също може да улесни контрола на кръвната захар, наред с други ползи за здравето.

Но нека се върнем на диетата при диабет. Тя се основава на три хранения на ден в редовно време. Това ви помага да използвате по-добре инсулина, който тялото произвежда или получава чрез медикаменти.

Разбира се, най-доброто е да се обърнете към диетолог, който да състави диета въз основа на вашите здравословни цели, вкусове и начин на живот. Той ще говори с вас за това как да подобрите хранителните си навици, как да определите правилния размер на порциите, предвид  нуждите – тегло, активност, здравословно състояние.

Препоръчителни храни за диета при диабет са здравословните въглехидрати, богати на фибри храни, риба и „добри“ мазнини.

Здравословни въглехидрати

По време на храносмилането захарите (простите въглехидрати) и нишестето (сложните въглехидрати) се разграждат до глюкоза. Затова е важно да изберете здравословни въглехидрати, като плодове, зеленчуци, цели зърна, бобови растения, като боб и грах, нискомаслени млечни продукти, като мляко и сирене.

 

Богати на фибри храни

Диетичните фибри включват всички части от растителни храни, които тялото ви не може да смила или абсорбира. Фибрите модерират начина, по който тялото ви смила и помагат за контролиране на нивата на кръвната захар. Храните с високо съдържание на фибри са зеленчуци, плодове, ядки, бобови растения, цели зърна.

Риба

Хапвайте така здравословната за сърцето риба поне два пъти седмично. Риби като сьомга, скумрия, риба тон и сардини са богати на омега-3 мастни киселини, които могат да предотвратят сърдечни заболявания.

Избягвайте пържена риба и риба с високи нива на живак.

„Добри“ мазнини

Храните, съдържащи мононенаситени и полиненаситени мазнини, могат да помогнат за понижаване на нивата на холестерола. Те включват авокадо, ядки, масла от рапица, зехтин и фъстъци.

Но не прекалявайте, тъй като всички мазнини са с високо съдържание на калории.

Храни, които трябва да се избягват

Наситени мазнини

 Избягвайте млечни продукти с високо съдържание на мазнини и животински протеини като масло, говеждо месо, хот-дог, колбаси и бекон. Също така ограничете кокосовото масло и маслото от палмови ядки.

Транс мазнини
Избягвайте трансмазнините, намиращи се в преработени закуски, печени продукти, мазнини и маргарини.

Холестерол

 Източниците на холестерол включват млечни продукти с високо съдържание на мазнини и животински протеини с високо съдържание на мазнини, яйчни жълтъци, черен дроб и други меса. Стремете се към не повече от 200 милиграма (mg) холестерол на ден.

Натрий

Стремете се към по-малко от 2300 mg натрий на ден. Вашият лекар може да препоръча да се стремите към още по-малко, ако имате високо кръвно налягане.

Създаване на план

Можете да използвате няколко различни подхода, за създаване на диета за диабет, която да помогне да поддържате нивото на кръвната си захар в нормални граници, но много препоръчван е Методът на чинията.

Напълнете половината от чинията си със зеленчуци без скорбяла, като спанак, моркови и домати.

Напълнете една четвърт от чинията си с протеин, като риба тон, постно свинско или пиле.

Напълнете последната четвърт с пълнозърнест продукт, като кафяв ориз, или нишестен зеленчук, като зелен грах.

Включете „добри“ мазнини като ядки или авокадо в малки количества.

Добавете порция плодове или млечни продукти и напитка от вода или неподсладен чай или кафе.

Важно е да следите количеството въглехидрати във всяко хранене или лека закуска.

 

Гликемичен индекс

Някои хора с диабет използват гликемичния индекс, за да избират храни, особено въглехидрати. Този метод класира храните, съдържащи въглехидрати, въз основа на техния ефект върху нивата на кръвната захар. Говорете с вашия диетолог дали този метод може да работи за вас.

Освен управлението на диабета, правилната диета има лага и други предимства. Тъй като диабетната диета препоръчва големи количества плодове, зеленчуци и фибри, спазването й вероятно ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. А консумацията на нискомаслени млечни продукти може да намали риска от ниска костна маса в бъдеще.

 

Leave a comment