Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Какво е възпаление на ставите?

Какво е възпаление на ставите?
By март 03, 2023 0 Comment

Какво е възпаление на ставите?

Възпалението на ставите е състояние, което може да доведе до подути, болезнени стави. В зависимост от причината, то може да засегне една определена става или множество стави в цялото тяло.

Терминът „възпаление“ има лоша слава, но това е важен компонент на здравата имунна система. Когато вредни микроби или патогени навлязат в тялото или когато имате рана, имунната система освобождава възпалителни маркери, за да елиминира опасността и да започне процеса на оздравяване.

 След като поемете по пътя към възстановяването, възпалението изчезва. Но какво се случва, когато възпалението остане и стане хронично?

Това е моментът, в който започва да уврежда тъканите и клетките, което води до хронични състояния като артрит и сърдечни заболявания.  Артритът е основното състояние, свързано с  болка в ставите  и възпаление на ставите.

Ето кои са най-често срещаните видoве артрит, които причиняват болезнено възпаление в ставите. 

1. Остеоартрит

Наричан още артрит на износване или  дегенеративен артрит  — е най-честата форма на артрит при възрастни над 50 години. Остеоартритът се развива, когато хрущялът в ставата се повреди. Ставният хрущял омекотява ставните повърхности и позволява на костите да се плъзгат плавно една върху друга по време на движение. Дегенерацията на хрущяла причинява подуване и болка, възпаление и болезнено триене кост в кост в ставата. С течение на времето остеоартритът причинява увреждане на костите и тъканите.

Хората с остеоартрит изпитват:

Болка в една или повече стави

Скованост - особено сутрин и след периоди на бездействие

Нежност и подуване на засегнатите стави

Загуба на движение в една или повече стави

Скърцащи, пукащи или пукащи звуци по време на движение

Образуване на костни шипове  около засегнатите стави

В ранните стадии на остеоартрит симптомите може да са леки и да присъстват само по време на активност. С напредването на заболяването болката се влошава и не отшумява с почивка. Възрастта е основният рисков фактор за развитие на остеоартрит и засяга повече жени, отколкото мъже. Други рискови фактори включват затлъстяване, анамнеза за наранявания на ставите, повтарящи се движения и генетика. 

2. Възпалителен артрит

Възпалителните видове артрит се развиват, когато имунната система на тялото не работи правилно и освобождава възпалителни маркери, които атакуват собствените тъкани и стави на тялото. Възпалението причинява болезнено подуване, синовит, увреждане на хрущяла, увреждане на костите, увреждане на връзките и увреждане на нервите в и около засегнатите стави.

Хората с  възпалителен артрит изпитват:

Болка в една или повече стави

Скованост - особено сутрин и след периоди на бездействие

Зачервяване, чувствителност и топлина върху засегнатите стави

Загуба на движение в една или повече стави

В ранните стадии на възпалителен артрит симптомите могат да се появяват и изчезват в интензивни обостряния, последвани от периоди на ремисия. С напредването на заболяването обаче симптомите се появяват по-често и постоянно. Симптомите на възпалителен артрит могат да се разпространят извън ставите, засягайки органи като очите, сърцето, белите дробове и бъбреците. Системните възпалителни промени могат също да причинят треска, умора, слабост и загуба на апетит. 

Лекарите не знаят какво точно причинява възпалителния артрит, но вярват, че генетиката играе роля. Жените са по-склонни от мъжете да развият възпалителен артрит.

3. Бурсит
Бурситът е състояние, което причинява развитие на възпаление в пълните с течност торбички, които омекотяват меките тъкани в ставите. Бурсите  (пълни с течност торбички) се намират между меките тъкани и костите, за да улеснят плавното движение без триене. Човешкото тяло има над 140 бурси, които действат като възглавници на ставите. Бурситът често се причинява от извършване на повтарящи се движения (като хвърляне на бейзболна топка), прекарване на дълги периоди в позиции, които оказват натиск върху ставите (коленичене, облягане на лакти) или нараняване на сухожилие или връзка. Бурситът може да възникне и от основно заболяване като артрит. Хората с бурсит изпитват:

Болки в ставите

Подуване и зачервяване

Скованост

Нежност

Загуба на движение

В повечето случаи болката и възпалението при бурсит изчезват в рамките на няколко седмици, но често се срещат повтарящи се пристъпи.

4. Травма

Наранявания на меките тъкани като навяхвания, растежния, разкъсвания на сухожилия или връзки или тендинит причиняват локализирано възпаление около засегнатата става. Навяхванията, разтеженията, разкъсванията и възпаленията често са причинени от прекомерна/повтаряща се употреба, травматични инциденти (спортни инциденти, падания, автомобилни инциденти), физически трудоемки професии и дегенеративни промени с възрастта. Хората с нараняване на меките тъкани изпитват:

Подуване и болка

Чувствителност

Намаляване на подвижността на ставите

Ставна нестабилност

Без подходящи грижи и лечение нараняванията на меките тъкани могат да доведат до хронична болка, хронично възпаление,  увреждане на ставите и остеоартрит. 

Leave a comment