Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

7 етерични масла за повече енергия

7 етерични масла за повече енергия
By март 13, 2023 0 Comment

7 етерични масла за повече енергия

Етеричните масла са нещо повече от субстанции, които просто миришат добре. Те са безценни капчици, които могат да помогнат да освежите деня, да повишите настроението си, лекуват и дори могат да ви дадат повече енергия. И ако се събуждате уморени или вечер се чувствате буквално „изцедени“, ако в средата на деня жадувате само за кафе и нещо сладко, ви предлагаме да погледнете към етеричните масла, които може да се окажат точното и безопасно решение, за усмихнете деня си …без да е необходим кофеин.

Ето кои са най-добрите етерични масла за повече енергия

1. Мента

Ароматът на мента повишава бдителността, засилва мотивацията и може също така да увеличи вашата увереност, скорост и енергия. Проучване със спортисти дори показва, че тези, които са подушили мента преди състезание, се представят по-добре като цяло от тези, които не са го направили.

Етеричното масло от мента също подобрява паметта, концентрацията и ясната мисъл. Още през 90-те години изследвания установяват, че миризмата на мента помага на ученици  да се справят по-добре със задачи, изискващи постоянна концентрация. Това прави аромата на мента голямо предимство по време на тестове в клас или по време на мозъчна атака на работа.

 

2. Цитрусови етерични масла

Лимон, лайм, портокал, грейпфрут. Освен че всички тези масла са изключително полезни за здравето и имунитета, те имат и буквално суперсили.

Те повишават естествено настроението, а проучвания дори установяват, че вдишването на цитрусов аромат поддържа нивата на норепинефрин повишени. Норепинефринът е органичен химикал от семейството на катехоламините, който функционира в човешкия мозък и тяло като хормон и невротрансмитер. Ниските нива на норепинефрин се свързват с липса на енергия и фокус, нарушения на съня и понижаване на настроението.

Това прави цитрусовите етерични масла идеалният аромат за сутринта, за да започнете деня си по енергизиращ начин.

 

3. Розмарин

Ароматът на розмарин подобрява паметта. Има множество изследвания и доказателства, че участници в тестове се справят с 15% по-добре при задачи за памет, ако в стаята има аромат на розмарин.

Друго проучване установява, че вдишването на масло от розмарин води до увеличение на бета вълните във фронталната област, което означава по-висока бдителност. След теста хората казват, че се чувстват по-свежи и активни.

Ароматът на розмарин, както и ароматът на цитрусови плодове, изглежда са перфектният аромат, който да ви помогне да се събудите сутрин и са изключително подходяща комбинация за дифузиране на ученици в клас, по време на учебни сесии или семинари.

4. Лимонова трева

Лимонова трева е растение, което често се използва в напитки, а също и като ароматизатор в храни и билкови чайове.

Проучване потвърди, че етеричното масло от лимонена трева може да помогне за подобряване на когнитивните резултати по отношение на по-дълго задържане на вниманието и по-добро качество на паметта и да повиши настроението по отношение на бдителността и спокойствието .

5. Кедрово дърво

Ароматът на кедрово дърво е чудесно за повече фокус етерично масло. То съдържа повече от 50% сесквитерпени, химикал, който доставя кислород до мозъчните клетки.

Ароматът на кедрово дърво е използван в проучване, което показва много добри резултати при лечение на деца с Разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност.

6. Канела

Миризмата на канела може да има много положителен ефект върху когнитивните задачи, като подобрява по-специално паметта и бдителността.

Проучване установи, че канелата подобрява резултатите при задачи, свързани с процесите на внимание, виртуална памет за разпознаване, работна памет и скорост на визуално-моторна реакция .

В друго проучване , което тества участниците по време на симулирано шофиране, е установено, че ароматът на канела ги прави по-бдителни и засилва мозъчната ви функция.

7. Специална композиция

Разбира се, когато маслата действат в синергия, ефектът е най-добър. Ето защо Vivasan създаде композиция от 100% натурални етерични масла с ободряващо и тонизиращо действие Винаги бодър – Get Up. В нея има масло от Сладък Портокал, масло Мента, Мирта, Евкалипт, Лавандула, масло Хо. Подобна комбинация от натурални етерични масла познати от древността имат ободряващо, освежаващо и тонизиращо действие. Наред с това вдишването може да помогне при високи нива на стрес и при хора в депресивно състояние.

Доказано е, че композицията повишава работоспособността и концентрацията и е идеален спътник по време на пътуване, както за шофьора, така и за пътуващите с него.

 

Наред с етеричните масла има и няколко „златни“ правила, които трябва да следвате, за да бъдете енергични и жизнени и да се спасите от пролетната умора.
- Наспивайте се, опитайте се да си набавяте поне 8 часа сън на денонощие,
-  хапвайте по-лека храна (плодове, зеленчуци и протеини, малко пълнозърнести са идеалният вариант),
- спортувайте (правете това, което харесвате – без значение дали е йога, тай чи или отивате до близкия фитнес),
- стремете се да общувате с позитивни хора (знаем, че понякога може да е трудно),
- отделете време в седмицата, в което да направите нещо само за себе си – може да четете книга, да си пуснете музика и да танцувате, да направите обиколка на магазините или да приготвите някой сладкиш, който отдавна планирате. Това е време само за вас!

 

Leave a comment