Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

8 стъпки за детокс на тялото

8 стъпки за детокс на тялото
By март 17, 2023 0 Comment

8 стъпки за детокс на тялото

Детоксикацията е тенденция, която набира все повече популярност през последните няколко години. Реално идеята за премахване на токсините от тялото съществува от векове, но тенденцията за пиене на определен вид чай , приемане на добавки или консумация на специално формулирани продукти за детоксикация завладяха здравословното и уелнес пространство като буря.

Какво всъщност е детоксикацията, как и колко ефективна може да бъде тя?

Зад името детокс обикновено стои разбирането за отслабване, но всъщност той е много повече – от прочистване на червата, през увеличаване усвояването на хранителни вещества, до повишаване на енергията и помагане яснотата на ума.

Днес в интернет пространството може да попаднете на десетки детокс диети – гладуване, соколечение, клизми, елиминиране на групи храни….И ако някои от тези препоръки могат да носят ползи за здравето сами по себе си, има и такива, които са доста драстични и да доведат до дефицит на важни хранителни вещества, дехидратация или авитаминоза.

Експерти съветват детокс да се прави два пъти в годината (пролет и есен), като всеки режим е добре да бъде съобразен със спецификите на човек – как се храни обикновено, защо има нужда от детокс (цел на детокса), какви са предпочитанията му за храни, какво е моментното му здравословно състояние. С две думи – програма се изготвя според индивидуалните нужди и само от експерт. Следването на режим от списание, от някой интернет сайт или просто, защото ваш познат е имал резултат е не само неефективно, но може да бъде опасно за здравето.

Ето защо ви предлагаме няколко общоприети правила, които са част от всеки детокс режим и които не само няма да ви навредят, но и ще ви помогнат да се почувствате по-леки, по-свежи и заредени с енергия.

Започнете деня си с вода с лимон

Задвижването на храносмилателния ви тракт звучи като чудесен начин да започнете деня, нали? Бонусът е малкото резенче лимон, поклащащо се в чашата ви, което напомня на мозъка ви: „Хей, днес правя здравословен избор!“

Затова започнете деня си с чаша топла или студена  вода с лимон. Пектинът от лимона подпомага храносмилането, което го прави феноменална детоксикираща храна. Водата с лимон също помага за ограничаване на апетита и повишава усещането за ситост .

Изберете здравословна закуска

След водата, хапнете нещо леко и здравословно. Закуската е важна за метаболизма ви след нощния сън. Тъй като говорим за детокс, добре е да пропуснете хляба, зърнените храни или всяка тяхна версия на закуска, тъй като те карат тялото ви да задържа повече вода. Изберете протеини, които ще дадат ситост. Омлет в комбинация с постна шунка е перфектна комбинация от протеини за начало на деня. Или ако сте в движение, изберете вместо това смути.

Добавете:
1 с.л. Артишок с течна форма, за да подпомогнете пречистването на черния дроб и да стимулирате храносмилането.
1 таблетка ябълков оцет след хранене

Ако спортувате – 1 таблетка Linofit, за да подпомогнете горенето на мазнини.

Хранете се редовно и правилно

Детоксът не означава да гладувате. Напротив – постарайте се да имате по едно основно хранене на закуска, обяд, вечеря и поне една  лека закуска  — абсолютно никакво пропускане на хранения! Важното е да се уверите, че приемате само пълноценна, истинска храна. Редовното хранене ви помогне да поставите основата на устойчив хранителен режим.
Какво да ядете - много зеленчуци, постни протеини като пържоли, пиле, риба, яйца и умерено количество здравословни мазнини от ядки, семена или маслини, авокадо.

Изхвърлете пакетираните, преработени храни днес – дори „здравословните“ версии. Това ще гарантира, че премахвате излишния натрий, изкуствени съставки и захар от вашата диета. Също така, заменете солта с билки и подправки, за да овкусите храната. Само след няколко дни ще усетите ефекта.

Препоръчваме Морска сол с билки на Vivasan, която осигурява ценни витамини и минерали; макро- и микроелементи от билки и морски водорасли и придава невероятен вкус на храната.

Добра идея е предварително да планирате и приготвяте храната си. Така няма да се изкушавате да купувате нездравословни храни.

 

Заменете едно кафе с чаша чай

Ако сте свикнали да пиете по 3-4 кафета на ден, заменете едното със зелен чай. Доказано е, че той е богат на антиоксиданти, подпомага метаболизма и храносмилането. А още по-хубавото е, че чаша чай ще ви хидратира и ще ви зареди с енергия.

Движете се

Увеличаването на сърдечната честота означава увеличаване на притока на кръв. Това от своя страна ще помогне на тялото ви да изхвърли токсините. Дори не е нужно да ходите на фитнес, за да се изпотите. Може да направите няколко клека, да изпълните HIIT програма или да потичате. е да ускорите сърдечния си ритъм, да се изпотите и да придобиете по-добро мислене, за да го ускорите отново утре.

Добавете– 1 таблетка Linofit, за да подпомогнете горенето на мазнини. Тази хранителна добавка във формата на капсули е с 450 мг конюгирана линолова киселина [CLA] в 1 капсула, извлечена от концентрат от шафраново масло, витамините В1, В6, С и Е за поддържане и активиране на обменните процеси, корекция на мастната телесна маса.

Правете усуквания

Повечето хора прекарват много време, наведени напред и не правим много усуквания в ежедневието си. И тъй като нашите гръбначни стълбове са създадени, за да се усукват, резултатът може да бъде напрежение в гръбначните мускули – и…бавно храносмилане.

Може би се чудите какво общо има изкривяването на гръбнака с храносмилането. Е, много от органите, които използваме за смилане на храната, са в корема - като червата - и въртеливите движения им помагат да работят ефективно. По принцип усукването може буквално да помогне за придвижването на храната по чревния тракт, което е една добра причина да помислите за подобен тип упражнения.

 

Правете дихателни упражнения

Детоксът на тялото върви с детокс на душата. Стресът, напрегнатият начин на живот се отразяват на храносмилането и на цялостното ни благополучие. Един от най-бързите начини да се отпуснете е чрез дихателни упражнения. Успокояващите дихателни техники помагат на хората незабавно да намалят чувството на безпокойство. Пуснете дифузер с етерично масло като тамян, нероли, лавандула за релаксиращ ефект.

Изключете телефона си

Повечето от нас са залети с постоянни известия. Всички тези звукови сигнали и бръмчене оказват незабавно въздействие върху умственото и емоционално състояние и дългосрочно въздействие върху вашето здраве. Проучване, което изисква хора да изключат телефоните си за 24 часа, показва, че много от участниците съобщават, че се чувстват по-малко стресирани с изключени телефони. До такава степен, че две трети от участниците решават да превърнат изключването на телефоните си в редовна практика и след две години поддържат по-ниска склонност към разсейване и стрес.

Защо не предизвикате себе си за 24 часа без телефона си? Ако това ви се струва твърде трудно, можете да започнете, като изключите известията си. Друго скорошно проучване показва, че само чуването на бръмченето на телефона вреди на продуктивността. Ако искате да детоксикирате тялото и ума си, можете да започнете, като се опитате да задържите вниманието си върху това, което всъщност е важно за вас, вместо върху телефона.

 

Leave a comment