Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Възстановяване след инсулт

Възстановяване след инсулт
By март 22, 2023 0 Comment

Възстановяване след инсулт

Инсултът е определен като една от водеща причина за инвалидност и смърт в световен мащаб, а страната рекордьор по заболяване и смъртност е България. Причините за инсулт могат да бъдат много - от високо кръвно налягане, висок холестерол, тютюнопушене, диабет, до затлъстяване и фамилна обремененост с инсулт. В някои случаи инсултите могат да бъдат причинени и от генетични или автоимунни нарушения.

След изкаран инсулт лекарите често предписват стандартни медицински грижи, като лекарства и терапия. Изследванията обаче показват, че наред с тях терапиите с допълнителна и алтернативна медицина (CAM), като акупунктура, йога и масажна терапия, също могат да бъдат от полза.

Ето шест подкрепени с доказателства начина за лечение на инсулт с помощта на допълнителни и алтернативни лекарства:

1. Акупунктурата намалява болката и депресията

Като древна китайска медицина, която включва третиране по кожата с фини игли, акупунктурата се налага като обещаващ алтернативен подход за възстановяване след инсулт.

Акупунктурата се използва като форма на рехабилитация след инсулт в Китай от хиляди години, въпреки че става все по-често практикувана в западните страни. Освен да улесни възстановяването на движенията, акупунктурата подобрява функцията на нервната система като изпраща сигнал, за да насърчи правилното задействане на нервните импулси в мозъка, гръбначния мозък и периферните нерви. Освен това отпуска напрегнатите мускули и намалява възпалението, като по този начин помага при болката и спастичността, които могат да изпитат пациентите с инсулт.

Проучване, публикувано в International Journal of Molecular Sciences, разглежда ефективността на акупунктурата като лечение на исхемичен инсулт и установява, че лечението насърчава растежа и развитието на тъкан в централната нервна система и регулира церебралния кръвен поток при исхемичен инсулт.

Освен това, проучване, публикувано през март 2017 г. в списанието Medicines , установи, че акупунктурата може да има благоприятен психологически ефект върху пациентите след инсулт, намалявайки риска от депресия.

2. Йога може да помогне за увеличаване на обхвата на движение

Проблемите с баланса и координацията са често срещани след инсулт и практикуването на йога може да помогне за подобряване на тези увреждания.

Наблюдение, описано в American Journal of Recreation Therapy, изследва ефектите от йога върху 26 човека с инсулт. След осемседмична йога интервенция участниците съобщават за подобрена емоционална регулация, повишена стабилност и обхват на движение, както и подобрения в активността.

Йога терапията може да помогне на пациентите да подобрят баланса си, както и качеството на живот. Целенасочената работа с упражнения за разтягане, укрепване, осъзнаване на тялото и баланс са някои от начините, по които йога терапията може да доведе до ползи за пациенти с инсулт.

 

3. Тай Чи помага за подобряване на баланса

Тай Чи е древна китайска практика, която включва поредица от бавни движения и разтягания, съчетани с дълбоко дишане. Тялото и умът работят заедно, за да извършват координирани движения, като се фокусират върху всяка поза  докато преминава към следващата.

Изследванията показват, че практиката може да помогне и на пациентите с инсулт да подобрят баланса.

4. Масажът може да подобри фините двигателни умения

Предимствата на масажа са много, а за хора, прекарали инсулт, ползите са неоценими. Рехабилитационният масаж може да помогне за подобряване на ежедневните дейности, за съня и да облекчат болката. Комбинация на крем Календула на Вивасан с етерични масло от хвойна или крем Хвойна на Вивасан нанесени с масажни движения е доказано, че облекчават болката и тонуса.

5. Ароматерапията облекчава стреса

Ароматерапията е естествено средство за облекчаване на стреса дори е доказано, че помага при депресия, мигрена , болка, тревожност и синдром на неспокойните крака.

За пациенти с инсулт ароматерапията може да бъде алтернативна терапия. Доказателство за това е малко проучване, публикувано през август 2017 г. в Journal of Physical Therapy Science. В него 14 пациенти с инсулт са разделени на две групи: на едната е приложен масаж на гърба и вана за крака с етерично масло пет пъти за една седмица, а другата група е получила същата терапия без маслата.

Участниците, които са имали ароматерапия в допълнение към масажа, съобщават за значително по-нисък физически и психологически стрес, както и подобрение в настроението. Освен това групата с ароматерапия, е с по-високо удовлетворение от съня от контролната група.

6. Хранителните добавки могат да подобрят неврологичните функции

Възстановяването след инсулт еизключително трудно и бавно, но с помощта на качествени хранително добавки, процесът може да се облекчи.

Омега 3 мастните киселини са ключови за пациенти, прекарали инсулт. В комбинация с масло от крил те подобряват сърдечната дейност и допринася за поддържане на здравословни нива на холестерол и триглицериди; подобрява кръвообращението; допринася за повишаване нивата на „добрия” (HDL) и намаляване нивата на „лошия” (LDL) холестерол; способства за подобряване на мозъчната дейност, паметта и концентрацията; превенция е за мозъка, централната нервна система и очите от увреждания, причинени от свободните радикали.

Гинко билоба е едно от най-популярните лечебни растения в света. Листата му съдържат 198 активни съставки, които намаляват количеството на холестерола, поддържат еластичността на кръвоносните съдове, елиминират свободните радикали, стимулират мозъка, усилват паметта, имат съдоразширяващо действие. Гинколин форте е чудесно помощно средство за всички заболявания на нервната система, подкрепя мозъчната дейност, нервната, сърдечно-съдовата система и храносмилателната система, подобрява паметта, поддържа нормалното кръвоснабдяване, подобрява концентрацията, придава тонус и енергия.

Храненето е много важно при пациенти, претърпели инсулт, категорични са експертите. Много от тях препоръчват прием на Артишок. Екстрактът от Артишок съдържа активното вещество – биофлавоноид цинарин. Известен като мощен антиоксидант, мощен хепатопротектор, стимулира извеждането от организма на соли на тежки метали, шлаки, излишни течности, стимулира имунната защита, активизира клетъчната обмяна.

Установено е, че има специален протеин, който може да помогне за възстановяването след инсулт, наречен невротрофичен фактор, получен от мозъка , или BDNF. Този протеин помага за невропластичността, като подпомага растежа на нови неврони и синапси в мозъка. Сред най-здравословните храни за възстановяване след инсулт, които насърчават производството на BDNF, са боровинките. Доказано е, че богатите на антиоксиданти боровинки помагат за регулиране на BDNF. Тези плодчета обаче не са достъпни целогодишно, затова може да взимате Черна боровинка Витал - натурална хранителна добавка в течна форма, изключително полезна за сърцето и кръвоносните съдове.

Разбира се, наред с това пълният набор от витамини и минерали, пробиотиците и хранителни добавки за намаляване на холестерола като Ябълков оцет, са ключови, когато търсим натурални средства за възстановяване след инсулт.

Преди всичко обаче е важно е да бъдете внимателни и последователни, да се консултирате с вашия лекар, преди да вземете нови добавки, тъй като те могат да повлияят на лечението или да променят състоянието.

 

Leave a comment