Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Доказани ползи от маслото от смирна

Доказани ползи от маслото от смирна

Доказани ползи от маслото от смирна

Смирна или мирта е един от даровете (заедно със златото и тамяна), които тримата мъдреци носят на новородения Исус. В Библията миртата се споменава 152 пъти, предвид важността на билката в Библията.

Маслото от смирна е използвано като подправка, натурален лек при различни заболявания. Изследвания доказват нейната антиоксидантна активност и потенциал за лечение на рак. Също така е доказано, че е ефективна в борбата с някои видове паразитни инфекции.

Какво е смирна?

Смирната е смола или подобно на сок вещество, което идва от дървото Commiphora myrrha, разпространено в Африка и Близкия изток.

Маслото се получава като стволовете на дърветата режат, за да се освободи смолата. Тя се оставя да изсъхне и когато придобие вид на сълзи по целия ствол, се събира и чрез парна дестилация се добива етеричното масло. То е и едно от най-използваните етерични масла в света.

Маслото от смирна има димна, сладка или понякога горчива миризма. Самата дума смирна идва от арабската дума „murr“, което означава горчиво. То е с жълтеникав, оранжев цвят с вискозна консистенция. Обикновено се използва като основа за парфюми и други аромати.

Основните активни съединения в смирната са терпеноиди и сесквитерпени, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. Сесквитерпените имат ефект върху нашия емоционален център в хипоталамуса, помагат за запазване на баланса и хармонията.

Като цяло масло от смирна е популярно заради неговите духовни и медитативни качества, използва се основно с религиозни церемонии, в йога класове или за молитва , обикновено в комбинация с тамян.

Масло от смирна има отхрачващи свойства, затова е и едно от маслата, които са в състава на Респира – композиция от етерични масла за подпомагане на дишането, за отваряне на дихателните пътища. Когато действа в синергия с други масла като лавандула, лимон и манука, то носи още ползи за тялото.

Но нека да поговорим още малко за това толкова ценно и интересно масло. Ето някои от основните ползи от използването на масло от смирна:

 

Антиоксидант и противоракови свойства

Проучвания показват високия антиоксидантен капацитет на смирната, което го прави много мощно масло и с потенциални противоракови ползи. Смирната инхибира растежа на осем различни вида ракови клетки, по-специално при гинекологични ракови заболявания. Все още са необходими обаче допълнителни изследвания, за да се определи точно как да се използва смирна за лечение на рак.

Антибактериални и противогъбични ползи

Етеричното масло от смирна има противовъзпалителни и аналгетични свойства, които могат да помогнат за облекчаване на болката и възпалението. Обикновено се използва за лечение на мускулни болки, болки в ставите и болки в гърба. Може също да се прилага локално върху засегнатата област за незабавно облекчение.

Облекчение при проблеми с горните дихателни пътища

Масло от смирна може да действа като отхрачващо средство за облекчаване на симптомите на кашлица и настинка. То е чудесно за облекчаване на запушванията и помага за намаляване на храчките.

Повишава имунитета

Етеричното масло от смирна има антимикробни свойства, които могат да помогнат за укрепване на имунната система. Може да се бори срещу бактерии, вируси и гъбички, които могат да причинят заболявания. Също така е ефективен при предотвратяване на инфекции и укрепване на цялостното здраве.

Подобрява храносмилането

Етеричното масло от смирна може да помогне за подобряване на храносмилането, като стимулира производството на храносмилателни ензими. Може също така да облекчи болки в стомаха, подуване на корема и запек, като се прилага локално в областта на корема.

Облекчава стреса и безпокойството

Етеричното масло от смирна има успокояващ и заземяващ ефект върху ума и тялото. Може да намали нивата на стрес и тревожност и да насърчи релаксацията. Освен това може да подобри качеството на съня и да намали безсънието.

Подобрява духовната практика

Етеричното масло от смирна се използва в духовни и религиозни практики от векове. Смята се, че има пречистващ ефект върху ума и тялото и може да помогне за подобряване на медитацията и молитвата. Може да се използва и в арома дифузер за създаване на спокойна и спокойна атмосфера.

Помага за предотвратяване на заболявания на венците и инфекции на устата

Благодарение на своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, смирната може да помогне за облекчаване на възпаление на устата и венците, причинено от заболявания като гингивит и язви в устата.

Често се използва като съставка във вода за уста и паста за зъби.

Помага при лечение на хипотиреоидизъм

Смирната е лекарство за хипотиреоидизъм или лошо функциониране на щитовидната жлеза в традиционната китайска медицина и аюрведическата медицина . Някои съединения в смирната може да са отговорни за стимулиращите щитовидната жлеза ефекти.

Поставете две до три капки директно върху областта на щитовидната жлеза дневно, за да намалите симптомите.

Лечение на язви и рани

Смирната има силата да повишава функцията на белите кръвни клетки, критични за заздравяването на рани. Установено е, че намалява честотата на язви и подобрява времето за заздравяване в проучване, публикувано в Journal of Immunotoxicology. Проучване през 2010 г. открива, че локалното приложение на масло от смирна спомага за повишаване на белите кръвни клетки около кожните рани, което води до по-бързо заздравяване.

Здраве на кожата

Етеричното масло от смирна има антисептични и стягащи свойства, което го прави отлично средство за кожни проблеми. Може да се използва за лечение на акне, екзема и други кожни заболявания. Освен това може да намали появата на бръчки и фини линии и да подобри еластичността на кожата.

Подобно на други етерични масла, практиката на използване на смирна заради нейните ползи за здравето, се използва от хиляди години. И тъй като е тясно свързана с нашите емоции и спомени, а нашите рецептори за мирис се намират до емоционалните центрове в нашия мозък, амигдалата и хипокампуса, ефектът настъпва почти веднага.

Рискове и странични ефекти

Смирната има някои странични ефекти, които трябва да се имат предвид, преди да се използва терапевтично. Както винаги, най-добре е първо да говорите с вашия консултант по ароматерапия преди да я използвате, особено ако сте с чувствителна кожа и нанасяте локално.

Бременните жени трябва да избягват смирна, защото може да засили контракциите на матката.

Leave a comment