Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Предупредителни знаци за проблеми с очите

Предупредителни знаци за проблеми с очите
By май 03, 2023 0 Comment

Предупредителни знаци за проблеми с очите

Много хора вярват, че проблемите със зрението идват най-вече с възрастта. Факт е, че по-възрастните хора са изложени на повишен риск от редица очни заболявания, но проблеми със зрението могат да възникнат на всяка възраст, а в последните години възрастовата граница пада все повече и повече.

Сериозните проблеми с очите често не причиняват болка, но е добре всеки да познава  симптомите на потенциални проблеми със зрението, за да избегне сериозни увреждания с очите.

И ако често тези проблеми са сравнително незначителни, като лека хиперопия (далекогледство) или миопия (късогледство), и двете могат да бъдат коригирани с очила или контактни лещи, съществуват и сериозни заболявания като глаукома, отлепване на ретината, диабетна ретинопатия и свързана с възрастта влажна макулна дегенерация могат да причинят сериозни проблеми с очите, ако вашият очен лекар не ги открие и лекува навреме .

Ето няколко предупредителни знака, които не трябва да пренебрегвате при сериозни проблеми с очите.

1. Зачервявания на очите

Зачервяването на окото може да бъде причинено от много различни състояния и наранявания, които могат да доведат до дразнене, подуване и загуба на зрението. Обикновено малките кръвоносни съдове на очите се възпаляват, правейки бялото на очите да изглежда розово или червено.

Червените очи могат да са индикация, че очите ви са раздразнени, но може да са признак за по-голям проблем или инфекция. Ако зачервяването е за продължителен период от време, е добре да направите преглед .

2. Трудно виждане нощем

Ако имате проблеми с фокуса и яснотата на виждането, когато навън се стъмва, това е симптом за проблем с очите. В нормално състояние очите могат лесно да се адаптират между добре осветени и тъмни места, но някои проблеми с очите могат да затруднят това.

Проблемите с нощното виждане могат да бъдат индикатор за катаракта или пигментен ретинит.

3. Главоболие

Обикновено свързваме главоболието с емоционален или физически стрес, или високо кръвно налягане. Главоболието може да засегне различни части на главата, в зависимост от причината и може да се усеща като тъпа болка, остра болка или пулсиране в слепоочията. Ако лекарствата без рецепта не облекчат главоболието ви или болката продължава дълго време, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Главоболието може да бъде свързано и с различни очни проблеми, някои от които се считат за спешни очни състояния. Някои очни заболявания, които главоболието може да показва, са закритоъгълна глаукома, рефрактивна грешка, мигрена, фотокератит.

4. Чувствителност към светлина

Чувствителността към светлина е състояние, което причинява неудобство на ярка светлина, обикновено наричано фотофобия. Леката фотофобия кара човек да присвива очи в ярко осветена стая или навън. По-тежките случаи могат да причинят значителна болка, когато очите са изложени на каквато и да е светлина.

Чувствителността към светлина също е често срещан симптом на няколко различни очни състояния, свързани със светлинна чувствителност. Те включват катаракта, абразия на роговицата, алергии, кератоконус, мигрена, страбизъм (кривогледство).

5. Петна в зрителното поле

Ако виждате петна, точки, линии или паяжини, които се появяват в зрителното поле, или мигащи светлини или светкавични ивици, това говори за проблем с ретината.

Обикновено тези симптоми са безвредни и обикновено избледняват и изчезват с времето, но ако проблемът се задълбочи, може да става въпрос за сериозни състояния като диабетна ретинопатия, очен лимфом, разкъсана или отлепена ретина, увеит.

6. Сухи очи

Сухото око дава усещане за песъчинки, драскотини и раздразнения. Сухото око е хронично състояние, което обикновено възниква, когато очите не произвеждат достатъчно сълзи, за да останат смазани.

Сухотата в очите обаче може да е показателна и за по-сериозни състояния като хронично сухо око, блефарит, парализа на Бел.

7. Прекомерно сълзене

Ако очите ви отделят твърде много сълзи и непрекъснато сълзят, може да изпитвате различни проблеми. Раздразнените очи произвеждат сълзи в опит да смажат и успокоят очите.

Обикновено разкъсването може да бъде свързано с бактериален кератит, запушен слъзен канал, конюнктивит, алергии.

8. Замъглено или изкривено зрение

Замъгленото или изкривено зрение е често срещан симптом на различни очни заболявания . Ако забележите внезапни, значителни промени в зрението си, трябва да се обърнете към вашият лекар възможно най-скоро.

Честите очни заболявания, които могат да причинят замъглено или изкривено зрение, включват свързана с възрастта макулна дегенерация, астигматизъм, катаракта, конюнктивит, отлепена или разкъсана ретина, кератоконус, оток на макулата.

9. Подуване

Подуването на или около окото може да бъде резултат от травма на главата, шията или лицето. Тъканите в окото или клепачите могат да се раздразнят и възпалят, причинявайки типичния подут, обезцветен вид.

Подуването може да показва сериозен проблем с очите. Често срещаните проблеми включват черно око, блефарит, запушен слъзен канал, конюнктивит (розово око), склерит.

Leave a comment