Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Победа над рака: как да се грижите се за тялото си след лечението

Победа над рака: как да се грижите се за тялото си след лечението
By май 04, 2023 0 Comment

Победа над рака: как да се грижите се за тялото си след лечението

Диагноза рак е събитие, променящо живота. Това е неизвестен път, който предстои да бъде извървян и пътуване, което може да има значително въздействие върху физическото, емоционалното и психическото благосъстояние на човек. Излекуването или ремисията за  много хора означава нова фаза от живота, където поддържането на здравословен начин на живот е съществено значение за неговото възстановяване и цялостно качество на живот.

Промяната към здравословен начин на живот след рак е от решаващо значение както за физическото, така и за емоционалното възстановяване. Като цяло препоръките за хора, преживели рак не се различават от тези за всеки, който иска по-добро здраве - спортувайте, спазвайте балансирана диета, поддържайте здравословно тегло, осигурете си качествен сън, опитайте се да избягвате стреса, спрете или намалете до минимум пушене и алкохол.

За хората, преживели онкологично заболяване тези стратегии са не само силно препоръчителни, но и е доказано, че могат да подобрят качеството на живот в дългосрочен план. Разбира се, всяка една промяна трябва да бъде правена след консултация с лекуващия лекар, както и да се внимава за необичайни състояния или признаци.

Упражнения

Доказано е, че редовните упражнения повишават усещането за благополучие след лечение на рак и могат да ускорят възстановяването.

Според проучвания хората, преминали през онкозаболяване, които спортуват, съобщават за

- Повишена сила и издръжливост
- По-малко симптоми на депресия
- По-малко безпокойство
- По-добро настроение
- По-високо самочувствие
- По-малко болка
- По-добър сън
- По-нисък риск от рецидив на рака

Наред с това упражненията са полезни за сърцето, белите дробове и за физическата форма като цяло. Важно е да започнете с малки стъпки, а преди да започнете каквато и да е тренировъчна програма, да се консултирате с лекар.

Факт е, че понякога страничните ефекти от лечението, като умора, могат да откажат човек. Затова е важно да предприеме действия  когато почувства, че е готов.

Хранете се балансирано

Промяната в диетата – включване на много плодове и зеленчуци, както и пълнозърнести храни, е много важна. При хора, преминали през онкологично заболяване, е препоръчително да ядат поне 2,5 до 3 чаши зеленчуци и 1,5 до 2 чаши плодове всеки ден.

Изберете здравословни мазнини, включително омега-3 мастни киселини, като тези в рибата и орехите. Ако не може да си набавите, взимайте омега под формата на добавка.

Хапвайте протеини с ниско съдържание на наситени мазнини, като риба, постно месо, яйца, ядки, семена и бобови растения.

Заложете на здравословни източници на въглехидрати, като пълнозърнести храни, бобови растения и плодове и зеленчуци.

Храненето по този начин ще гарантира, че получавате много от витамините и хранителните вещества, от които се нуждаете, за да направите тялото си силно.

Наред с това взимайте и комплекс витамини и минерали като All day Fit.

Няма определена диета или определени хранителни вещества могат да предпазят човек от повторна поява на рака. Проучванията, изследващи диети с ниско съдържание на мазнини или диети, които съдържат специфични плодове и зеленчуци, дават смесени резултати. Като цяло е добра идея да се храните разнообразно, като наблягате на плодовете и зеленчуците.

Освен това е хубаво да включите и приема на Артишок Цинарин. Натуралната хранителна добавка е в течна форма, въздейства благоприятно върху черния дроб и цялата храносмилателна система, допринася за пречистване на организма от вредните въздействия на лекарствата.

След химиотерапия ниският хемоглобин е често срещан проблем. За да стабилизирате нивата, взимайте Боровинка Витал. Хранителната добавка е под формата на натурална напитка, на базата на черна боровинка и е идеална за попълване на дефицита от желязо, витамини и минерали в организма.

Поддържайте здравословно тегло

По време на лечението може да сте наддали или отслабнали. Затова тук работата с вашия лекар е много важна. Нека да ви препоръчва лекар – нутриционист, който може да изготви най-добрия за вас хранителен план, съобразен със специфичните ви нужди, движение и цели.

Когато имате човек, на който може да се доверите, ще бъде по-лесно да контролирате гаденето, болката или други странични ефекти от лечението на рак.

Сега е моментът, в който е добре да започнете да приемате пробиотик, за да възстановите  нормалната флора на стомашно-чревния тракт. Флорамакс на VIVASAN се препоръчва при дисбактериоза на червата и кандидоза след антибиотици, както и сулфонамиди, цитостатици, лъчева и химиотерапия.

Почивайте

Проблемите със съня са по-често срещани при хора с рак и преживели рак. Това може да се дължи на физически промени, странични ефекти от лечението, стрес или други причини.

Затова и набавянето на достатъчно сън е важна част от възстановяването. Сънят дава време на ума и тялото ви да се възстановят и освежат, може да засили мозъчната функция, да подобри хормоналната функция и да понижи кръвното налягане. Сънят е здраве, затова опитайте да  спите поне седем часа всяка нощ.

Включете антиоксиданти

Вече сме писали за антиоксидантите и колко важни съединения са те, защото подобряват деленето на клетките, потискат процесите на стареене, борят се със свободните радикали. Затова е изключително важно е да включите антиоксидантите под формата на хранителни добавки в процеса на лечение. Една от най-добрите такива е Масло от семена на нар. Маслото от нарови семки е мощен антиоксидант, превъзхождащ по сила на въздействието си зеленият чай и червеното вино. Лечебните свойства на наровото масло са тясно свързани с огромното количество витамин Е (в най-рядката му природна форма гама-токоферол), стероли, полифеноли и натурални растителни естрогени (17-алфа-естрадиол). 

Маслото от семки на нар се счита за еликсир на младостта, тъй като съдържа пуникова киселина – омега-5 конюгирана мастна киселина, която е ефективна за клетъчната регенерация и пролиферация и значително забавя процеса на стареене.

То се препоръчва изключително при ракови заболявания и по време на химиотерапия, за прочистване на артериите и регулиране на холестерола.

Друг мощен антиоксидант е зеленият чай. За да може да се възползвате от действието му обаче, трябва да изпивате по много чаши на ден. Не всеки харесва обаче вкуса на зеления чай, затова може да го взимате под формата на таблетки -  комбинация от зелен чай, мента, селен и натурален витамин Е. Проучванията показват, че той повишава устойчивостта на организма към онкологични заболявания и инфекции и стимулирането на по-бързо възстановяване след оперативни интервенции.

Наред с това се препоръчва и Нигенол. Маслото от черен кимион е известно на човечеството от много дълбока древност и е използвано при алергични състояния, за поддържане на имунитета и защитните сили, има мощно антиоксидантно действие и защитава на клетките от оксидативен стрес.

Намалете стреса

Безспорно физическите, емоционалните и социалните ефекти от рака повлияват на всеки, преминал през него. Няма доказателства, че овладяването на стреса подобрява шансовете за оцеляване при рак, но използването на ефективни стратегии за справяне със стреса може значително да подобри качеството на живот. Експерти препоръчват да опитате:

Техники за релаксация или медитация
Консултации
Групи за подкрепа
Упражнение
Връзката с приятели и семейство

Спрете употребата на тютюн и намалете алкохола

Откажете се от навика веднъж завинаги. Пушенето ви излага на риск от повторна поява на рак. Ако сте опитвали да се откажете в миналото, но не сте имали голям успех, потърсете помощ.

Ако пиете алкохол, нека бъде умерено. За здрави възрастни това означава до едно питие на ден за жени от всички възрасти и мъже над 65 години и до две напитки на ден за мъже на 65 години и по-млади.

 

Пътят, който ще изминете е дълъг, но с малки стъпки, ще изградите здравословен начин на живот. За да постигнете всички тези цели, направете каквото можете и правете промените бавно. И най-важното - останете позитивни.

Leave a comment