Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Естествени средства при слънчево изгаряне

Естествени средства при слънчево изгаряне
By май 04, 2023 0 Comment

Естествени средства при слънчево изгаряне

Лятото е времето за забавления, плаж, пътувания и.... слънчеви изгаряния. Ако кожата ви е незащитена и чувствителна, изгарянето може да отнеме само няколко минути. Но не се притеснявайте: когато имате правилните средства, лесно ще се справите с изгарянията.

Какво да направите за незабавно облекчение от слънчево изгаряне?

За да облекчите болката, е важно да вземете бързо мерки веднага щом забележите, че кожата ви е изгорена. Ключът е да понижите температурата на кожата си и да предотвратите по-нататъшно увреждане. Ето какво трябва да направите:

Махнете се от слънцето. Намерете малко сянка, влезте на закрито или поне покрийте  кожата с дрехи, чадър или нещо друго, което ще блокира слънцето.

Хидратирайте. Слънчевото изгаряне отвежда водата от други части на тялото към кожата ви. Пийте много вода - веднага и няколко дни след това - за да избегнете дехидратация.  

Вземете студен душ или вана. Въпреки че може леко да щипе, краткият студен душ ще понижи температурата на кожата ви и ще намали възпалението.

Кога да посетите лекар за слънчево изгаряне

Повечето слънчеви изгаряния са от първа степен, които причиняват зачервяване и болка - и обикновено можете да ги лекувате у дома. Ако сте прекарали продължително време на слънце, може да имате изгаряне от втора степен, което причинява мехури.

В този случай нанесете студени компреси или овлажнител. Не пипайте мехура, защото може да причини инфекция. Ако мехурът се отвори, почистете мястото  и нанесете антибиотичен мехлем, покрийте с марля.

Сърбеж - опитайте се да избягвате чесането на сърбежа, тъй като това ще забави заздравяването и може да доведе до кожна инфекция. Опитайте еднопроцентов крем с хидрокортизон или вземете антихистамин.

Болка и парене - вземете аспирин или ибупрофен и избягвайте да излагате кожата на по-нататъшно увреждане от слънцето.

Гореща кожа - ако кожата ви е гореща на допир, вземайте често хладни душове и пийте много вода, за да останете хидратирани.

Лющене на кожата - отнасяйте се към кожата си внимателно и не дърпайте белещата се кожа. Нанесете овлажнител като алое вера.

Домашни средства за слънчево изгаряне

Студени компреси. Нанесете чиста, без мъх студена кърпа или кърпа няколко пъти на ден за 10-15 минути.

Оцет. Ябълковият оцет може да насърчи заздравяването и да възстанови pH баланса. За да използвате това, добавете една чаша ябълков оцет към ваната.

Етерични масла. Маслото от мента, лавандула, лайка и чаено дърво могат да намалят възпалението и да охладят кожата, но не забравяйте да разредите етеричните масла с масло „носител“, като бадемово масло, или добавете етеричните масла към овлажнител като алое вера.

Овесени ядки - овесената каша е естествено противовъзпалително средство. Можете да направите паста от овесени ядки и студено мляко и да я нанесете върху кожата си или да добавите овесени ядки към хладна вана и да се потопите в нея.

Кокосово масло - това многофункционално масло е богато на естествени мазнини като линолова и лауринова киселини, които имат овлажняващи и антимикробни свойства. Най-добре е по-късно в процеса на оздравяване, за да поддържате кожата хидратирана.

Алое вера. Алоето съдържа химикали, които имат антибактериални и противовъзпалителни свойства. Уверете се, че използвате продукти от 100% алое, за да успокоите слънчевото си изгаряне.

Хамамелис- нанесен върху кожата, той може да осигури противовъзпалително облекчение.

Ето какво да очаквате, когато слънчевото ви изгаряне заздравее:

Колко време отнема заздравяването на слънчево изгаряне? Колкото по-лошо е изгарянето, толкова повече време отнема заздравяването му. Лекото слънчево изгаряне обикновено се лекува за няколко дни, докато тежкото слънчево изгаряне с мехури може да отнеме седмици, за да изчезне.

Как изглежда лечебното слънчево изгаряне? При леко слънчево изгаряне заздравяващата кожа постепенно ще загуби розовия или червения си цвят и ще се върне към нормалното. При умерено слънчево изгаряне външният слой на кожата може също да се отлепи. При по-тежко слънчево изгаряне може да видите мехури, които ще избледнеят с времето (не ги пукайте умишлено!).

Съвети за предотвратяване на слънчево изгаряне

Важно е да знаете как да лекувате слънчево изгаряне. Още по-добре е да знаете как да го предотвратите. Слънчевото изгаряне не е само болезнено – то повишава риска от развитие на рак на кожата  и ускорява образуването на бръчки.

 Ето няколко прости стъпки за защита на кожата ви:

Избягвайте слънцето от 10 до 16 часа, когато ултравиолетовите лъчи са най-силни.

Не използвайте солариуми.

Покрийте се с шапки, дълги ръкави, панталони и чадъри за защита от слънцето.

Използвайте слънцезащитен крем с най-малко 15-30 SPF. Не забравяйте да нанасяте слънцезащитния крем на всеки 2 часа или след плуване и не забравяйте да защитите устните си. Нанесете слънцезащитен крем 30 минути преди да излезете навън, дори ако е облачно.

Leave a comment