Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Как да поддържаме здравето на очите си?

Как да поддържаме здравето на очите си?
By май 07, 2023 0 Comment

Как да поддържаме здравето на очите си?

Редовните очни прегледи са само един от многото начини, с които можете да помогнете на зрението си или да предотвратите евентуални проблеми. Освен редовните профилактични прeгледи има редица от мерки, които може да вземете, за да запазите здравето на очите си.

1. Приемайте достатъчно основни витамини и минерали

Витамините А, С и Е, както и минералът цинк, съдържат антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на дегенерация на макулата. Това е състояние, при което макулата - частта от окото, която контролира централното зрение - се влошава.

Храните, източници на тези важни хранителни вещества включват разнообразие от цветни зеленчуци и плодове, като моркови, червени чушки, броколи, спанак, ягоди, сладък картоф, цитруси, Храни, богати на омега-3 мастни киселини, като сьомга и ленено семе.

2. Не забравяйте каротеноидите

Редица хранителни вещества също са ключови за подобряване на зрението. Сред тях са лутеин и зеаксантин, които са каротеноиди, открити в ретината. Можете също така да ги намерите в листни зелени зеленчуци, броколи, тиквички и яйца.

Лутеинът и зеаксантинът могат да се приемат под формата на добавки. Тези каротеноиди помагат за защитата на макулата, като подобряват плътността на пигмента в тази част на окото и абсорбират ултравиолетова и синя светлина.

3. Останете във форма

Да, упражненията и поддържането на здравословно тегло могат да помогнат на очите ви, не само на талията. Диабет тип 2, който е по-често срещан при хора с наднормено тегло или затлъстяване, може да причини увреждане на малките кръвоносни съдове в очите.

Това състояние се нарича диабетна ретинопатия. Твърде много захар, циркулираща в кръвта ви, наранява деликатните стени на артериите. Диабетната ретинопатия кара много малките артерии в ретината – светлочувствителната задна част на окото – да пропускат кръв и течност в окото, което уврежда зрението.

Проверявайте нивата на кръвната захар редовно и поддържайте добра форма, за да намалите  шансовете ви за развитие на диабет тип 2 и многобройните му усложнения.

4. Вземете мерки срещу хроничните заболявания

Диабетът не е единственото заболяване, което може да повлияе на зрението ви. Други състояния, като високо кръвно налягане и множествена склероза, са потенциална заплаха и са свързани с хронично възпаление, което може да увреди здравето ви.

Възпалението на зрителния нерв например може да причини болка и дори пълна загуба на зрението. Докато заболяване като множествената склероза не може да бъде предотвратено, можете да се опитате да го управлявате със здравословни навици и лекарства.

Високото кръвно налягане може да бъде ефективно лекувано със здравословна за сърцето диета, упражнения и антихипертензивни лекарства.

5. Носете защитни очила

Без значение дали се разхождате в парка, работите в гаража си или правите научен експеримент,  жизненоважно е да защитите очите си с подходящи очила.

Качествените очила са от съществено значение за здравето на очите, инвестирайте в чифт, който да ви гарантира защита. Носенето на шапка с широка периферия също може да помогне за предпазване на очите ви от увреждане от слънцето.

7. Следвайте правилото 20-20-20

Очите ви работят усилено през деня и се нуждаят от почивка от време на време. Напрежението може да бъде особено интензивно, ако работите на компютър за дълги периоди. За да облекчите напрежението, следвайте правилото 20-20-20.

Това означава, че на всеки 20 минути трябва да спрете да се взирате в компютъра си и да погледнете нещо на 20 фута разстояние за 20 секунди.

Едно просто упражнение за очите може да помогне за предотвратяване на напрежението в очите и да подобри зрителната острота. Например, фокусирането върху отдалечени обекти и след това преместването на фокуса към по-близки обекти може да помогне за укрепване на очните мускули и намаляване на напрежението в очите.

8. Хидратацията е важна

Пиенето на много вода може да помогне за предотвратяване на сухота в очите и да подобри цялостното здраве на очите. Дехидратацията може да причини напрежение в очите, замъглено зрение и сухота, което води до дискомфорт и потенциално увреждане на очите.

В заключение, поддържането на здрави очи е от съществено значение за цялостното ни благосъстояние. Чрез включването на природни средства като балансирана диета, хидратация, упражнения, защита на очите, упражнения за очите и естествени капки за очи, можем да помогнем за предотвратяване на проблеми с очите и поддържане на оптимално здраве на очите. Както винаги, важно е да се консултирате със здравен специалист, преди да опитате каквито и да било нови средства или лечения за очни проблеми.

 

Leave a comment