Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Лесни и здравословно начини за детокс на тялото ви

Лесни и здравословно начини за детокс на тялото ви
By юли 17, 2021 0 Comment

Лесни и здравословно начини за детокс на тялото ви

Когато се спомене думата „детокс“, повечето хора си представят глад, диета само на сокове, пълни със „суперхрани“ или какви ли не чудодейни добавки, потене в спа центъра и постоянно усещане за глад и изтощение. Всъщност това съвсем не е така, защото с няколко лесни промени в ежедневието, може да пречистите тялото си да се почувствате по-здрави от всякога.

Ето няколко начина да направите здравословен и лек детокс на организма, с който ще се почувствате по – жизнени и енергични, а освен това летните месеци са перфектни за прилагането му.

Изключете захарта

Първо правило е без никаква захар - и това включва мед, меласа и изкуствени подсладители. Ако все пак желанието за сладко е неустоимо, вместо да посегнете към поничка, бисквитка или кекс, изберете по-здравословна алтернатива. Само малко количество тъмен шоколад (с поне 70 % съдържание на какао) помага да се ограничи желанието както за сладко, така и за солено. Друг вариант е да хапнете плод - естествените захари ще потиснат нуждата от сладост и ще ограничат жаждата.

Експертите препоръчват да добавяте канела вместо захар към храните, тъй като тя помага за контрол на кръвната захар. Поръсете върху овесени ядки или натурално кисело мляко, или добавете щипка към кафето си.

Започвайте деня с вода

Хидратацията е най-добрият здравословен детокс, който някога може да дадете на тялото си. Вашето тяло зависи от водата, за да оцелее, затова започнете деня с чаша вода със сока от половината лимон. Така ще подпомогнете храносмилането и ще стимулирате работата на черния дроб, за да изхвърли натрупаните токсини.

За засилване на метаболизма може да приемате ябълков оцет под формата на таблетки.

Раздвижете се

Редовните упражнения са форма на здравословен детокс, тъй като засилват циркулацията в кръвта и лимфната система. С тренировки ще подобрите храносмилането, ще намалите напрежението, ще раздвижите ставите и ще укрепите тялото си. Факт е, че хората, които тренират редовно, имат по-малко токсини в тялото си, спрямо тези, които не го правят.
Нямате време за сутрешна тренировка? Бъдете креативни и заменете асансьора със стълби, слезте няколко спирки преди офиса или паркирайте колата по-далече. Вместо да отидете на пазар с колата, направете го пеша, правете клекове, докато говорите по телефона или няколко лицеви опори докато гледате телевизия.

Вариант е да изберете йога или пилатес като лека форма на тренировки вечер преди лягане. Така ще подготвите тялото за сън и ще се отпуснете по- лесно.

Пийте много чай

Чаят не само е пълен с антиоксиданти, но хидратира (особено ако е билков) и зарежда. Освен това се предполага, че консумацията на някои видове детокс чайове потискат апетита, което означава, че ще бъдете по-малко склонни да преяждате или да ядете вредни неща. Въпреки, че в чая има кофеин, той е по-нежен и действието му е по-слабо спрямо този при кафето, затова консумацията на чай не причинява сърцебиене и безсъние.

Билковите и плодовите чайове не съдържат кофеин.

Повече плодове и зеленчуци

За да направите лека детокс диета на тялото, няма нужда да гладувате. Просто запомнете, че цветното разнообразие от плодове и зеленчуци трябва да бъде основният фокус на вашата диета, наред с пълнозърнести храни, боб и бобови растения, малки количества ядки и семена. Заменете преработените храни, в които липсват хранителните вещества, от които се нуждае тялото ви с повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и скоро ще се почувствате по-добре.

Сауна и етерични  масла

Сауните са основна част от уелнес културата в скандинавските страни и има основателна причина: седенето и потенето може да подпомогне детоксикацията, освен това има незаменими ползи за кожата. Престой в сауната може да стимулира кръвоносната система на тялото и да оксигенира клетките на тялото.

За още по – голям ефект втривайте в корема смес от етерични масла I am strong на VIVASAN. Композицията влияе благоприятно върху работата на храносмилателния тракт, очиства лимфната система, извежда токсините.

При желание за сладко може да вдишате масло от римски фенхел.  

Ексфолирайте кожата

Токсините не са само в тялото, но и на кожата. Затова сухо четкане и масаж с етерични масла може да помогне за ексфолирането и да стимулира детокса.

Яжте по-често

Пропускането на закуска или обяд може да забави метаболизма и да ви накара да се нахвърлите безконтролно на следващото хранене. Така, в крайна сметка, ще консумирате много повече калории, отколкото, ако не сте били толкова гладни. Затова се опитайте да се храните редовно и заредете хладилника само със здравословни храни. Дръжте на плота в кухнята плодове и сурови ядки, а на нивото на очите в хладилника натурално кисело мляко, фъстъчено масло, извара, зеленчукови пръчици, хумус.

Наспивайте се

За съжаление съвременният човек пренебрегва съня като фактор за възстановяване на тялото, но той е от изключително важно значение. Защото колкото и здравословен начин на живот да водите, колкото и да спортувате, и да се движите, ако липсва здравият и пълноценен сън, няма как да бъдете дееспособни и в тонус. В дните на детокс се опитайте да сведете до минимум или да елиминирате напълно кофеина и алкохола, бъдете в леглото преди 11 ч, избягвате късното хранене и забравете за телефона, таблета и лаптопа поне два часа преди лягане. Ефектът ще усетите съвсем скоро, а здравият сън е гарантиран.

 

Leave a comment