Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Какво е клетъчно хранене?

Какво е клетъчно хранене?
By май 31, 2023 0 Comment

Какво е клетъчно хранене?

Клетките са малките, микроскопични градивни елементи на живота. Във вашето тяло има трилиони клетки с много различни функции. Поддържането на клетките здрави е като поливане на корените на растение, вие подхранвате основите.

Вашите клетки използват хранителните вещества от диетата, която следвате, за да захранят всички функции в тялото ви. Все пак можем да използваме тези хранителни вещества само ако клетките работят правилно. В резултат на това клетъчното хранене или снабдяването на вашите клетки с необходимите хранителни вещества, за да функционират ефективно, е критичната основа за здравословен живот и стареене.

Доброто здраве започва с клетъчното хранене.

Клетъчното хранене е специално насочено към здравето на вашите клетки, така че те да могат да функционират оптимално. Вашите клетки са в основата на всички жизнени функции. И дори да не избирате идеалния начин на живот, тялото помага да поддържате тонуса. Цялостният начин на живот - диета, нива на стрес и дори модели на сън, може да повлияе на това колко добре функционират вашите клетки и в крайна сметка колко бързо остарявате.

Ако тялото ви е вашият дом, мислeте за клетките като за основа. Колкото и красива да изглежда една къща отвън, тя е податлива на пукнатини и повреди, ако основата е отслабена. В крайна сметка, ако нещата се влошат достатъчно, сградата може напълно да се разпадне.

Но с подходяща поддръжка или укрепване вашата клетъчна основа може да остане здрава и да помогне на тялото ви да остане издръжливо дори с напредване на възрастта.

Какво прави клетъчното хранене различно?

В идеалния случай общите препоръки за хранене трябва да се съсредоточат върху всички аспекти на вашите нужди от хранителни вещества, включително макронутриенти (протеини, мазнини и въглехидрати) и микронутриенти (витамини и минерали). Всичко това са важни части от пъзела, които изграждат оптимално клетъчно здраве и цялостно здраве.

Може би забелязвате, че в повечето случаи се набляга на храненето на макроскопично ниво. Това са големи картинни послания като приемане на правилното количество калории за здравословно тегло или оптимизиране на приема на протеини за чиста телесна маса.

Тези неща са от съществено значение за здравето, но клетъчното хранене се гмурка по-дълбоко в специфичните нужди на вашите клетки, което оказва влияние върху тялото ви като цяло. Макронутриентите са необходими, за да оцелеем, но микроелементите са необходими, за да живеем добре. Двете работят заедно за оптимално клетъчно здраве.

 

Адекватно срещу оптимално клетъчно хранене

Хранителните изследвания на микронутриентите често са фокусирани върху предотвратяването на дефицит на хранителни вещества. Въпреки това, простото избягване на недостатъци не винаги означава, че вашите клетки функционират оптимално. Има значителна разлика между адекватен прием спрямо оптимален прием.

Например, неоптималният прием на калий и прекомерният прием на натрий увеличават риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Увеличаването на калия в диетата увеличава количеството на натрий, изгубен в урината, следователно облекчава напрежението върху кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.

Обзорна статия, публикувана в Seminars in Nephrology, предполага, че неоптималния прием на калий е свързан с повишен риск от хипертония. В този случай не е задължително да имате клинично ниски лабораторни стойности на калий, за да видите този риск.

Освен това последните препоръки на My Plate включват 2 чаши плодове и зеленчуци чрез нашата диета. И тъй като способността ни да усвояваме и използваме хранителни вещества може да варира в зависимост от хранителна непоносимост, стрес, начин на живот, диета, възраст и много други, не винаги е достатъчно да твърдим, че всеки човек получава това, от което се нуждае за оптимално здраве.

Тук се намесва клетъчното хранене. То се фокусира върху осигуряването на вашите клетки с хранителните вещества, от които се нуждаят не само за да оцелеят и да предотвратят заболявания на дефицит, но и за да оптимизират вашето здраве и благополучие.

 

Как клетъчното здраве е свързано със стареенето?

Много от здравословните състояния, свързани със стареенето, са свързани със здравето на нашите клетки. Докато науката за стареенето е многостранна и сложна, има доказателства, че здравето на нашите клетки играе важна роля.

Известно е, че оптималната клетъчна функция може да намалее с възрастта. Тази загуба на функция може да е свързана със способността на клетките да използват хранителни вещества или дори с начина, по който е структурирана нашата ДНК.

С напредване на възрастта функцията на вашите клетки може да започне да намалява. Изследванията показват, че има няколко причини това да се случи:

Оксидативен стрес

Според обзорна статия в Clinical Interventions in Aging, оксидативният стрес възниква, когато има дисбаланс на активността на свободните радикали във вашите клетки и е силно свързан с процеса на стареене.

Свободните радикали са силно реактивни и нестабилни молекули, които могат да увредят вашите клетки и тъкани. Те се произвеждат като естествен страничен продукт от нашия метаболизъм, например когато ядем или тренираме, и от излагането на околната среда на токсини като дим или замърсяване.

Антиоксидантите, от друга страна, държат свободните радикали под контрол. Балансът между антиоксиданти и свободни радикали е съществена част от клетъчното здраве. Стареенето оказва влияние върху нивата на антиоксиданти в тялото и броя на свободните радикали, които генерирате.

Ако везната се наклони и се генерират повече свободни радикали, отколкото се отстраняват от клетката, клетката се влияе отрицателно от оксидативния стрес, променяйки колко добре може да функционира.

Митохондриална дисфункция

Митохондриите са малки органели, които се намират в ядрото на вашата клетка. Те генерират цялата енергия, необходима на вашите клетки, за да изпълняват необходимите си задачи.

Митохондриите превръщат храната, която ядете, в аденозин трифосфат (АТФ) - енергийната молекула, която нашето тяло използва, за да захранва всичко - от дишане до движение. Процесът на създаване на АТФ е от решаващо значение, за да сте сигурни, че имате енергията и жизнеността, от които се нуждаете за всички фази от живота.

Митохондриите се нуждаят от микроелементи като мастни киселини, витамини и минерали, за да функционират. Докато тялото може да произвежда някои от тези хранителни вещества, много от тях идват от вашата диета.

Възрастта също оказва влияние върху това колко добре тялото синтезира или използва тези хранителни вещества. Според статия в Cells, остаряването също може да повлияе на това колко добре вашите митохондрии произвеждат АТФ.

Ако вашите митохондрии спрат да функционират както трябва, здравето на цялата ви клетка е засегнато. С течение на времето митохондриалната дисфункция може да увеличи броя на генерираните свободни радикали, като същевременно намали производството на енергия, което води до цялостно клетъчно увреждане.

Защо клетъчното хранене е важно за здравето в дългосрочен план?

Тъй като здравето на клетките е тясно свързано със стареенето, то е свързано и с много здравословни състояния, които обикновено се диагностицират, когато остаряваме. Много от здравословните проблеми, които приемаме като нормална част от процеса на стареене, могат да бъдат проследени до здравето на вашите клетки, особено на митохондриите.

Като поддържате клетъчното здраве чрез оптимално клетъчно хранене, вие давате на вашите клетки инструментите за насърчаване на здравето и жизнеността, дори когато остареете.

Как можете да поддържате оптимално клетъчно хранене?

Всеки от нас има уникални нужди от хранителни вещества, но ето някои от стъпките, които можете да предприемете, за да поддържате оптимално клетъчно хранене:

1. Включете храна, богата на витамини, минерали и антиоксиданти

Всеки от тези микроелементи играе различна роля в поддържането на вашите клетки здрави. Витамините и минералите са критични кофактори (или помощни молекули) за хиляди клетъчни процеси. И както споменахме по-рано, антиоксидантите са от съществено значение за балансирането на свободните радикали и отговора на оксидативния стрес във вашите клетки.

2. Набавяйте си всички макронутриенти

След като имате достатъчно микронутриенти, не забравяйте макронутриентите. Както споменахме, макронутриентите включват протеини, мазнини и въглехидрати. Протеинът осигурява аминокиселините, необходими за изграждането на вашите клетъчни структури и ензими. В същото време въглехидратите се използват за създаване на енергията, необходима на вашите клетки, за да функционират. Освен това мазнините са от решаващо значение за подхранването на структурата и функцията на вашата клетъчна мембрана.

3. Помислете за поддържащи клетките хранителни вещества, особено за здравето на митохондриите

Както споменахме, ние не винаги получаваме достатъчно хранителни вещества от нашата диета и производството на тялото ни намалява с възрастта.

Добавките, поддържащи клетките, могат да осигурят допълнително хранене за вашите клетки. Те могат да включват различни витамини и минерали или добавки, които действат като прекурсори за оптимална клетъчна функция.

Здравословното стареене започва с оптимално клетъчно хранене.

Стареенето е неизбежно, но ефектите от стареенето върху вашите клетки не са. Добрата новина е, че ако искате да остареете добре, никога не е късно да започнете.

Leave a comment