Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Как да направим детоксикация на цялото тяло?

Как да направим детоксикация на цялото тяло?
By юни 06, 2023 0 Comment

Как да направим детоксикация на цялото тяло?

При настъпването на нов сезон често се замисляме за детоксикация на цялото тяло. Тази популярна напоследък модерна практика обикновено включва спазване на специфична диета или използване на специални продукти, за които се твърди, че освобождават тялото от токсини, като по този начин подобряват здравето и насърчават загубата на тегло.

Но тялото се „детоксикира“ естествено и всъщност не се нуждае от специални диети или скъпи добавки за елиминиране на токсините.

Често срещани погрешни схващания за детоксикацията

Детокс диетите често включват употребата на лаксативи, диуретици , витамини, минерали, чайове и други храни, за които се смята, че имат детоксикиращи свойства.

Терминът „токсин“ в контекста на детокс диетите е дефиниран свободно. Обикновено включва замърсители, синтетични химикали, тежки метали и преработени храни, които могат да повлияят отрицателно на здравето.

Въпреки това, популярните диети за детоксикация рядко идентифицират конкретните токсини, които целят да премахнат, или механизма, чрез който се предполага, че ги елиминират.

Освен това няма доказателства в подкрепа на използването на тези диети за елиминиране на токсините или устойчива загуба на тегло.  Нашето тяло има усъвършенстван начин за елиминиране на токсините, който включва черния дроб, бъбреците, храносмилателната система, кожата и белите дробове.

И все пак, само когато тези органи са здрави, те могат ефективно да елиминират нежеланите вещества.

Така че докато детоксикиращите диети не правят нищо, което тялото ви естествено не може да направи само, вие можете да оптимизирате естествената система за детоксикация на тялото си.

Ето няколко начина да се справите с токсините и други нежелани вещества.

1. Ограничете алкохола

Вашият черен дроб метаболизира повече от 90% от алкохола, който консумирате. Чернодробните ензими метаболизират алкохола до ацеталдехид, известен причиняващ рак химикал. Разпознавайки ацеталдехида като токсин, вашият черен дроб го превръща в безвредно вещество, наречено ацетат, което се елиминира от тялото ви. Въпреки че проучвания показват, че ниската до умерена консумация на алкохол е от полза за здравето на сърцето, прекомерното пиене може да причини много здравословни проблеми. Прекомерното пиене може сериозно да увреди функцията на черния дроб, като причини натрупване на мазнини, възпаление. Когато това се случи, вашият черен дроб не може да функционира адекватно и да изпълнява необходимите си задачи - включително филтриране на отпадъци и други токсини от тялото ви.

Ограничаването или пълното въздържане от алкохола е един от най-добрите начини да поддържате системата за детоксикация на тялото ви да работи.

 

 

2. Фокусирайте се върху съня

Осигуряването на достатъчно качествен сън всяка нощ е задължително за поддържане на здравето на тялото и естествената система за детоксикация. Сънят позволява на мозъка ви да се реорганизира и презареди, както и да премахне токсичните отпадъчни продукти, които се натрупват през целия ден. Един от тези отпадъчни продукти е протеин, наречен бета-амилоид, който допринася за развитието на болестта на Алцхаймер. При лишаване от сън тялото ви няма време да изпълнява тези функции, така че токсините могат да се натрупат и да засегнат няколко аспекта на здравето.

Лошият сън има връзка с краткосрочни и дългосрочни последици за здравето, като стрес, безпокойство, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване.

Опитайте се да си набавяте от 7 до 9 часа на нощ, за да поддържате добро здраве. Ако имате затруднения да останете или да заспите вечер, промените в начина на живот като спазване на график за сън и ограничаване на синята светлина преди лягане са полезни за подобряване на съня.

3. Пийте повече вода

Водата прави много повече от това да утолява жаждата ви. Тя регулира телесната температура, смазва ставите, подпомага храносмилането и усвояването на хранителни вещества,  детоксикира тялотo, като премахва отпадъчните продукти. Клетките на вашето тяло трябва непрекъснато да се възстановяват, за да функционират оптимално и да разграждат хранителните вещества, които тялото ви да използва като енергия.

Тези процеси обаче отделят отпадъци под формата на урея и въглероден диоксид, които могат да причинят вреда, ако се натрупат в кръвта. Водата транспортира тези отпадъчни продукти, като ги премахва ефективно чрез уриниране, дишане или изпотяване. Така че поддържането на подходяща хидратация е важно за детоксикацията.

4. Намалете приема на захар и преработени храни

Изследванията свързват високата консумация на сладки и силно преработени храни със затлъстяването и други хронични заболявания, като сърдечни заболявания, рак и диабет.

Тези заболявания възпрепятстват способността на тялото ви да се детоксикира естествено, като увреждат органи, които играят важна роля, като черния дроб и бъбреците.

Например, високата консумация на сладки напитки може да причини затлъстяване на черния дроб, състояние, което влияе отрицателно на чернодробната функция.

 

5. Яжте храни, богати на антиоксиданти

Антиоксидантите предпазват вашите клетки от увреждане, причинено от молекули, наречени свободни радикали. Оксидативният стрес е състояние, което е резултат от прекомерното производство на свободни радикали.

Вашето тяло естествено произвежда тези молекули за клетъчни процеси, като храносмилането. Въпреки това, алкохолът, тютюневият дим, бедната на хранителни вещества диета и излагането на замърсители могат да произведат прекомерни свободни радикали. Тези молекули причиняват увреждане на редица клетки. Изследванията показват, че увреждането на свободните радикали играе роля при състояния като деменция, сърдечни заболявания, чернодробни заболявания, астма и някои видове рак.

Диета, богата на антиоксиданти, може да помогне на тялото ви да се противопостави на оксидативния стрес, причинен от излишните свободни радикали и други токсини, които увеличават риска от заболяване.

6. Яжте храни с високо съдържание на пребиотици

Здравето на червата е важно за поддържане на вашата система за детоксикация здрава. Вашите чревни клетки имат система за детоксикация и отделяне, която предпазва червата и тялото ви от вредни токсини, като химикали.

Доброто здраве на червата започва с пребиотици , вид фибри, които подхранват добрите бактерии в червата, наречени пробиотици. С пребиотиците вашите добри бактерии могат да произвеждат хранителни вещества, наречени късоверижни мастни киселини, които са полезни за здравето.

7. Намалете приема на сол

За някои хора детоксикацията е средство за елиминиране на излишната вода. Консумирането на твърде много сол може да накара тялото ви да задържи излишната течност, особено ако имате заболяване, което засяга бъбреците или черния дроб - или ако не пиете достатъчно вода.

Това излишно натрупване на течност може да причини подуване, а именно увеличаването на приема на вода е един от най-добрите начини за премахване на излишното водно тегло от консумацията на твърде много сол .

Увеличаването на приема на богати на калий храни – които противодействат на някои от ефектите на натрия – също помага. Храните, богати на калий, включват картофи, тиква, боб, банани и спанак.

8. Останете активни

Редовните упражнения - независимо от телесното тегло - се свързват с по-дълъг живот и намален риск от много състояния и заболявания, включително диабет тип 2, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и някои видове рак.

Трябва да се стремите да правите поне 150–300 минути седмично упражнения с умерена интензивност — като бързо ходене — или 75–150 минути седмично интензивна физическа активност — като бягане.

9. Други полезни съвети за детоксикация

Въпреки че няма настоящи доказателства в подкрепа на използването на детоксикиращи диети за премахване на токсините от тялото ви, някои диетични промени и практики в начина на живот могат да помогнат за намаляване на натоварването с токсини и да поддържат системата за детоксикация на тялото ви.

Яжте храни, съдържащи сяра. Храни с високо съдържание на сяра, като лук, броколи и чесън, засилват отделянето на тежки метали като кадмий.

Опитайте хлорела. Хлорела е вид водорасло, което има много хранителни ползи и може да подобри елиминирането на токсини като тежки метали, според проучвания върху животни.

Овкусете ястия с кориандър. Кориандърът подобрява отделянето на определени токсини, като тежки метали като олово и химикали, включително фталати и инсектициди.

Подкрепете глутатиона. Яденето на богати на сяра храни като яйца, броколи и чесън спомага за подобряване на функцията на глутатиона , основен антиоксидант, произвеждан от тялото ви, който участва силно в детоксикацията.

Преминете към естествени пречистващи продукти. Избирането на естествени почистващи продукти като оцет и сода за хляб пред търговските почистващи препарати може да намали излагането ви на потенциално токсични химикали.

Изберете естествена грижа за тялото. Използването на естествени дезодоранти, гримове, овлажнители, шампоани и други продукти за лична хигиена също може да намали излагането ви на химикали.

Leave a comment