Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Бърза помощ при зъбобол

Бърза помощ при зъбобол
By юни 27, 2023 0 Comment

Бърза помощ при зъбобол

Болката в зъбите е нещо, с което никой не иска да се сблъсква. Тя може да дойде неочаквано, да провали деня ни, да доведе до неспокоен сън и да предизвика ужасен дискомфорт. Независимо дали болката е тъпа, остра или пулсираща, първото нещо, което човек прави е да потърси облекчение.

Кога трябва да посетим зъболекар?

Тъпа, постоянна болка

Този тип болка може да не е остра или силна, но е постоянна.  Някои от често срещаните причини са храна, заседнала между зъбите, абсцесиран зъб или скърцане със зъби (бруксизъм). Често можете да разрешите този проблем, като просто изчеткате или почистите с конец. Ако причината обаче е абсцес или бруксизъм, трябва да обърнете повече внимание на някое от тези състояния.

Остра болка

Острата болка обикновено изисква незабавна зъболекарска помощ. Този тип дискомфорт често се дължи на разхлабена коронка или кариес. Ако изпитвате болка когато пиете студена напитка или ядете гореща супа, тогава има вероятност емайлът да е износен. Понякога избягването на екстремни температури и преминаването към паста за зъби за чувствителни зъби може да реши проблема. От друга страна, силна болка, която продължава повече от 30 секунди, може да е повод за по-сериозно безпокойство.

Силната, пулсираща болка никога не трябва да се пренебрегва. Ако зъбоболът ви стане непоносим, ​​най-добре се свържете с вашия зъболекар.

Когато обаче не можете да реагирате веднага, ето няколко съвета за бърза помощ при зъбобол, ако няма подутина, оток, силно зачервени и кървящи венци или болка, която преминава в ушите и води до главоболие.

Домашни средства за зъбобол

1. Нанесете студен компрес.

Като цяло има два начина за спиране или притъпяване на зъбобол. Първият включва намаляване на възпалението, докато вторият се съсредоточава върху прекъсването на сигналите от нараняването на мозъка. Можете да постигнете първата цел, като приложите студен пакет за 20 минути.

2. Изплакнете със солена вода.

За да почистите инфекциите и да постигнете временно облекчаване на болката, изплакнете устата си с топла солена вода. Ако имате рани в устата, този метод е чудесен.

3. Използвайте горещ компрес.

Можете да намалите дискомфорта, като приложите горещ компрес отстрани на челюстта. Най-лесният и ефективен начин е да напълните чист чорап с ориз и да завържете единия край. След това поставете в микровълновата и загрейте за минута. Топлината ще помогне да прекъснете сигналите за болка от устата към мозъка.

 

4. Болкоуспокояващо

Ако първата ви мисъл е да посегнете към нурофен или ибопрофен, помислете пак. Дали тези медикаменти са най-доброто? Препоръчваме PC28 Plus - ефективен билков препарат с екстракти от виргинска хризантема (пиретрум), Авраамово дърво (верболиз), дяволски нокът (мартиния), с витамин Е за облекчаване на болка от различен произход.

Освен при зъбобол, PC28 Plus е много при артроза, артрит, остеохондроза, при ревматични и подагрозни лезии на ставите. Помага също при невралгия, лумбаго, ишиас, миозит, спортни и други травми.

Все пак не забравяйте, че дори най-силното лекарство за зъбобол не е заместител на професионалното стоматологично лечение, така че това трябва да бъде само краткосрочно решение.

5. Опитайте чесън.

В продължение на хиляди години чесънът е бил използван заради неговите лечебни свойства. Освен че убива потенциално вредни бактерии, той може да действа и като болкоуспокояващо. За да си помогнете при зъбобол, смачкайте една скилидка на лепкава паста и я нанесете върху засегнатата област. Като алтернатива можете да сдъвчете скилидка пресен чесън и да я изплюете след това.

6. Изплакнете с вода за уста с чаено дърво

Известни със своите противовъзпалителни свойства Етерично масло от Чаено дърво, манука и канука има антимикробни свойства, които могат да притъпят болката и да стерилизират орални рани. То дезинфекцира устната кухина, помага при кариес и възпаление на венците, афти, сваля плаката от зъбите и езика, подпомага премахването на неприятна миризма. В чаша вода сложете 3-4 капки масло и жабурете в продължение на минута, след което изплюйте.

 

7. Използвайте карамфилово масло.

Използвано за лечение на зъбна болка през цялата човешка история, карамфиловото масло може да намали възпалението и да намали болката в устата. Също така съдържа евгенол, естествен антисептик, който може да стерилизира орални рани. За лечение на зъбобол или чувствителност на зъбите, нанесете малко количество от маслото върху чиста памучна топка и я наложите върху засегнатата област. Можете да разредите карамфиловото масло с няколко капки вода или да добавите носещо масло, ако ви се струва твърде силно.

8. Опитайте домашно приготвена вода за уста с 33 билки.

Етерично Масло от 33 БИЛКИ има мощни антиоксидантни и антибактериални свойства. За да облекчите симптомите на зъбобол, можете да добавите няколко капки етерично масло към вода и да направите вода за уста. Можете също така да разредите с няколко капки чиста вода и да го добавите към памучен тампон. След това го нанесете върху засегнатата област.

 

Как да спрете зъбобола, преди да започне

Най-добрият начин да се справите със зъбобол е профилактиката. За да намалите риска от проблеми със здравето на устната кухина, старателно мийте зъбите си два пъти на ден и почиствайте с конец поне веднъж.

За укрепване на венците, профилактика на заболявания на назофаринкса, появата на лош дъх, пародонтоза, изплаквайте устната кухина със състав от етерични масла от портокал, мента, карамфил, лимон, мащерка, шам фъстък, чаено дърво, манука и канука или с композиция Елексир за Хигиена на Устната Кухина.

Доказано е, че редовното използване на елексира намалява кариеса, регулира киселинно-алкалния баланс, укрепване на венците, ефективно дезинфекцира устната и гърлената кухина, предотвратява лошия дъх.

И накрая, не забравяйте да планирате редовно почистване на зъбите и прегледи, за да можете да лекувате превантивно малките проблеми със зъбите, преди те да се превърнат в сериозен проблем.

Leave a comment