Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Храни и напитки при стомашен грип

Храни и напитки при стомашен грип
By юли 17, 2023 0 Comment

Храни и напитки при стомашен грип

Колкото и да обичаме летните месеци, наред с радостта от почивката, пътуванията и активностите, нараства и рискът от стомашни инфекции, предизвикани от консумацията на замърсена храна и вода. Затова, за да се насладите на безопасно и здравословно лято и избегнете стомашен грип, е важно да вземете мерки и да обръщате внимание какви храни и напитки консумирате.

Преди да разгледаме обаче кои са най-предпочитаните при стомашен грип храни и напитки, ето няколко полезни съвети и предпазни мерки, които можете да предприемете.

През лятото се стремете да избягвате консумацията на сурови или недобре готвени храни. Грижете се храната ви да бъде добре приготвена и сервирана при правилната температура, за си гарантирате безопасност от хранително натравяне.

Когато сте на път, избягвайте да пиете вода от случайни чешми. Винаги се опитвайте да консумирате бутилирана или филтрирана вода. Ако не сте сигурни за качеството на водата, винаги може да я кипнете преди да я пиете.

Ако все пак стомашният грип не ви подмине, ето кои са най-добрите храни и напитки при стомашен грип.

1. Ледени кубчета при стомашен грип

Най-често срещаното усложнение при стомашния грип е дехидратацията. Въпреки че хидратацията е от решаващо значение, когато имате вирус, пиенето на твърде много течности наведнъж може да влоши гаденето и повръщането.

Смученето на парченца лед е чудесно начало, защото така няма да приемате голямо количество течности наведнъж и ще бъдете по-добре хидратирани в ранните етапи на стомашния грип.

2. Бистри течности при стомашен грип

Диарията и повръщането са основните симптоми на стомашния грип. Те могат бързо да доведат до дехидратация, ако не компенсирате загубените течности.  

Прозрачните течности са вода, бульон, разтвори за орална рехидратация, билкови или безкофеинови чайове, бистри плодови сокове, като сок от ябълка, червена боровинка и грозде, спортни напитки, кокосова вода. Те съдържат главно вода и обикновено са по-лесни за храносмилане от напитки като портокалов сок и мляко.

Имайте предвид, че плодовите сокове и спортните напитки могат да бъдат с много високо съдържание на захар, така че е важно да избягвате да пиете твърде много наведнъж.

3. Електролитни напитки при стомашен грип

Електролитите са група от електрически заредени минерали, които подпомагат критични телесни функции, като регулиране на кръвното налягане и мускулна контракция.

Заместването на загубените течности и електролити е крайъгълният камък на лечението на стомашен грип.

При първата поява на диария и повръщане здравните специалисти често препоръчват разтвори за перорална рехидратация, особено при кърмачета и деца. Те съдържат вода, захар и електролити в специфични пропорции, които са лесни за смилане.

Спортните напитки са друга възможност за подпомагане на попълването на течности и електролити, но обикновено са с по-високо съдържание на захар.

 

4. Чай от мента при стомашен грип

Чаят от мента може да помогне за облекчаване на симптомите на стомашен грип. Всъщност, само миризмата на мента може да намали гаденето.

5. Джинджифил при стомашен грип

Джинджифилът обикновено се използва за облекчаване на гаденето, основен симптом на стомашен грип. Може да го приемате суров или под формата на чай.

6. Супи на базата на бульон при стомашен грип

Супите на базата на бульон имат много високо съдържание на вода, което може да помогне за хидратация по време на стомашен грип. Те също са отличен източник на натрий, електролит, който може бързо да се изчерпи с често повръщане и диария.

7. Банани, ориз, ябълково пюре и препечен хляб при стомашен грип

Здравните специалисти препоръчват тези меки храни за стомашни оплаквания, защото са нежни към стомаха и потискат усещането за гадене.

8. Сухи зърнени храни, крекери и солети при стомашен грип

За да избегнете гадене и повръщане по време на стомашен грип, сухите храни като зърнени, обикновени солети и крекери са безопасен вариант.

Тъй са без подправки, с ниско съдържание на мазнини и фибри, нежни са към стомаха. Състоят се прости въглехидрати, които тялото усвоява бързо и лесно.

9. Варени картофи при стомашен грип

Варените картофи са меки, с ниско съдържание на мазнини и се състоят от лесно смилаеми нишестета. Те също са заредени с калий, който е един от основните електролити, които се губят при повръщане и диария.

10. Яйца

Яйцата са чудесен избор, когато имате стомашен грип. Те са отличен източник на протеини, хранителни вещества, като витамини от група В и селен, минерал, който е важен за имунната система.

11. Някои плодове

Напитките не са единственият вариант за хидратация. Всъщност много плодове имат около 80–90% вода. Такива са диня, ягоди, пъпеш, праскови. Ако стомахът ви е чувствителен, хапвайте плодовете под формата на ябълково пюре.

 

Храна и напитки, които трябва да се избягват

Някои храни и напитки могат да влошат гаденето, повръщането, диарията и други симптоми на стомашен грип. Избягвайте:

Кофеинови напитки
Храни с високо съдържание на мазнини и пържени храни
Пикантни храни
Сладки храни и напитки
Мляко и млечни продукти

Leave a comment