Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Защо антиоксидантите са важни през лятото

Защо антиоксидантите са важни през лятото
By юли 22, 2023 0 Comment

Защо антиоксидантите са важни през лятото

Лятото носи със себе си много приятни неща - удобни леки дрехи, разхлаждащи следобеди край басейна и изобилие от слънчева светлина. Но докато слънцето е страхотно върху кожата за кратки периоди от време и носи отлични ползи за здравето, то крие и присъщи опасности за здравето. Увреждащите UVA и UVB лъчи могат да причинят вреди на кожата, което да доведе до изгаряния и дори меланома.

Факт е, че през летните месеци кожата е по-чувствителна поради топлината и слънцето, податлива е на излагане на свободни радикали – това е неизбежно, независимо от сезона. Заради UV лъчите през лятото обаче сме по-застрашени. Това е мястото, където трябва да включим един мощен съюзник – антиоксидантите, които да противодействат на въздействието на свободните радикали.

Антиоксидантите играят жизненоважна роля днес, когато светът изглежда се опитва да спре часовника по всякакъв възможен начин. Думата антиоксидант е равна на анти-стареене - не само, защото те помагат за укрепване на кожата, но също така помага за намаляване на бръчките и фините линии. Антиоксидантите са отговорни за стимулирането на притока на кръв, като по този начин насърчават бързото размножаване на клетките, което го прави важна съставка в повечето продукти за грижа за кожата.

Как и защо действат антиоксидантите

Антиоксидантите се състоят от витамини, минерали и ензими и помагат за предотвратяване и възстановяване на увреждане на кожата чрез забавяне или предшестване на увреждането от свободните радикали, процес на окисление, който води до дисфункция на клетките и тъканите.

С напредване на възрастта телата ни произвеждат по-малко антиоксиданти и повече свободни радикали. Тъй като антиоксидантите не се съхраняват от тялото, ние трябва рутинно да ги допълваме, както вътрешно, така и локално. През летните месеци, когато кожата ни често е изложена на по-вредни елементи като слънце, топлина, солена или хлорирана вода, е важно да се съсредоточим върху укрепването на естествената й защита. Именно антиоксидантите предлагат възможност да направим това.

Наред с това приемът на антиоксиданти преди слънцезащитен крем помага да се осигури по-концентрирана защита срещу свободните радикали, тъй като те всъщност повишават способността на SPF да действа.

 

Как да добавим антиоксиданти към летния си режим

Включете антиоксиданти към вашата диета

Вашето тяло естествено произвежда антиоксиданти, за да се бори с вирусите. Но наред с това то редовно влиза в контакт с окислители като замърсяване, тютюн и алкохол, токсини, подложени сме на стрес. Следователно, приемът на храни, богати на антиоксиданти, е от съществено значение, за да запазите кожата си без увреждане. Пъстрите плодове и зеленчуци, които са жълти и оранжеви на цвят, трябва да бъдат част от вашата диета. Включете горски плодове, чушки, ядки, тъмни листни зеленчуци и други, за да се борите срещу увреждането от слънцето.

Използвайте богати на антиоксиданти продукти за грижа за кожата

През лятото е необходимо и локално приложение на антиоксиданти, защото помагат за намаляване на признаците на стареене като фини линии и бръчки. Те стимулират притока на кръв, като по този начин стимулират регенерацията на кожните клетки и предпазват много кожни проблеми. Антиоксидантите също имат способността да намаляват възпалението, което означава, че могат да помогнат за намаляване на зачервяването при акне и розацея. Потърсете богати на антиоксиданти продукти за грижа за кожата, които да добавите към лятната си рутинна грижа за кожата.

Лосион от Календула и Авокадо е създаден на базата на екстрактът от невен, който стимулира обмяната на веществата в клетките на кожата, пречи на образуването на свободни радикали и защитава клетките от тяхното деструктивно действие, има бактерицидно, дезинфекциращо действие, заздравява рани. Той е природен UV филтър, защитава кожата от слънчеви изгаряния.

Лосионът стабилизира защитния киселинен слой на кожата, регулира водния и липидния баланс, има изглаждащо действие, повишава еластичността, предпазва кожата от обезводняване и спомага за естествения процес на регенериране.

 

Включете богати на антиоксиданти добавки

С антиоксидантите не можете да прекалите – особено през лятото. Те не само са важни за превенцията и защитата, но и са жизненоважни в борбата с признаците на стареене, вътрешни и външни. Набавянето на важни хранителни вещества по естествен път от суперхрани винаги е най-добрият вариант, но добавките също са важни. Това означава, че освен правилните храни и качествена козметика, хранителните добавки, богати на антиоксиданти са ключови за здравето на кожата и тялото през лятото.

Зелен чай с мента е перфектната комбинация за жизненост, здраве и тонус. Зеленият чай е известен със своето антиоксидантно действие, предпазва клетките и организма от „оксидативен стрес” чрез неутрализиране на свободните радикали. Той подпомага защитните сили на организма и влияе благоприятно върху намаляването на активността на възпалителни процеси в организма.

Органичният селен в зеленият чай е още един отличен антоксидант, което прави продукта много ефективен. Подходящ е за малки деца.

Масло от семена на нар е изключително важен продукт, особено за дамите. То съдържа фитоестроген и има много силен антиоксидантен ефект. Лечебните свойства на наровото масло са тясно свързани с неговия уникален мастнокиселинен състав. Маслото съдържа огромно количество витамин Е (в най-рядката му природна форма гама-токоферол), стероли, полифеноли и натурални растителни естрогени (17-алфа-естрадиол). 

Маслото от семки на нар се счита за еликсир на младостта, тъй като съдържа пуникова киселина – омега-5 конюгирана мастна киселина, която е ефективна за клетъчната регенерация и пролиферация и значително забавя процеса на стареене.

Незаменим продукт за лятото е и Ацерола, богата на витамин C. Ако не консумирате много плодове, тази добавка е важна. Витамин С е известен антиоксидант, предпазва клетката от вредните въздействия на свободните радикали, благоприятства повишаването на устойчивостта на организма към неблагоприятните фактори на външната среда, влия благоприятно върху стимулирането на кръвообразуването.

Може да приемате трите добавки заедно или поотделно, за да зашитите тялото си от вредното действие на свободните радикали.

За са подготвите организма за лятната ваканция, за промените, които настъпват със смяна на обстановка, часова разлика или климат, експертите съветват да включите Червена боровинка или Черна боровинка Витал.

Боровинките са богати на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, есенциални мастни киселини - OMEGA-3, OMEGA-6, каротиноиди и фитостероли. Червената боровинка съдържа и много каротин (провитамин А) и витамин В2. Червена боровинка  има изразено антиоксидантно действие, спомага за неутрализиране на свободните радикали, подпомага укрепването на защитните сили на организма, поддържа нормалния жизнен тонус.

Черна боровинка Витал помага не само за поддържане на очите и нормалната зрителна острота, но и снабдява организма с витамини и минерали и повишаване на имунитета. Съдържа специфични танини и е богата на антоцианоциди, флавоиди и пигменти, придаващи на плода наситеният му цвят, представляващи мощни антиоксиданти ефективно борещи се със свободните радикали.

Leave a comment