Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Витамини за очите

Витамини за очите

Витамини за очите

Нашите очи са сложни органи, които, подобно на всяка част от тялото, се нуждаят от различни витамини и хранителни вещества, за да функционират правилно.

Очите могат да бъдат засегнати от различни състояния като диабетна ретинопатия , свързана с възрастта макулна дегенерация, глаукома и катаракта. Наред с това фактори като ултравиолетова светлина от слънцето, тютюнопушене или диети, излага клетките на оксидативен стрес и оказва влияние върху здравето на очите.

След определена възраст е необходимо да включите и хранителни добавки за здравето на очите, но наред с това има и няколко ключови витамина за здраве на очите, които да от съществено значение.

Препоръчваме: Специалната комбинация от микроелементи в хранителната добавка "ГРИЖА за ОЧИТЕ" е особено ефективна за превенция срещу появата и развитието на очни заболявания като катаракта или макулна дегенерация. Благодарение на уникалната технология на базираният в Швейцария производител "Gelpell" AG, се гарантира висока бионаличност и биоусвояемост. Лутеинът и зеаксантинът са каротеноиди, които допринасят за нормалното протичане на всички метаболитни процеси в организма. Те имат силно антиоксидантно действие и ни предпазват от вредното въздействие, което свободните радикали могат да окажат върху нашия организъм. Ползи от приемa на хранителната добавка на VIVASAN "ГРИЖА за ОЧИТЕ":  спомага за увеличаване на плътността на макулния пигмент, което може да повлияе положително при възрастово свързана макулна дегенерация; антиоксидантно действие срещу проникващите лъчи, които могат да доведат до образуване на свободни радикали; защита срещу вредната синя светлина излъчвана от екраните на всички съвременни устройства; защита на клетките от увреждане.

Суперзвездите на храненето за очите са антиоксиданти, борещи се с болестите, като витамини за очи, които намаляват вредното окисление и предпазват очите. Растителните пигменти като бета каротин и лутеин също се смятат за важни. За да запазите зрението си остро, е добре да включите в менюто си тъмни плодове и зеленчуци—спанак, зеле, къпините. Яжте храни, които хрускат и колкото по-тъмни са, толкова по-добри са те за вас. 

Вижте няколко топ витамина за здравето на очите и най-добрите начини да си ги набавите.

 1. Витамини за здраве на очите - Витамин А

Витамин А играе решаваща роля за зрението, като поддържа чиста роговица , която е външната обвивка на окото ви.

Този витамин също е компонент на родопсин, протеин в очите, който позволява да виждате в условия на слаба светлина.

Дефицитът на витамин А е рядък в развитите страни, но ако не се обърне внимание, може да доведе до сериозно състояние, наречено ксерофталмия - прогресивно очно заболяване, което започва с нощна слепота. Ако дефицитът на витамин А продължи, слъзните канали и очите ви могат да изсъхнат. В крайна сметка роговицата омеква, което води до необратима слепота.

Витамин А може също да помогне за предпазване от други очни заболявания. Проучвания показват, че диети с високо съдържание на витамин А могат да бъдат свързани с намален риск от катаракта и AMD.

2. Витамини за здраве на очите - Витамин Е

Смята се, че много заболявания на очите са свързани с оксидативен стрес , който е дисбаланс между антиоксиданти и свободни радикали в тялото.

Витамин Е е мощен антиоксидант, който помага за защитата на клетките – включително очните– от увреждане от свободните радикали, които са вредни, нестабилни молекули.

Седемгодишно проучване при 3640 души с катаракта показа, че приемането на 400 IU витамин Е и ключови хранителни вещества, намалява риска от прогресиране до напреднал стадий с 25 %.

 

Богати на витамин Е храни са ядки, семена и олио за готвене. Сьомгата , авокадото и зеленолистните зеленчуци също са добри източници.

3. Витамини за здраве на очите - Витамин С

Витамин С е вид водоразтворим витамин, което означава, че се разтваря във вода и не се съхранява в тялото, както мастноразтворимите витамини. Витамин С помага за поддържане на добро здраве на очите, тъй като може да помогне за предотвратяване или забавяне на прогресията на катаракта и свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD). Тъй като витамин С не се съхранява добре в тялото, това означава, че трябва да приемате този витамин редовно чрез храни или чрез добавки. Витамин С може да се намери в плодове като киви и портокали, както и в ягоди и зеленчуци, включително броколи и картофи. Ползите от витамин С са, че той помага за функцията на имунната система и помага на тялото да абсорбира желязото. Според Medical News Today витамин С е добър витамин за здравето на очите, тъй като помага да се предпази окото от оксидативно увреждане, което допринася за образуването на очни заболявания като катаракта и свързана с възрастта макулна дегенерация.

4. Витамини B6, B9 и B12

B витамините се отнасят до група водоразтворими витамини, които подпомагат функцията на метаболизма и могат да помогнат за предотвратяване или забавяне на свързаната с възрастта макулна дегенерация (AMD). Тъй като витамините от група В са водоразтворими, това означава, че те не се съхраняват в тялото и трябва да се консумират като част от здравословна и балансирана диета. В6 (пиридоксин) е вид витамин В, който играе роля в поддържането на здрава имунна система и здравето на сърцето. B6 може да се намери в храни като нахут, сьомга, риба тон и листни зеленчуци. B9 (фолиева киселина) е вид витамин B, който помага при образуването на ДНК и РНК и други функции, като растежа на тъканите. В12 (цианокобаламин) е вид витамин В, който помага при различни функции, включително образуването на ДНК и червени кръвни клетки. Той може да се намери в храни като риба, яйца и червено месо. B6, B9 и B12 имат индивидуални ползи за здравето на тялото, но също и когато се консумират заедно като част от здравословна и балансирана диета. Ползите от витамините В включват начините, по които те допринасят за поддържане на здравето на очите. Витамините от група B като B5 и B6 могат да помогнат за предотвратяване или забавяне на прогресията на свързаната с възрастта макулна дегенерация (AMD), отчасти тъй като помагат за намаляване на нивата на хомоцистеин

 

5. Витамини за здраве на очите - рибофлавин

Ниацинът или В3, подобно на други витамини от група В, са водоразтворими, което означава, че тялото не ги съхранява и хората трябва вместо това да консумират витамина като част от здравословна диета. Ниамин или витамин B3 може да се намери в храни като домашни птици, риба и кафяв ориз. Основната цел на ниацина в тялото е да помогне за превръщането на храната в енергия. Витамините за очи - ниацинът или витамин B3 могат да помогнат за предпазване на окото от слепота, предизвикана от глаукома, като помагат за предотвратяване на увреждане на клетки на ретината.

7. Витамини за очите - лутеин и зеаксантин

Лутеинът и зеаксантинът са част от семейството на каротеноидите , група от полезни съединения, синтезирани от растенията.

И двата каротеноида могат да бъдат открити в макулата и ретината на очите, където помагат за филтрирането на потенциално вредната синя светлина , предпазвайки очите ви от увреждане

Няколко проучвания показват, че тези растителни съединения могат да предотвратят катаракта и да предотвратят или забавят прогресията на макулна дегенрация.

8. Витамин за очи - Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са вид полиненаситени мазнини. Клетъчните мембрани на вашата ретина съдържат висока концентрация на докозахексаенова киселина (DHA) , особен вид омега-3.

Освен че помагат за образуването на клетките на окото ви, омега-3 мазнините имат противовъзпалителни свойства, които могат да играят роля в превенцията на диабетна ретинопатия.

Диети с високо съдържание на мазна риба - като традиционната средиземноморска диета - могат да предпазят от диабетна ретинопатия. Въпреки че тези открития трябва да бъдат потвърдени с повече изследвания, те предполагат, че мастните киселини може да са отговорни за здравето на очите.

Омега-3 мазнините също могат да бъдат от полза за хора със заболяване на сухото око, като им помагат да произвеждат повече сълзи. При това състояние липсата на сълзи причинява сухота , дискомфорт и понякога замъглено зрение.

За да увеличите омега-3 мастните киселини в диетата си, включете богати източници като риба, ленено семе , семена от чиа , соя и ядки. Омега-3 могат да бъдат открити и в масла за готвене като рапица и зехтин, но ако не си набавяте, взимайте добавки.

 

9. Витамини за очи - тиамин

Тиаминът или витамин B1 играе роля в правилната функция на клетките и превръщането на храната в енергия. Той се смята за ефективен за намаляване на риска от катаракта , а наред с това е предложен като потенциално лечение на ранните стадии на диабетна ретинопатия.

Хранителните източници на тиамин включват пълнозърнести храни , месо и риба. В допълнение, тиаминът често се добавя към храни като зърнени закуски, хляб и тестени изделия.

Leave a comment