Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Какво е зеаксантин?

Какво е зеаксантин?

Какво е зеаксантин?

Зеаксантин е често срещан каротеноид, пигмент, открит във високи нива в тъмнозелени зеленчуци, оранжеви и жълти плодове и яйчни жълтъци. Освен това е един от двата каротеноида, открити в човешкото око, където помага за защита на очите от вредните ефекти на окисляването и светлината.

Каротеноидите действат като антиоксиданти, вещества, които предпазват клетките на тялото от увреждане. Смята се също, че имат свойства за борба с рака. 1

Зеаксантинът играе две важни роли за здравето на очите.

 Той изгражда жълто оцветен пигментен щит, за да предпази очните клетки от вредното въздействие на определени източници на светлина, като слънцето, предпазва очите от опасни свободни радикали, нестабилни молекули, които крадат електрони от здрави клетки, причинявайки щети (това, което е известно като окисление).

След като влезе в тялото, зеаксантинът си проправя път в лещата (прозрачната, извита структура към предната част на окото), както и в макулата и фовеята – и двете части на ретината или тъканта, която покрива задната част на очната ябълка.

Макулата е най-чувствителната част от ретината и тази с най-много фоторецептори. Това са специални клетки, които преобразуват светлината в сигнали, които могат да бъдат интерпретирани от вашия мозък. Като такава, макулата е мястото, където се произвежда вашето най-остро зрение. Освен това е отговорен за способността ви да възприемате цветовете.

Зеаксантинът и друг каротеноид, наречен лутеин , са единствените хранителни каротеноиди, които се натрупват в ретината. Тъй като и зеаксантинът, и лутеинът се намират в големи количества в макулата, те са известни като макулни пигменти.

Макулен пигмент и синя светлина

Макулният пигмент работи за филтриране на синята светлина, видимата светлина в края на цветовия спектър, която според изследователите може да причини дегенерация на макулата. Проучванията обаче показват, че чрез филтриране на синята светлина пигментът на макулата помага за подобряване на зрителна острота, възможност за виждане на фини разлики в засенчването, дискомфорт от интензивна светлина.

Употреби за зеаксантин

Изследванията показват, че зеаксантинът може да помогне за забавяне или предотвратяване на прогресията на очни заболявания като катаракта и свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD), една от основните причини за зрителни увреждания и слепота.

Някои от хранителните източници на зеаксантин са изследвани като защитни фактори при AMD, което засяга хора на възраст 65 и повече години.

Мета-анализ от 2012 г. установи, че диета, богата на лутеин и зеаксантин, намалява риска от прогресиране от ранен към късен стадий на AMD с 26%. Също така помогна за намаляване на риска от развитие на AMD в ранен стадий с около 4%.

По същия начин, преглед от 2017 г. установи, че лутеинът и зеаксантинът, получени както чрез хранителни източници, така и чрез добавки, могат да защитят очите срещу прогресията на AMD. 5

За какво помага зеаксантинът?

Катаракта

Консумацията на зеаксантин и лутеин може да забави образуването на катаракта, което причинява замъглено зрение. Според проучване по-високите концентрации на лутеин и зеаксантин в кръвта са свързани с намален риск от вид катаракта, наречена ядрена катаракта.

Увеит

Увеитът е възпаление или подуване на увеята на окото, отговорна за кръвоснабдяването на ретината. Лутеинът и зеаксантинът могат да помогнат за забавяне на този възпалителен процес.

Диабетна ретинопатия

Диабетната ретинопатия е усложнение на диабета, при което неконтролираната кръвна захар причинява увреждане на кръвоносните съдове в ретината. Лутеинът и зеаксантинът могат да намалят окислителните процеси, които увреждат очите по този начин.

Какви са страничните ефекти на зеаксантин?

Изследователите не са открили странични ефекти или отрицателни взаимодействия със зеаксантин. Въпреки това, хората със светла кожа могат да развият жълтеникаво оцветяване на кожата, ако превишат максималната препоръчителна дневна доза за възрастни (10 mg).

Реално на дневна база няма риск от приема на твърде много лутеин и зеаксантин чрез добавки или чрез диета.

Дозировка: Колко зеаксантин трябва да приемам?

Като цяло здравните експерти препоръчват възрастните да ядат пет порции плодове и зеленчуци всеки ден, което трябва да осигури около 5 mg каротеноиди (включително зеаксантин и лутеин).

Но повечето хора не ядат толкова много порции, поставяйки средния прием на каротеноиди по-близо до 2 mg на ден.  Това означава, че добавките за здраве на очите, като нашата хранителната добавка "ГРИЖА за ОЧИТЕ" е особено ефективна за превенция срещу появата и развитието на очни заболявания като катаракта или макулна дегенерация.  

Какво се случва, ако приемам твърде много зеаксантин?

Зеаксантин е безопасно да се приема в по-високи дози. Проучванията показват например, че приемането на 20 mg дневно в продължение на до шест месеца не трябва да причинява проблеми.

Зеаксантин, заедно с лутеин, може да се приема по всяко време на деня, но най-добре е по време на хранене. Като мастноразтворим антиоксидант, зеаксантинът изисква малко мазнини, за да се абсорбира правилно.

Ползва ли зеаксантинът и други части на тялото освен очите?

Ежедневната консумация на зеаксантин може да защити клетките на кожата от преждевременно стареене, както и от тумори, предизвикани от UVB. Проучване показа, че консумацията на 10 mg лутеин и 2 mg зеаксантин на ден също може да подобри тонуса на кожата.

Каква е разликата между зеаксантин и мезо-зеаксантин?

Мезо-зеаксантинът е форма на зеаксантин, която се намира предимно в централната част на макулата. Зеаксантин, лутеин и мезо-зеаксантин заедно образуват макулен пигмент, естествения филтър за синя светлина и антиоксидант, присъстващ в ретината.

Каква е разликата между лутеин и зеаксантин?

И двата са важни антиоксиданти, но играят различни роли. Зеаксантинът се намира предимно в центъра на макулата на окото, докато лутеинът е главно в околната ретина.

Кой е най-добрият източник на зеаксантин?

Яйцата може да са най-добрият ви източник. Докато някои зеленчуци съдържат повече зеаксантин, тялото ви е по-способно да използва това, което получава от яйцето, вероятно поради съдържанието на мазнини в него, което помага за усвояването.

Източници на зеаксантин и какво да търсите

Ако не сте диагностицирани с дегенерация на макулата, здравните експерти препоръчват да увеличите приема на зеаксантин, като ядете повече храни, богати на този микронутриент. Такива храни са листни зеленчуци (кейл, манголд, спанак, марула, кресон), яйца, зелен грах, тиква.

Наред с това обаче, не забравяйте да включите и качествена хранителна добавка със зеаксантин за здравето на очите.

Leave a comment