Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Витамин D и здравето на очите

Витамин D и здравето на очите

Витамин D и здравето на очите

Витамин D е основно хранително вещество, от което тялото се нуждае за много жизненоважни процеси. Той подпомага здравината на кости и зъби, регулира нивата на инсулин, благоприятства имунната система и поддържа функцията на белите дробове, сърдечно-съдовото здраве, здравето на мозъка и нервната система.

Витамин D играе жизненоважна роля и в защитата срещу състояния като сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, диабет, някои видове рак, множествена склероза и инфекции и нарушения на имунната система.

Витамин D е критичен за здравето на очите - от подобряване на функцията на сълзите до намаляване на риска от дегенерация на макулата, катаракта и глаукома, витамин D има положителен ефект върху зрението по много начини.

Затова не е случайно, че е една от важните съставки във витамин за здрави очи - Грижа за очите (Eye Care) на Вивасан, съдържа 20 µg Витамин D.

Витамин D е известен като „слънчев витамин“, защото се произвежда в тялото, когато слънцето докосне кожата. Но в много случаи той трябва да се приема отделно – като добавка в по-хладните месеци от годината, когато студените и тъмни дни ограничават времето, прекарано на открито. Намаляването на нивата на витамин D не е проблем обаче само през зимата. Има много причини, поради които някой може да не получава достатъчно витамин D, включително дисфункция на бъбреците, неадекватно усвояване на витамин D от храносмилателния тракт, алергия към мляко или непоносимост към лактоза , или консумиране на ово-вегетарианска или веганска диета.

Витамин D2 - растителната форма на витамин D - се намира естествено в гъби, мазна риба, като сьомга, риба тон и скумрия; обогатено мляко и други млечни продукти; масла от рибен черен дроб и яйчен жълтък.

Витамин D и ролята му за здравето на очите и зрението

Ролята на витамин D за здравето на очите и зрението е коментирана отдавна, с множество проучвания, които показват неблагоприятните ефекти от дефицита на витамин D и връзката с  различни очни заболявания, включително миопия, свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD), глаукома, диабетна ретинопатия (DR), синдром на сухото око (DES), заболяване на очите на щитовидната жлеза (TED), увеит, ретинобластом (RB), катаракта и други.

Ако страдате от болезнени, раздразнени очи и не произвеждате достатъчно количество сълзи, за да поддържате повърхността на окото си влажна по естествен път, тогава може да изпитвате синдром на сухо око.

Въпреки че самото състояние е най-често срещано при хора на възраст над 50 години, излагането на синя светлина от екраните на таблети и смартфони го прави все по-често срещано и сред младите хора. Има някои доказателства, които предполагат, че дефицитът на витамин D може да помогне за облекчаване на синдрома на сухото око в резултат на неговите противовъзпалителни свойства. В проучване изследователи са установили, че 52% от жените с ниски нива на витамин D са имали сухота в очите в сравнение със само 4% от тези с нормални нива на витамин D. Изследователите заключават, че това е така, защото витамин D подобрява параметрите на разкъсване, което от своя страна насърчава смазването и намалява повърхностното възпаление.

Сред проблемите, свързани с очите, които дефицитът на витамин Д може да създаде още са:

Глаукома 

Учените смятат, че дефицитът на витамин D може да бъде свързан с развитието на глаукома - състояние, което причинява увреждане на зрителния нерв. Дефицитът на витамин D е свързан с развитието на първична откритоъгълна глаукома, най-честата форма на заболяването, което се развива постепенно. Експертите заключават, че по-ниските нива на витамин D са свързани с по-висок риск от риск от глаукома при жените – въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се проучи връзката задълбочено.

Диабетна ретинопатия

Диабетната ретинопатия е състояние, което уврежда ретината в резултат на диабет и може да доведе до частична или дори пълна загуба на зрението. Хората, които са имали диабет от дълго време, имат по-висок риск от диабетна ретинопатия, въпреки че едно проучване също установи, че дефицитът на витамин D може да играе роля в ретинопатията при млади хора с диабет тип 1. Скорошни изследвания също откриха, че хората с диабет естествено изпитват по-ниски нива на витамин D от тези без диабет, особено при тези с късен стадий на диабетна ретинопатия.

Рискови фактори за дефицит на витамин D :

Лица на възраст над 65 години

Недостатъчно излагане на слънчева светлина

Наднормено тегло или затлъстяване

Диета без риба или млечни продукти

Употреба на лекарства, които променят метаболизма на витамин D

Заседнал начин на живот

Признаците и симптомите на дефицит на витамин D могат да включват: 1

Редовно заболяване или инфекция

Умора

Болка в костите

Мускулна слабост, мускулни болки или крампи

Ниско настроение

Косопад

Най-добрите източници на витамин D

Получаването на подходяща слънчева светлина е най-добрият начин да помогнете на тялото да произвежда достатъчно витамин D. Експертите препоръчват да отделяте 10-30 минути на ден, няколко пъти седмично, за да поддържате здравословни кръвни нива. Това време може да варира в зависимост от това колко чувствителна е кожата ви към слънчева светлина. 9

Храни също могат да бъдат добри източници на витамин D:

Риба: мазна риба, като сьомга, сардини, скумрия и риба тон

Ядки и семена: бадеми, бразилски орехи, тиквени семки и сусам

Плодове и зеленчуци: авокадо, гъби, тъмни листни зеленчуци като спанак и зеленчуци

Яйчни жълтъци

Телешки черен дроб

Млечни продукти: сирене, обогатено мляко, кисело мляко

Обогатени зърнени храни и сокове

Leave a comment