Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Може ли лутеинът да бъде полезен за зрението и здравето на очите?

Може ли лутеинът да бъде полезен за зрението и здравето на очите?

Може ли лутеинът да бъде полезен за зрението и здравето на очите?

Както всеки един орган в човешкото тяло, така и очите се нуждаят от разнообразни хранителни вещества за оптимално здраве. Едно от ключовите хранителни вещества за здравето на очите е лутеинът - каротеноид с противовъзпалителни свойства.

Но какво точно представлява лутеинът и как се отразява на очите ви? И как можете да си набавите това хранително вещество с храната?

Какво представлява лутеинът?

Лутеинът е част от каротеноидното семейство антиоксиданти. Каротеноидите са вид фитонутриенти или растителни химикали, които се намират в клетките на много видове растения.

Каротеноидите са отговорни за ярките цветове на много растения, като например яркочервените, оранжевите и жълтите нюанси на различните плодове и зеленчуци. Тези пигменти играят важна роля за здравето на растенията, но заедно с това носят и куп ползи за здравето ни.

Заедно с лутеина, зеаксантинът е друг важен каротеноид, който предлага ползи за здравето на очите. Той е структурно сходен с лутеина, като има само малка разлика в разположението на атомите му.

Лутеинът и зеаксантинът са единствените хранителни каротеноиди, които се намират в ретината. Те са концентрирани предимно в областта на макулата, разположена в задната част на окото, която е от съществено значение за зрението. Заради мястото, където са концентрирани, тези два каротеноида са известни като пигменти на макулата.

Какво е известно за ползите на лутеина за здравето на очите?

Като мощни антиоксиданти, лутеинът и зеаксантинът могат да предпазят тялото, особено очите, по много начини. Изследванията показват, че по отношение на здравето на очите тези хранителни вещества потискат възпалението, защитават от свободните радикали и оксидативния стрес, подобряват остротата на зрението, зрителната контрастна чувствителност. Наред с това те намалят увреждането от заслепяване, преобразуват светлинните сигнали в електрически в ретината и подпомагат предаването на тези сигнали към зрителната кора в мозъка.

Лутеин и очни заболявания

Освен като превенция, лутеинът е необходим елемент и при редица заболявания, свързани с очите.

Мукулна дегенерация (СМД).

Това е сред водещите причини за слепота и трайно увреждане на зрението. Според проучване от 2011 г., проведено от доверен източник, лутеинът и зеаксантинът могат да предпазват от прогресиране на късен стадий на AMD до слепота.

Диабетна ретинопатия

Диабетната ретинопатия засяга около една трета от хората с диабет. Въпреки че изследванията са ограничени, проучване върху животниe показва, че лутеинът и зеаксантинът могат да помогнат за намаляване на маркерите на оксидативния стрес, който може да доведе до увреждане на очите и загуба на зрението.

Катаракта

Катарактата е мътно петно, което се развива в лещата на окото. Според проучване от 2006 г., хората, които консумират храна с ниско съдържание на лутеин и зеаксантин, може да са изложени на по-висок риск от развитие на катаракта.

Сухото око. 

При болестта на сухото око, известна още като синдром на сухото око, очите ви не произвеждат достатъчно сълзи, която да покрива очите ви. Това води до зачервяване, сърбеж, парене, временно замъгляване на очите и усещане за пясък в окото. Според проучване лутеинът може да помогне за намаляване на тези симптоми.

Колко лутеин ви е необходим?

Въпреки че няма препоръчителен хранителен прием за лутеин, като цяло той се счита за безопасен, дори и в по-големи количества.

Изследванията, проведени в рамките на голямото проучване на възрастовите заболявания на очите показват, че 10 mg лутеин и 2 mg зеаксантин ефективно намаляват прогресията на напредналата форма на мукулна дегенрация.

Кои храни са добри източници на лутеин?

Различни храни осигуряват здравословни дози лутеин. Най-голямо количество лутеин се съдържа в зелените листни зеленчуци, като например зеле, спанак, броколи, маруля, магданоз, босилек, праз лук, грах. Лутеинът може да се открие и в други храни, като яйчен жълтък, червен пипер, царевица, твърда пшеница, лимец, шамфъстък.

Лутеинът се усвоява най-добре, когато се приема с храна с високо съдържание на мазнини. Това е така, защото липопротеините с ниска плътност са основното средство за пренасяне на лутеина в организма.

Въпреки че обикновено приемът на храна е най-добрият начин да си набавите необходимия ви лутеин, можете да увеличите приема на лутеин и с хранителни добавки. Eye Care e сред най-добрите добавки, които може да намерите на пазара и се е доказала с действието си. Освен Eye Care, включете в ежедневието си All day Fit – безценни, витамини и минерали за цялото семейство, които работят заедно с лутеина (или самостоятелно), за да подпомогнат здравето на очите.
Тук ще намерите:

Витамин С. Витамин С е водоразтворим антиоксидант, който помага за регенерирането на други антиоксиданти в тялото ви, включително витамин Е. Той помага в борбата със свободните радикали и поддържа целостта на кръвоносните съдове и съединителните тъкани на очите ви.

Витамин Е. Витамин Е е мастноразтворим антиоксидант, който работи с лутеина за защита на клетките на ретината от окисление.

Цинк. Цинкът е основно хранително вещество, което тялото ви не може да произвежда или съхранява. Цинкът играе роля в пренасянето на витамин А от черния дроб до ретината, за да се създаде защитен пигмент в очите, известен като меланин.

Есенциални мастни киселини. Ретината ви има високи концентрации на докозахексаенова киселина (DHA), важна омега-3 мастна киселина. Въпреки че DHA не може да възстанови увреждането на ретината, тя може да помогне за запазване на зрението ви и да облекчи сухотата в очите и възпалението на клепачите.

Leave a comment