Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Какво е дълголетие и как да остареем здравословно?

Какво е дълголетие и как да остареем здравословно?

Какво е дълголетие и как да остареем здравословно?

Може би сте чували песента на Alphaville “Forever young”…I want to be forever young. Do you really want to leave forever, forever, and ever….

E, все още няма открито средство на вечен живот, но в последните години все по-силно бива застъпена една нова област на медицината, наречена longevity, или дълголетие. И ако на пръв прочит, асоциацията е, че областта на дълголетието е фокусирана единствено върху удължаването на продължителността на живота, това съвсем не е така. Всъщност дълголетието е комбинация от здравословно състояние и продължителност на живота. Така че, ако живеете над средната продължителност на живота от около 80 години в добро здраве, може да се каже, че сте дълголетни.

Човешкото дълголетие се е подобрило драстично през последните 150 години. Ако в началото на 19 век средната продължителност на живота е била около 40 години, днес, тя вече скача на 77-78 г.

За съжаление днес голяма част от живота на много хората преминава през множество заболявания, а голяма част от тях не достигат старост поради заболявания, свързани с възрастта. Очакванията са заболеваемостта сред хората на възраст 65-74 години да расте. Следователно, ако не се вземат мерки за увеличаване продължителността на живота, променяйки ежедневието си, може да станем част от тази статистика.

Това е и причина все повече учени и медици да насочват по-голяма част от своите усилия върху запазване на здравето максимално дълго, a оттам и да влияят върху дълголетието. 

Ако погледнете столетниците (хора, които живеят до 100 години), те прекарват само около 5% от живота си, засегнати от болести. Фокусът на сектора на дълголетието е да намали „заболеваемостта“ (времето, което прекарваме с някаква болест), така че да прекараме по-голямата част от живота си в добро здраве.

Нашето дълголетие реално се определя от сложно взаимодействие на генетични фактори, фактори на околната среда и начина на живот. Тези три неща влияят на тялото на клетъчно и молекулярно ниво. Генетичният ни код е записан във всяка клетка на тялото и може да определи персоналния риск от определени заболявания и разстройства, както психически, така и физически. Проучванията продължават да откриват връзка между нашите генетични профили и вероятността да развием здравословни проблеми - от рак на гърдата и инфаркт до депресия, затлъстяване и болестта на Алцхаймер.

Това обаче е само половината история. Начинът на живот и средата, в която живеем, могат пряко да повлияят на нашата генетика. Всеки ден ние си причиняваме щети на клетъчно и молекулярно ниво поради нашия начин на живот и околната среда. С натрупването им, телата ни започват да се променят и изпитваме страничните ефекти на възрастта, като загуба на енергия, болки, побеляване на косата и по-трудно заздравяване. В крайна сметка щетите достигат повратна точка, която може да причини упадък в орган от телесната система. Невъзможността да се поправят щетите следователно води до свързани със стареенето заболявания.

Ето защо това, което правите днес, може да промени продължителността на вашето здраве или начина, по който остарявате в бъдеще.

Пет ключови фактора за дълголетието

Изследователи от Харвардския университет разгледаха факторите, които могат да увеличат шансовете за по-дълъг живот. Използвайки широк набор от данни, изследователите са идентифицирали пет нискорискови фактора за начина на живот: здравословна диета, редовни упражнения (поне 30 минути дневно умерена до интензивна активност), здравословно тегло (както се определя от индекс на телесна маса от 18,5-24,9), отказ от пушене и умерен прием на алкохол (до 1 питие дневно за жени и до 2 дневно за мъже). В контролна група, в сравнение с тези, които не са включили нито един от тези фактори за начина на живот, хората с всичките пет фактора, са живели до 14 години по-дълго.

В последващо проучване изследователите установиха, че тези фактори могат да допринесат не само за по-дълъг, но и за по-здравословен живот. Те установяват, че жените на 50-годишна възраст, които практикуват четири или пет от здравословните навици, изброени по-горе, са живели още около 34 години без диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак , в сравнение с 24 повече години без болести при жени, които не практикуват нито един от тези здравословни навици. Мъжете, практикуващи четири или пет здравословни навика на 50-годишна възраст, са живели около 31 години без хронични заболявания, в сравнение с 24 години сред мъжете, които не са практикували нито един. Мъжете, които в момента са били заклети пушачи, както и мъжете и жените със затлъстяване, са имали най-ниската продължителност на живота без заболяване.

Пет фактора за по-дълъг и по-здравословен живот

Здравословна диета
Рискът от хипертония (високо кръвно налягане) и деменция нараства с възрастта. Моделите на хранене като тези, базирани на диети като DASH, MIND и средиземноморската диета могат да намалят риска от тези и други хронични състояния, които съпътстват по-напреднала възраст. Хранителна добавка на базата на спермидин, каквато е Cell Care може също да помогне за подобряване на когнитивната функция и паметта при някои хора.

Редовни упражнения

Редовната физическа активност намалява риска от няколко хронични състояния, които се увеличават с възрастта, включително сърдечни заболявания, хипертония, диабет, остеопороза, някои видове рак и когнитивен спад. Упражненията помагат за намаляване на тревожността и кръвното налягане, подобряват качеството на съня. Експерти препоръчват минимум 150-300 минути седмично умерена до енергична активност, като бързо ходене или бързи танци, както и два дни в седмицата упражнения за укрепване на мускулите. По-възрастните хора, които са изложени на риск от падания, може също да включат тренировки за баланс като тай чи или йога.

Здравословно тегло

Определянето на диапазона на здравословното тегло е уникално за всеки човек. Факторите, които трябва да се вземат предвид, включват преглед на текущите здравословни състояния, фамилна история, история на теглото и генетично наследен тип тяло. Вместо да се съсредоточавате само върху теглото на везната, е добре да следите и за увеличаването на вредните висцерални „коремни мазнини“ и промяната на теглото след 20-годишна възраст.

Пушене

Тютюнопушенето е голям рисков фактор за рак, диабет, сърдечно-съдови, белодробни заболявания и ранна смърт, тъй като насърчава хронично възпаление и оксидативен стрес (състояние, което може да увреди клетките и тъканите). Пушенето вреди на почти всеки орган на тялото. Спирането му значително намалява риска от тези заболявания, свързани с тютюнопушенето.

Умерен алкохол

Изследванията установяват, че умереното пиене, определено като 1 питие дневно за жени и 2 питиета дневно за мъже, е свързано с по-нисък риск от диабет тип 2, сърдечен удар и ранна смърт от сърдечно-съдови заболявания. Ниските до умерени количества алкохол повишават нивата на „добрия“ холестерол или липопротеините с висока плътност (HDL) и предотвратяват образуването на малки кръвни съсиреци, които могат да блокират артериите.
Но приемът на алкохол - особено по-тежкото пиене - е свързан с рискове от пристрастяване, чернодробно заболяване и няколко вида рак.

Хранителни добавки

Няма как да пренебрегнем факта, че за възрастта е ключово да се обърнем към хранителните добавки като допълнителен компонент на здравословния живот и здравословното стареене. Как обаче да разберем кои да изберем?

За здравето на мозъка, като превенция от Алцхаймер и Паркинсон, все повече ексоерти  препоръчват една уникална за българския пазар добавка - Грижа за Клетката със Спермидин CELL CARE. Съдържа екстракт от зародиши на пшеница 56,7%, Витамин Е 12 мг, Спермидин. Изчиства и подхранва организма на клетъчно ниво, освобождава клетките от вредните вещества и влияния, подпомага регенерирането на нови клетки.

Омега 3 са важни за всяка възраст, но когато говорим за здравословно стареене, задължително добавете и Омега 3 форте с Крил. Маслото от Крил съдържа уникална комбинация от витамини Е и А, есенциални омега-3, 6 и 9 мастни киселини, астаксантин – мощен антиоксидант и фосфолипиди – градивни елементи на клетъчните мембрани. 

Добавката подобрява сърдечната дейност и допринася за поддържане на здравословни нива на холестерол и триглицериди, допринася за намаляване риска от съсиреци в кръвта и подобрява кръвообращението, допринася за повишаване нивата на „добрия” (HDL) и намаляване нивата на „лошия” (LDL) холестерол, способства за подобряване на мозъчната дейност, паметта и концентрацията.

Смес от Eтерични Mасла "Дълъг живот" LONG LIFE. Ароматерапията е безопасен и доказано ефективен метод за превенция при множество състояния. Нашата специална комбинация от 100% натурални етерични масла е с изразени антиоксидантни свойства. Неутрализира свободните радикали, извежда токсини от организма, подобрява храносмилането. Насочва организма и душата към дълъг и пълноценен живот.

 

Допълнителни фактори за здравословно дълголетие

Освен петте основни навика на начина на живот, споменати по-горе, все повече изследвания идентифицират допълнителни фактори, които може да са ключови за увеличаване на продължителността на здравето.

Да имаш цел/смисъл на живота.
Изследванията показват, че чувството за смисъл или цел в ежедневието е свързано с по-добър сън, по-здравословно тегло , по-високи нива на физическа активност и по-ниско възпаление при някои хора.

Социални връзки.
Проучвания на възрастни на 50 и повече години показват, че самотата и социалната изолация са свързани с по-висок риск от заболяване, увреждане и смъртност. Проучването, включващо 11 302 по-възрастни участници, установи, че тези, които са преживели както самота, така и социална изолация, показват признаци на напреднало биологично стареене (напр. хронично възпаление, което може да увеличи риска от заболеваемост).

Мозъчна стимулация.
Натоварването на мозъка или извършването на дейности, които изискват усилено умствено усилие, като учене на ново умение, език или форма на упражнения през свободното време, може да намали риска от когнитивен спад. Изследванията показват силна връзка между получаването на висше образование и ангажирането в работа, която е интелектуално изискваща, с по-нисък риск от деменция, болест на Алцхаймер и когнитивно увреждане.

Подобряване качеството на съня изследванията все още са неубедителни, но някои доклади предполагат, че безсънието е свързано с по-високи нива на болестта на Алцхаймер  и други форми на когнитивен спад. Хронично нарушеният сън може да доведе до системно (в цялото тяло) възпаление, което е предшественик на развитието на бета-амилоидни плаки в мозъка, както се установява при AD.

Периодично гладуване.
Изследванията върху животни показват това ограничаване на калориите през целия живот, като например периодично гладуване, увеличава продължителността на живота.  Тялото реагира на гладуването с подобрено регулиране на кръвната глюкоза, по-голяма устойчивост на стрес и намалено възпаление и производство на увреждащи свободни радикали. По време на гладуване клетките отстраняват или възстановяват увредените молекули. Тези ефекти могат да предотвратят развитието на хронични заболявания, включително затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак и неврологичен спад, включително болестта на Алцхаймер. 

Leave a comment