Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Как да се отървем лесно от гъбички по ноктите

Как да се отървем лесно от гъбички по ноктите

Как да се отървем лесно от гъбички по ноктите

Гъбичките по ноктите на краката, известни още като онихомикоза или tinea unguium, са често срещано заболяване, засягащо милиони хора. Гъбичните инфекции на ноктите могат да се развият от различни организми като плесени, дрожди и гъбички, след като тези организми влязат в контакт с напукан нокът или кожа около нокътя.

Освен това гъбичките се развиват лесно при излагане на краката на топла, влажна среда като плувни басейни, съблекални или дори живот във влажен климат. Известно е, че мъжете развиват гъбични инфекции по ноктите на краката повече от жените. Често те се срещат и при хора с отслабена имунна система, хора с диабет, лошо кръвообращение и възрастни.

Най-забележимият симптом на гъбички по ноктите на краката може да бъде обезцветяване, водещо до бял, жълт, кафяв или дори черен нокът. Нокътят може да се удебели, да има неприятна миризма, да се чупи лесно и дори да се отдели от нокътното легло.

В повечето случаи гъбичната инфекция на ноктите на краката не причинява болка, освен ако инфекцията не е тежка. В някои случаи гъбичките могат да засегнат и стъпалото, особено между пръстите.

За съжаление, няма „бързи решения“, когато става въпрос за лечение на гъбички по ноктите. За  да се случи това, на мястото на заразения нокът трябва да израсне нов, който да замени стария, повреден нокът. Това може да отнеме много време - до 18 месеца в зависимост от това колко бързо или бавно растат ноктите на краката ви и колко тежка е гъбичната инфекция.

Много хора предпочитат да започнат лечение с домашни средства, преди да купят лекарства. И често те са изключително ефективни, нужно е постоянство!

Ето няколко съвет и някои ефективни домашни средства за лечение на гъбички по ноктите на краката:

Поддръжка

Първо, подгответе ноктите си, като ги подрязвате и пилите веднъж седмично. Това помага на противогъбичните разтвори да проникнат в нокътя. Не забравяйте да дезинфекцирате съдовете след всяка употреба. Поддържането на подрязани, чисти и сухи нокти ще бъде от съществено значение за лечението на гъбички по ноктите на краката и предотвратяването им в бъдеще.

Чисти чорапи и обувки

Редовната смяна на чорапите и обувките също може да намали развитието на нежелани гъбички по краката. Както чорапите, така и спортните обувки могат да се перат, за да се отървете от растежа на дрожди и гъбички. Добавянето на половин чаша сода за хляб или една чаша оцет в пералнята може да помогне за елиминирането на бактериите и да убие гъбичките в обувките и чорапите. Ботуши и други обувки, които не могат да се перат в пералня, могат да се изтрият с разтвор на оцет и вода или да се напръскат с противогъбичен спрей.

Когато можете, събувайте обувките и чорапите, за да позволите на краката да дишат. Така може да предотврати растежа на гъбичките. Защитете краката си, като носите дишащи обувки и чисти, сухи чорапи.

Водороден пероксид

Водородният пероксид може да убие гъбичките, които растат по ноктите на краката. Можете да го използвате като избършете заразените пръсти или нокти на краката с чиста кърпа или памучен тампон. Освен това може и да накиснете краката с водороден прекис. Смесете 1/8 чаша водороден прекис (или няколко капачки) с четири чаши хладка вода и накиснете краката за 10 до 20 минути. Изплакнете с топла вода и подсушете.

Черен чай

Накисването на краката в чай също може да бъде полезно при лечение на гъбички по ноктите или краката, тъй като съдържа танинова киселина, която убива бактериите и помага да се затворят порите на краката, за да се намали изпотяването. Сварете два литра вода, след което добавете пет до шест пакетчета чай. Оставете разтвора да изстине и накиснете краката за 30 минути. Може да го правите ежедневно, ако желаете.

Оцет

Друг домашен лек за лечение на гъбички по ноктите на краката е накисване с ябълков оцет. Оцетната киселина помага за избелване на обезцветените нокти на краката и спира разпространението на инфекцията към другите пръсти на краката. Опитайте една част оцет към две части топла вода и накисвайте краката си за 20 минути всеки ден.

Сода за хляб

Добавете сода за хляб към ваничка за краката или направете паста от сода за хляб с минимално количество вода и да я нанесете директно върху крака. Оставете пастата да престои върху засегнатата област за 10 до 20 минути, след това изплакнете с топла вода и подсушете крака старателно.

Сода бикарбонат също може да се поръси в обувки като пудра за крака. Оставете обувките да престоят поне 24 часа, след което изтръскайте останалата сода за хляб.

 

Етерични масла за лечение на гъбички по ноктите

Има няколко етерични масла, които са се доказали като изключително ефективно средство за справяне с гъбични инфекции. Условието е да изберете такива, които са 100% натурални и качествено, за да има желания ефект.

Масло от чаено дърво, канука и манука

Маслото от чаено дърво обикновено го използват за кожни заболявания, включително микоза. Компонентите на маслото от чаено дърво имат високи нива на противогъбична активност. Може да го нанесете директно върху нокътя или да разредите с носещо масло. Също така може да добавите няколко капки към ваничка за крака.

Масло от лимон

Наред с всички ползи за здравето, ЕМ Лимон има силна противогъбичната активност. В проучване, което разглежда ефекта на етеричното масло от лимон върху щамовете на Candida (гъбички, често свързвани с тези на краката), изследователи доказват, че маслото е ефективно естествено средство за лечение на кандидоза.

Лавандулово масло

Лавандуловото масло обикновено се използва за релаксация и за облекчаване на тревожността, но някои хора го използват и за кожни заболявания, като микоза.

В проучване от 2019 г., публикувано в Molecules , което разглежда противогъбичните свойства на етеричното масло, е установено, че лавандулата има значителен противогъбичен ефект след разреждане на чистия разтвор 40 пъти. Те също установиха, че разтвор от 0,125% и 2% напълно инхибира растежа на гъбичките.

Ментово масло

Маслото и билката са известни главно със своите успокояващи храносмилането свойства, но също така съдържат противогъбични свойства. Установено е, че ментовото масло убива гъбички като Candida, Botrytis cinerea, Monilinia fructicola, Penicillium expansum и Aspergillus niger.

Масло от лимонова трева

Познато е като често срещана съставка в репелентите против комари, но експертите отдавна са оценили противогъбичните свойства на маслото от лимонова трева. Те откриват, че маслото от лимонена трева има обещаващ противогъбичен ефект върху Candida dubliniensis и има силен инхибиращ ефект върху кандида. 

Евкалиптово масло

Евкалиптовото масло се използва основно при респираторни заболявания като астма и бронхит, но всъщност то има и противогъбични свойства.

През 2015 г. проучване в Journal of Foot and Ankle Research оценява евкалипта като противогъбично лечение на гъбички по ноктите. В продължение на четири месеца 22 участници със 70 заразени нокти са използвали неразредено евкалиптово масло като локално противогъбично лечение.

Ноктите с повърхностни инфекции изчистиха инфекцията в рамките на четири месеца в 86% от случаите, докато по-тежките инфекции се изчистиха с по-ниска скорост.

Друго проучване от 2017 г. разглежда противогъбичната активност на евкалипта върху няколко вида Fusarium, често срещани в почвата и които могат да причинят гъбични инфекции на ноктите и кожата. Изследователите откриха, че евкалиптът има противогъбични свойства и може да бъде алтернатива на растителните фунгициди.

Масло от гераниум

Mаслото обикновено се използва при респираторни проблеми и в грижа за кожата, но е доказано, че има свойството да влияе върху бактерии и гъбички и спира развитието им.

Как да използвате етерични масла за лечение на гъбички

Памучна топка:

Нанесете няколко капки масло от чаено дърво върху памучни топки и да ги поставите между засегнатите пръсти. Маслото от чаено дърво е достатъчно нежно за локално приложение, но е добра идея да го разредите в носещо масло, като бадемово, за да сте сигурни, че нямате реакция.

Вана с етерични масла:

5 капки масло от лавандула

8 капки масло от чаено дърво

2 капки масло от мента

½ – 1 чаша ябълков оцет

Смесете в леген с хладка вода и потопете краката си за 15-20 минути. Повтаряйте всеки ден, докато инфекцията е активна. Етеричните масла, освен че са терапевтични, ще помогнат и за маскирането на миризмата на оцета.

Масло за масаж на краката

6 капки масло от чаено дърво

4 капки лавандулово масло

2 капки лимоново масло

40 мл бадемово масло

Поставете сместа в бутилка от тъмно стъкло, за да запазите целостта на маслата. Масажирайте краката всеки ден.

 

 

Leave a comment