Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Съвети за укрепване на имунитета на децата при връщане на училище

Съвети за укрепване на имунитета на децата при връщане на училище

Съвети за укрепване на имунитета на децата при връщане на училище

Отново е това време от годината, в което подготвяме децата за връщане в училище. И наред с цялата подготовка за учебници, раници, тетрадки, не трябва да забравяме един много важен фактор за успеха на новата учебна година: подкрепата на имунната система. Защото когато детето е здраво, то има силата и енергията да успява и в клас.

За съжаление няма „вълшебно хапче“, което можете да дадете, за да подсилите имунната система на детето. Необходим е холистичен и системен подход. Това означава качествена храна, движение, сън, качествени добавки.

И така, ето няколко начина, по които естествено можете да помогнете на вашите деца да се радват на здрава и силна учебна година, да бъдат енергични и концентрирани. 

1. Хранете ги с ….дъгата

Един от най-добрите начини да подкрепите имунитета на децата е да подхранвате тялото им с пълноценна храна, разнообразие на сезонните дарове на природата. Сега е идеалният момент да им сервирате….дъгата. Включете възможно най-много различни цветове пресни плодове и зеленчуци в ежедневната им диета – домати ,чушки, грозде, тиква, кореноплодни….

2. Витамин С

Вероятно най-известната хранителна добавка за имунна защита, витамин C помага за защитата на клетките и ги поддържа здрави. Ще го намерите в цитрусови плодове, червени и зелени чушки, ягоди, касис, броколи и спанак. Ако децата обаче не обичат плодове и зеленчуци, давайте им от вкусната Ацерола - по 1/2 таблетка, 2-3 пъти дневно, по време на хранене (за деца на 6-12 г), а след 12 год. - по 1 таблетка, 2-3 пъти дневно, по време на хранене.

 

3. Витамин Д

Този витамин е от решаващо значение за активиране на имунната защита. Най-добрият източник на витамин D е слънчевата светлина, а хранителните източници включват: мазна риба, червено месо, яйчни жълтъци. В зимните месеци обаче все по-често децата страдат от ниски нива. Това се дължи не само заради ограничената слънчева светлина, но и невъзможност да си набавят само чрез диета. В този случай им давайте по ½ таблетка Мултивитамини Ол Дей Фит от А до Я компакт. Така те ще си набавят не само така важният Витамин Д, но и допълнителни 26 витамини, микро- и макроелементи.

4. Здраве на червата

Дори и да не го знаете, но 70% от имунната система е в червата! Затова здравето им е от изключително значение за имунитета. Ето защо пробиотиците са от изключително значение, за да поддържат храносмилателната система. Ако децата ви не са склонни да опитат ферментирали храни като кимчи, мисо, кефир, темпе и кисело зеле, давайте им редовно кисело мляко. Наред с това включете и добавки. Не всички добавки обаче са създадени еднакви. Препоръчваме ФЛОРАМАКС Пробиотик с Витамини, който съдържа млечно-кисели бактерии: Lb.Casei sub casei, Lb. Acidophilus, Lb Salivarius, витамин Bl, витамин B, витамин B6.
За деца от 6 до 12 години давайте по ½ капсула 2 пъти на ден преди хранене, а над 12 години – по 1 капсула 2 пъти на ден преди хранене.

 

5. Включете имуностимулиращи добавки

Няма да се залъгваме, хранителните добавки са неизменна част от здравата имунна система на всяко дете. Но нека да направим едно уточнение. Не всички добавки са еднакви и не всички са ефективни. Изберете добавки, които са на базата на естествени съставки, с висока бионаличност (степента, в която дадено вещество навлиза в кръвта) и които са от серифициран производител.

Мед от манука, ехинацея, витамин С например са чудесни природни продукти с  антиоксиданти и противовъзпалителни свойства, което ги прави идеалният избор. Имун Фит на Вивасан е сред най-предпочитаните от родителите имуностимулиращи добавки, защото е с висока биоусвояемост предвид течната си формула, има бързо действие и помага при множество състояния.

Друга много предпочитана натурална добавка е Черен бъз. Не случайно той е познат от древни времена и оттогава се използва както за превенция така и за по-бързо възстановяване при грип и настинка.

6. Помислете за когнитивното здраве

Работата на децата е да учат, да усвояват нови знания и да развиват своя потенциал. Всичко това звучи лесно, но изисква голяма доза концентрация и внимание. Днес да накараш едно дете да задържи интереса си върху едно нещо е много трудно. От друга страна технологиите, с които са заобиколени създава различни вълни и прави тяхното съзнание постоянно препускащо, питащо, търсещо. Няма да се лъжем – децата днес не са като децата отпреди 10 или 15 години. Затова е важно да обърнем внимание на тяхното когнитивно здраве.

Експертите препоръчват включване на Омега 3 киселини към диетата на детето, изключително важни за развитие на мозъка, за по-лесната концентрация и учене.

7. Здраве за очите
Телефони, монитори, телевизия. Всичко това влияе на очите, а все повече деца стават „жертва“ на модените технологии. Мониторите с плосък екран излъчват големи количества синя светлина (видима светлина с висока енергия) и оказват влияние на зрението.

Затова може да им давате Грижа за очите – новата хранителна добавка на Вивасан, с добре балансирана комбинация от жизненоважни за поддържане на нормалното здраве на очите ценни съставки лутеин, зеаксантин и витамин D. Лутеинът и зеаксантинът са компоненти на здравата макула (жълто петно в центъра на ретината). Зеаксантинът е един от двата каротиноида, които се съдържат в ретината. В централната макула той е преобладаваща съставка, докато в периферната ретина преобладава лутеинът.

8. Бъдете стриктни със съня

Липсата на достатъчно сън може да доведе до по-слаба имунна система, тъй като липсата му е свързана с по-високи нива на кортизол, хормона на стреса в организма. Известно е, че стресът потиска имунната система. Проучванията показват, че по-малко от 5 часа сън се отразява негативно на имунната система. За възрастни идеалният диапазон на съня е 7 до 9 часа, докато за децата в училищна възраст той е между 9 до 11 часа сън. Ако не може да накарате малкото си дете да си легне, спрете телевизията и видео игрите преди лягане, особено програмите, които имат някакви страшни изображения. Освен това храни и напитки, съдържащи захар и кофеин, е най-добре да се избягват преди лягане, тъй като те могат да причинят хиперактивност при децата. Редовният релаксиращ ритуал преди лягане може да помогне на вашето дете да се подготви психически и физически за сън. Например топла баня, последвана от приказки за лягане или успокояваща музика, може да помогне на детето да се отпусне и да се подготви за сън.

8. Движение

Редовните, умерени упражнения стимулират клетките, отговорни за атаката на бактериите. Тези клетки работят по-бързо при тези, които спортуват, което обяснява и по-здравата имунна система срещу вируси и инфекции. 

Все пак имайте предвид, че имунният отговор може да се понижи за няколко часа след интензивни упражнения, умерените упражнения са ключът тук. 30-минутно каране на колело, лек джогинг или час –два тренировки са чудесни за подобряване на имунитета.

Leave a comment