Welcome to store VIVASAN BULGARIA!Store LocationTrack Your Order

Тайните на черния бъз и защо е толкова ефективен

Тайните на черния бъз и защо е толкова ефективен

Тайните на черния бъз и защо е толкова ефективен

Търсите естествен лек, който има дълга история и е доказано ефективно средство? Черният бъз е вашето решение. Растението е култивирано от човека още в праисторически времена, а доказателство за това са рецепти за лекарства на базата на бъз, датиращи от Древен Египет.

Повечето историци проследяват лечебните способности на черни бъз, докато Хипократ, известен като „Бащата на медицината“, го нарича своя „сандък с лекарства“ поради широкия набор от здравословни проблеми, които решава. Независимо дали говорим за пещерни хора, древни египтяни или древни гърци, черният бъз се е доказал като една от най-добрите антивирусни билки на  планетата.

Изследване, публикувано в Journal of International Medical Research, предполага, че когато се приеме през първите 48 часа от началото на симптомите, екстракт от растението може да помогне за облекчаване и съкращаване на продължителността на настинка и грип.

Плодовете на бъза съдържат кверцетин, кемпферол, рутин и фенолни киселини. Той също така съдържа флавоноиди, които имат антиоксидантни свойства и могат да помогнат за предотвратяване увреждането на клетките, и  антоцианидини - химични съединения, за които е известно, че имат имуностимулиращи свойства.

Суровите плодове се състоят от 80 процента вода, 18 процента въглехидрати и по-малко от 1 процент протеини и мазнини. Плодовете на бъза са с естествено високо съдържание на витамин С, витамин А, витамин В6, желязо и калий.

Най-добрият начин да се възползвате от многобройните ползи на черния бъз е да го приемате под формата на течна дибавка. ЕЛДЪРБЕРИ (ЧЕРЕН БЪЗ) на Вивасан е изключително чист, с доказан ефект, безкомпромисна прецизност по време на производствения процес, гарантирани с швейцарско качество. За разлика от много хранителни добавки в Елдърбери няма изкуствени оцветители и консерванти, отличава се с висока биоусвояемост и е подходяща за цялото семейство, дори малки деца (над 2 г.).

Експерти неслучайно препоръчват добавката с бъз както като профилактично средство в есенния период, за укрепване на имунитета, така и при грипни състояния – за подсилване и бързо възстановяване.

Ето няколко причини да имате сироп  ЕЛДЪРБЕРИ (ЧЕРЕН БЪЗ) по всяко време у дома

1. За облекчение при настинка и грип

Една от най-добре проучените ползи от добавката от бъз са нейните мощни имуностимулиращи свойства. Това се дължи на съдържанието на химически съединения, наречени антоцианидини. Изследванията показват, че бъзът е безопасно, ефикасно и рентабилно средство при обикновена настинка и грип. Той може да намали продължителността и тежестта на симптомите, свързани с настинка и грип, и няма доказателства, че свръхстимулира имунната система.

 

2. Намалява симптомите на инфекция на синусите

Заради своите противовъзпалителните и антиоксидантни свойства, бъзът може да помогне при проблеми със синусите и заболявания, свързани със здравето на дихателните пътища. Инфекцията на синусите е състояние, при което кухините около носните проходи се възпаляват и тази антивирусна билка е обещаваща като средство за справяне с инфекцията.

3. Понижава кръвната захар

И цветето на бъза, и зрънцето традиционно се използват за лечение на диабет. Изследванията потвърждават, че екстрактите от бъз стимулират метаболизма на глюкозата и секрецията на инсулин, което потенциално може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар.

Изследване, публикувано в  Journal of Nutrition,  оценява инсулиноподобното и инсулиноотделящото действие на черния бъз in vitro. Проучването установява, че водният екстракт от бъз значително повишава транспорта на глюкозата, окисляването на глюкозата и гликогенезата без добавен инсулин.

4. Действа като естествен диуретик

Изследванията показват , че листата, цветовете и плодовете от бъз са били използвани заради техните диуретични свойства.

5. Леко слабително

В традиционната и народната медицина бъзът се използва като слабително средство за облекчаване на запек. Добавя се към билкови смеси за подобряване на редовността на изхожданията.

Някои изследвания показват, че чаят от бъз е полезен при запек и може да помогне за поддържане на редовността и здравето на храносмилането.

6. За здравето на кожата

Бъзът си проправя път в козметичните продукти и има защо. Съдържанието на биофлавоноиди, антиоксиданти и витамин А го прави страхотен за здравето на кожата. Не само това, но изследователите също подозират, че съединение, открито в зрънцето, антоцианинът -  вид естествен растителен пигмент, има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Някои изследователи смятат , че това съединение може да подобри структурата и състоянието на кожата, както и цялостното здраве.

7. Облекчава алергиите

В допълнение към използването на сироп от бъз при настинки, цветовете на растението бъз са известни като ефикасен билков лек за алергия. Тъй като алергиите включват прекомерна реакция на имунната система, както и възпаление, изследванията показват, че способността на билката да подобрява имунната функция и да успокоява възпалението може да помогне за  облекчаване на алергията.

8. Може да има противораков ефект

Екстрактът от бъз е богат на антоцианини и е доказано, че имат широк спектър от терапевтични, фармакологични и антиканцерогенни свойства. Проучванията in vitro конкретно показват, че бъзът има някои химиопревантивни свойства, които могат да помогнат за инхибиране, забавяне или обръщане на образуването на рак.

9. Може да подобри здравето на сърцето

Въпреки че проучванията дават смесени резултати, някои изследвания показват, че екстрактът от бъз може да подобри здравето на сърцето и има благоприятен ефект върху високото кръвно налягане. Изследователите предполагат, че използването на полифеноли  за понижаване на кръвното налягане може също да помогне за намаляване на страничните ефекти на лекарствата за понижаване на кръвното налягане и да подобри цялостното качество на живот.

Когато става дума за настинки, грип и проблеми с горните дихателни пътища, сиропът от бъз е много популярен. Както вече казахме, изберете висококачествена марка, за да сте сигурни в свойствата на продукта. Когато купувате, изберете добавка в течна форма, който се съхранява в тъмна стъклена бутилка и която след отваряне трябва да съхранявате в хладилник. Това е гаранция, че продуктът, който купувате няма консерванти и е произведен от изцяло натурални средства.

Leave a comment